Torsdag diskuterede forligskredsen bag offentlighedsloven regeringens forslag til ændring af loven. Forslaget kommer på baggrund af en vedholdende kritik af offentlighedsloven for at skabe mindre åbenhed i den offentlige forvaltning.
Det er især lovens paragraf 24, der har været under stor kritik. Ifølge den kan dokumenter fritages for aktindsigt, hvis de skal bruges i forbindelse med ’ministerbetjening’. En undtagelse, der har været flittigt brugt af embedsmændene, og som ifølge Ombudsmanden reelt har medført mindre åbenhed.
Stadig ’ministerbetjening’
Men regeringens forslag gør imidlertid ikke op med ’ministerbetjenings-paragraffen’. Ganske vist ændres §24, så den ikke omtaler hensyn til ministerbetjening, men til gengæld tilføjes der en ny paragraf – §29A – der undtager ”oplysninger om den interne og politiske beslutningsproces”.
Det fremgår af offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensens blog Åbenhedstinget. Og på baggrund af lovbemærkningerne vurderer Oluf Jørgensen, at ”den nye undtagelse i §29A betyder, at undtagelsen for færdige, faglige vurderinger af løsningsforslag bliver udvidet til at omfatte alle sager, hvor ministerbetjening regnes for en mulighed på et eller andet tidspunkt,” som han skriver.
Med andre ord: Princippet om lukkethed ved ministerbetjening er flyttet fra en paragraf til en anden, men findes stadig.
Og det er en stor skuffelse, mener DJ-formand Lars Werge.
”Det er pisseærgerligt. Jeg havde ment, troet og håbet, at formålet med en revision var at skabe mere åbenhed. Men som vi læser det, giver det ikke mere åbenhed. Vi har hele tiden sagt: Fjern §24. Og det har de ikke gjort. De har ladet en del stå og så puttet en del ned i §29A. Og det kan være bedøvende ligegyldigt,” siger Werge. [quote:0]
Håber på oppositionen
DJ har igennem en periode lobbyet blandt de politiske partier for en ændring af loven. Og tilbagemeldingerne havde givet Lars Werge en vis optimisme.
”Der er ingen tvivl om, at flere partier bag offentlighedsloven har fortrudt det efterfølgende. Både Radikale og SF har givet udtryk for, at offentlighedsloven gik for langt og skabte for meget lukkethed. Vi har også haft dialog med Liberal Alliance, som indtil partiet gik i regering var meget kritisk, og partiets retsordfører, Christina Egelund, som har givet udtryk for, at det stadig var hendes holdning. Vi synes egentlig, der har været meget lydhørhed. Men det ser ikke ud til, at det har bundfældet sig.”
Er dette lovforslag udtryk for en holdning i regeringen eller en holdning blandt embedsmændene?
”Du får mig ikke til at sige, at det er embedsmændene, der har besluttet det her. Det vil være som at sige, at vi har et embedsmandsstyre, og det vil jo være helt forkert. Men jeg forstår godt, hvorfor du spørger.”
Løbet er dog ikke kørt endnu. Lars Werge håber, at man stadig kan påvirke forligspartierne uden for regeringen til at modsætte sig lovforslaget.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Der er nu også problemer, der smutter udenom - f.eks. når styrelser får særlige beføjelser. Pt. kigger jeg på Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan lave afgørelser, der ikke kan ankes og hvor grundlaget kan være noget "der er almen kendt". Altså at man ikke henviser til en dom. Det er en bombe under vort demokrati, som jeg ikke kan få respons på.
Datatilsynet kender godt problemet, men embedsmænd kritiserer ikke nogen-som-helst og de vil heller ikke være kilde til sådanne historier.
Det er da taktisk smart af regeringen, at den spiller ud med ændringer af offentlighedsloven, så forslaget falder sammen med forhandlingerne om et nyt medieforlig, hvor medierne ikke ønsker en konflikt med politikerne.
Og det bliver da spændende at se, om journalisterne vægter en masse arbejdspladser i DR og mediestøtten højere, end indsigten i ministernes forvaltning af magten.
Få nu gang i et sejt træk og få inddraget medlemmerne i kampen , som kreds fem kunne i gamle dage.
Ønsket om yderligere begrænsninger af offentlighedsloven, kan kun skyldes, at nutidens politikere har dårlig samvittighed over alle de skurkestreger, som de har gang i.