DJ censurerer erotik-spørgsmål

Svenske og norske journalister fortæller i en stor, nordisk medie-undersøgelse åbent, at de læser erotiske sider på nettet. Men de danske journalister blev slet ikke spurgt. Spørgsmålet blev censureret af DJ.

Svenske og norske journalister fortæller i en stor, nordisk medie-undersøgelse åbent, at de læser erotiske sider på nettet. Men de danske journalister blev slet ikke spurgt. Spørgsmålet blev censureret af DJ.

Den norske professor Frank Aarebrot klukker hele vejen fra Bergen.

Han har netop præsenteret en stor nordisk undersøgelse om medievaner og holdninger, der blandt andet belyser forskelle mellem medievaner hos journalister og ikke-journalister. Et af spørgsmålene går på, hvilken type sider, man læser, når man er på nettet. En af svarkategorierne hedder 'erotiske sider', og her kan man se forskellene på brugen af erotiske sites blandt journalister og øvrig befolkning i Norge og Sverige – men ikke i Danmark.

Feltet ud for de danske journalister er nemlig tomt, og det er forklaringen på dette, der får Frank Aarebrot til at bryde ud i latter.

»Det spørgsmål blev simpelthen censureret af det danske journalistforbund, som er vores samarbejdspartner i Danmark. De tænker åbenbart, at danske journalister er mere blufærdige end i de øvrige nordiske lande,« fortæller Frank Aarebrot.

Han anser det ikke for en katastrofe for undersøgelsen, at DJ har blokeret spørgsmålet om brug af erotiske sider, og han antager, at tallet formentlig ville have været det samme som hos vores norskde og svenske kolleger, hvor omkring fem procent af de sites, de besøger, er erotiske.

Til gengæld finder han bonertheden hos DJ ganske morsom.

»Vi er jo taknemmelige for at DJ gerne vil samarbejde med os om undersøgelsen. Men vi grinede godt af det med spørgsmålet om erotiske sites. At man skulle opleve danske journalister censurere – og så specielt omkring erotik. Det havde man ikke forventet et sted, hvor man samtidig sætter gamle sengekantsfilm op som teaterforestillinger,« siger Frank Aarebrot.

I Dansk Journalistforbund er samarbejdet om undersøgelsen blevet varetaget af kommunikationskonsulent Troels Johannesen. Spørgsmålet om, hvorvidt man læser erotiske sider på nettet, var et af flere spørgsmål, han valgte at tage ud af spørgeskemaet.

»Vi synes ikke, det lå inde for det, vi plejer at undersøge. Vi undersøger arbejdsrelaterede forhold, og det her ligger inden for det private. Jeg vil ikke kunne sige god for at stille det her spørgsmål til medlemmerne, uden kontrol med, hvordan det bliver brugt. Når vi som faglig organisation lægger data til, mener jeg ikke, vi kan stille spørgsmål, der ligger så tæt på ens personlige grænse,« siger Troels Johannesen.

Men andre nordiske journalister læser jo angiveligt en del erotiske websider. Fortæller det ikke, at det er en relevant svarkategori?

»Det kan godt være, det er relevant, men det er det ikke for os. Vi vil ikke lade vores medlemmer spænde for en vogn. Vi bliver tit bedt om at lægge data til alle mulige undersøgelser, men de skal være saglige hele vejen i gennem. Vi vurderede, at dette her var en god ting, vi gerne ville medvirke til når vi havde indflydelse på spørgerammen.«

Var der flere spørgsmål, I sagde nej til?

»Der var nogle dybt irrelevante ting, for eksempel om vores medlemmer synes, at IKEA burde være dansk. I mine øjne er sådan et spørgsmål ren underholdning, som jeg tror medlemmerne ville blive irriterede over.«

0 Kommentarer