DJ: Dom går mod fri presse

Våben-dommen over tre medarbejdere fra TV 2 kan få konsekvenser for den undersøgende journalistik i fremtiden. Det mener formanden for Dansk Journalistforbund.

Våben-dommen over tre medarbejdere fra TV 2 kan få konsekvenser for den undersøgende journalistik i fremtiden. Det mener formanden for Dansk Journalistforbund.

Købet af et jagtgevær og ammunition var nok til, at tre TV 2-medarbejdere fik straf i form af bøder på 10.000 kr.

Men det er stærkt betænkeligt, mener DJ, der overvejer at støtte de tre journalister, hvis sagen går videre til Landsretten.

»Nu ser vi endnu en helt uforståelig dom, der går imod den frie presse. Journalisterne har i offentlighedens interesse vist, at det kan være let at købe våben uden tilladelse, og det er helt urimeligt, at de skal straffes for det,« siger Mogens Blicher Bjerregård, formand i DJ.

De tre tiltalte TV 2-medarbejdere forsvarede sig med, at lovovertrædelsen var nødvendig for at påvise problemet. Men Københavns Byret valgte alligevel at straffe dem alle med en bøde på 10.000 kr. per hoved. Samtidig skal de betale sagens omkostninger. Mogens Blicher Bjerregård forstår ikke rettens beslutning og frygter for graverjournalistikkens fremtid.

»Hvis ikke journalister kan passe deres arbejde og lave undersøgende journalistik, der går til grænsen, vil mange vigtige historier aldrig komme frem, og det er til skade for samfundet,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

TV 2 Nyhedernes souschef, Mikkel Hertz, er ligeledes stærkt utilfreds med dommen, og har besluttet at gå videre med sagen:

»Det er selvfølgelig en beslutning, som skal tages i fællesskab. Men jeg synes, vi skal gå videre med den,« siger han til Politiken.dk.

 I oktober mødes i øvrigt en række eksperter i Strasbourg til seminaret ‘The European Protection of Freedom of Expression: Reflexions on Some Recent Restrictive Trends'. På seminaret skal eksperterne diskutere pressefrihedens regler, som ifølge chefjurist i DJ er for uklare.

Læs også artiklen: Ekspert til kamp for pressefrihed.

(opdateret 16:59)