DJ dropper OL-armbånd

Kritik og advarsler har ført til, at Dansk Journalistforbund (DJ) og International Federation of Journalists (IFJ) har opgivet deres gummiarmbånd for pressefrihed i Kina.

Kritik og advarsler har ført til, at Dansk Journalistforbund (DJ) og International Federation of Journalists (IFJ) har opgivet deres gummiarmbånd for pressefrihed i Kina.

De to organisationer har igangsat en række initiativer, der skal skabe fokus på pressefrihed – og manglen på samme – op til sommerens OL i Beijing.

Men kritikken haglede hurtigt ned over projektet. Norsk Journalistlag lagde i sidste uge afstand til gummiarmbåndet med den begrundelse, at journalister bør forholde sig neutrale.

Sagen er siden blevet diskuteret af journalister, chefredaktører og fagforbund.

Senest sluttede Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, sig i går til koret af kritikere under overskriften 'Boykot-hykleri og gummiarmbånd'.

Ifølge DJ har især advarsler fra de internationale korrespondenter i Beijing ført til, at de to organisationer droppede ideen om at tilbyde OL-akkrediterede journalister det meget omtalte gummiarmbånd.

»Advarslerne fra de udenlandske korrespondenter mod et armbånd var så kraftige, at vi som ansvarlig organisation naturligvis skal lytte til de medlemmer, der har det indgående kendskab til landet, som korrespondenterne har,« udtaler formand for DJ Mogens Blicher Bjerregård på forbundets hjemmeside.

Han er netop vendt hjem fra Kina, hvor han var en del af den IFJ-delegation, der skulle undersøge vilkårene for den frie presse i Kina.

»I stedet for armbåndene skal vi åbne den dør for dialog, vi har fået sat på klem, og ad den vej kæmpe for pressefriheden,« siger Mogens Blicher Bjerregård.