DJ: Bonnier opfører sig urimeligt

Det er i strid med den danske model, at Bonnier Publications pludselig vil sætte en stribe layoutere ned i løn, mener DJ-formand Lars Werge. ”Helt grundlæggende må man spørge sig selv: Hvad fanden sker der,” siger han. Bonnier mener, de overholder overenskomsten

Ni medarbejdere i Bonnier Publications fik i går besked om, at de i fremtiden skal arbejde på andre ansættelsesvilkår til en lavere løn. Det skete i forbindelse med en spareplan, der koster 11 andre medarbejdere jobbet.

Tillidsrepræsentant Jesper Bindslev fortalte i går, at de ni medarbejdere beholder deres titel.
”Men de får en mærkbar lønnedgang,” sagde han.

Begrundelsen for nedsættelsen af lønnen er, at Bonnier indfører skabelonlayout, som stiller færre krav til medarbejdernes kreative kompetencer, forklarede viceadministrerende direktør i Bonnier Publications Jens Henneberg i går.

Der er lavet en overenskomst

Men ifølge formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge er behandlingen af medarbejderne helt urimelig.

”Vi har lavet en overenskomst med aftaler om personlige tillæg, og der må man i det danske system forvente, at den aftale bliver overholdt, indtil der er en ny overenskomst eller lønforhandling. Så helt grundlæggende må man spørge sig selv: Hvad fanden sker der,” siger han.

Lars Werge siger, at det er ved at blive undersøgt, om Bonnier juridisk er i sin gode ret til at sætte medarbejderne ned i løn.

”Der er noget jura, som skal undersøges. Jeg har det bare sådan, at jura er en ting. Noget andet er moral. Og ifølge mit kompas er det ikke noget, der burde kunne lade sig gøre. Hvilken tillid skal vi så have til de aftaler, vi indgår,” spørger han.

I 2015 outsourcede Egmont en del af layoutet til Vietnam.

Berlingske og BTMX outsourcede i foråret 2018 sidelayout til Wunderkind.

”Men dengang blev medarbejdere, der ønskede det, ansat på en ny overenskomst i en anden virksomhed end Berlingske,” siger Lars Werge.

Bonnier svarer mandag

Viceadministrerende direktør Jens Henneberg siger, at han i dag har modtaget et brev fra medarbejderforeningen, hvor DJ’ s medlemmer er inde på det samme som Lars Werge.

”Jeg har sagt, at jeg vil svare dem mandag, når jeg har undersøgt tingene. Jeg vil være sikker på, at jeg ikke bringer noget forkert til torvs. Derfor søger jeg rådgivning, ligesom DJ undersøger det nærmere. Jeg vil drøfte med mine ledelseskolleger, hvad der er det rigtige at svare medarbejderne,” siger Jens Henneberg.
”Mit udgangspunkt er, at man skal regulere samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse i henhold til overenskomsten, og det mener jeg, at vi har gjort,” siger han.

Jens Henneberg har ikke yderligere kommentarer.

Outsourcing og lønnedgang

Lars Werge kender umiddelbart ikke til eksempler, hvor layoutere er blevet sat ned i løn, fordi et medie har indført skabelonlayout. Lars Werge ser derfor på Bonniers udspil med alvor.

”For mig handler det om tilliden til systemet. Vores tillidsfolk skal kunne forhandle på vegne af kollegerne i tiltro til, at aftalerne bliver overholdt,” forklarer Lars Werge.

Jens Henneberg understregede i går, at Bonnier Publications ikke har nogen aktuelle planer om at outsource layoutet, som Egmont tidligere har gjort.

”Jeg mener, at der sker en vigtig forædling i samspillet mellem redaktionssekretær og layouter,” sagde han.

Lars Werge, er det trods alt ikke bedre, at medarbejderne går ned i løn, end at det bliver outsourcet til udlandet?

”Det kan de kolleger, der er vant til en bestemt indtægt, ikke bruge til noget, når deres økonomi ændres mærkbart.”

Nedskæringerne betyder, at 11 medarbejdere er blevet afskediget.

I den kommende tid bistår DJ tillidsfolkene med at forhandle vilkår for de medarbejdere, der er blevet opsagt.

”Og når det hele er overstået, skal vi have fokus på dem, der er tilbage. Arbejdslivet ændrer sig også for dem,” siger Lars Werge.

2 Kommentarer

Jan Hillers
22. SEPTEMBER 2018
Generelt må det handle om at
Generelt må det handle om at medarbejdernes løn afspejler en slags overskudsdeling. Det kan så også betyde lønnedgang. Også for cheferne. Det er vi ikke vante til, men skulle måske være det. Men når det gælder foretagender med et grådigt profitgen som Bonniers, er det en anden historie.
Jeg holder meget af flotte og klogt layoutede sider. Og de bliver færre og færre. Skabelonlayout fik mig til at opgive det dagblad, jeg sker for. Det ødelagde arbejdsglæden - som skrivende. Men DJ kan desværre ikke bekæmpe den udvikling. Det kan kun kunderne. Dårligere layout og dårligere journalistik koster givet abonnementer.
Det er vigtigt, at DJ - og juraen - beskytter medarbejderne. Den gældende udgave af kapitalisme gør det vanskeligere og vanskeligere. Men kæmp.
Rene Lodal
21. SEPTEMBER 2018
Minder utroligt meget om det
Minder utroligt meget om det DR, og vel også snart TV2 - udsatte deres egne tekniske freelancere for i foråret.

Gå ned i ned i løn - eller forsvind!