DJ efterlyser flere længere ansættelser i tv-branchen

Faste ansættelser er et ukendt fænomen på de fleste tv-produktionsselskaber. En ny generation af film- og tv-produktionsteknikere skal nu ud og prøve kræfter med freelancelivet. Se elevfilm her.

Faste ansættelser er et ukendt fænomen på de fleste tv-produktionsselskaber. En ny generation af film- og tv-produktionsteknikere skal nu ud og prøve kræfter med freelancelivet. Se elevfilm her.

Lønnen er ofte over gennemsnittet, beskæftigelsen er høj og branchen vokser år for år. Men de 11 nye film- og tv-produktionsteknikere (FTP'ere), som netop har afleveret deres svendeprøver ved Medieskolen i Viborg skal indstille på, at tv-branchen er et hårdt sted at begå sig.
Det siger rektor på Mediehøjskolen, Max Jørgensen.
»Tidligere fik man som nyuddannet ofte tilbudt ansættelse på sit praktiksted. Og det kunne man bruge som springbræt til et andet job. Nu skal man være heldig, hvis man kan få en tidsbegrænset ansættelse,« siger Max Jørgensen og peger på at de fleste nyuddannede derfor vælger at blive freelancere eller selvstændige.

I DJ lyder opfordringer fra faglig sekretær Lone Amtrup til tv-produktionsselskaberne, at de skal erstatte de tidsbegrænsede ansættelser med flere ansættelsesforløb af længere varighed.
»Når en sæson på et program slutter, er det underligt, at de folk, man har ansat, ikke bruges til at lave de næste programmer, man skal i gang med. De har jo nogle kompetencer, der ikke kun gælder en bestemt produktionstype,« forklarer hun.

Film- og tv-produktionsteknikere er organiseret i Dansk Journalistforbund i TV-Gruppen og her viser statistikkerne, at kun 30 procent er fastansatte – typisk i DR og TV 2.

Marianne Nørtoft er en af de elever, der netop har afleveret svendeprøve. Det vandt hun to priser for. Dels for bedste klipning og dels bedste idé for kortfilmen Limbus sammen med Ole Lauritsen, Jeppe Holm Andreasen og Christian Michael Hansen.

Marianne Nørtoft er elev på TV2 Østjylland, hvor hun filmer, laver lyd og redigerer. Hun håber, hun kan fortsætte, når hendes uddannelse slutter til sommer. Men det mest realistiske er nok en fremtid som freelancer.
»Jeg håber, jeg har til dagen og vejen. De regionale TV 2-stationer er begyndt at sende 24 timer i døgnet og jeg satser på, at det kan give noget arbejde.«

Rådet fra rektor Max Jørgensen til de nyuddannede er, at de skal bevare kontakten med hinanden for derigennem at hjælpe hinanden med arbejde.
»Smid lunser til de andre, husk dine gamle kolleger og hjælp dem – så vil de måske gøre det samme for dig.«

0 Kommentarer