DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård betegner Aller som en mastodont, der tryner freelancere. Mod kompensation afskæres freelancere fra at sælge artikler til Aller.
Ophavsret. »En international mastodont, der presser de freelancere, den lever af.« »Bøllemetoder« og »nogen opfører sig rigtig dårligt i skolegården.«
DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård og DJs ekspert i ophavsrettigheder chefjurist Anne Louise Schelin fortæller i billeder, hvorfor forbundet har varslet blokade mod Aller fra 1. april.
»Vi har at gøre med en kæmpestor virksomhed, der opererer i flere lande, og som vil bruge freelancernes stof i mange medier uden at betale for det. Når Aller presser den enkelte til at skrive under på en ensidig kontrakt, er det rimeligt, at vi tager kampen op i fællesskab,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Blokaden afskærer freelancere fra at udføre arbejde i freelance for Aller Press A/S, der svarer til det arbejde, der udføres af de overenskomstsansatte. Til gengæld kompenserer forbundet freelancerne. Det fremgår af breve, som forbundets 3.000 freelancere modtog 28. februar.
Aller har sendt kontrakten til 600-700 freelancere, der arbejder freelance for mindst 25.000 kroner om året. Kontrakten kræver, at Aller uden ekstra betaling kan bruge artikler og billeder i alle koncernens blade i de nordiske lande og i Baltikum og udnytte stoffet i markedsføring.
Desuden kræver Aller ret til gratis at udgive stoffet i bogform.
Efter drøftelser med DJ sendte Aller en ny kontrakt med enkelte indrømmelser. Men Aller vil stadig frit udnytte stoffet inden for koncernen på tværs af landegrænser. Netop her ligger kernen i uenigheden mellem DJ og Aller, der opsagde en freelance-fotoaftale, som skulle være trådt i kraft 1. januar.
Anne Louise Schelin kalder det en trend, at internationale koncerner vil presse sig til fuld ret over artikler og fotos.
»I Tyskland forsøgte Springer-koncernen noget lignende. Den tromlende adfærd udvikler sig i store mediekoncerner, og enkeltpersoner har svært ved at værge sig,« siger Anne Louise Schelin.
Hun mener, at begge sider har interesse i at gøre videreudnyttelse let.
»Hvis Aller og andre store virksomheder respekterede de enkelte freelanceres rettigheder, ville en kollektiv aftale være et kærkomment alternativ til individuelle forhandlinger. Men i stedet vælger nogen at opføre sig rigtig dårligt i skolegården. Aller misbruger sin dominerende stilling til at tiltvinge sig rettigheder på urimelige vilkår og til at monopolisere rettighederne. Styrken må være steget dem til hovedet,« siger chefjuristen.
Videresalg er afgørende for freelancejournalist Katrine Martensen-Larsen. Sammen med en fotograf sælger hun boligreportager til Femina, In, Antik & Auktion og Mad & Bolig.
»Jeg har stor succes med at sælge artiklerne flere gange til udenlandske blade, men det kan jeg ikke, hvis jeg skriver under. Derfor er kontrakten uspiselig,« siger Katrine Martensen-Larsen, der ikke bryder sig om at afgive rettigheder omkring bøger.
»Jeg kan ikke aftale en bog om boliger med Gyldendal, hvis Aller vil bruge de samme billeder og artikler i en anden bog.«
Forlagsdirektør i Aller Press Per Ingdal mener, at freelancere fortsat kan videresælge uden for Norden og Baltikum.
»Hvis de selv vil sælge uden for de områder, skal de bare meddele det. Ophavsretten bliver hos freelancerne, vi ønsker kun retten til videreudnyttelse. Derfor kan de udgive stof i bøger, men det samme ønsker vi,« siger Per Ingdal og afviser, at Aller opsagde fotoaftalen af økonomiske hensyn.
»Den ville blive for bøvlet for vores IT-systemer,« siger Per Ingdal og oplyser, at billeder vil udgøre den største trafik mellem medierne.
Han mener, at kontrakterne er nødvendige, for at Aller kan udvikle sig til en virksomhed, der udgiver stof på mange platforme.
»Vi er ikke bøller, og vi betaler freelancere godt. Men freelancere, der ikke skriver under, bliver mindre attraktive for os.«
DJs site om konflikten: http://www.journalistforbundet.dk/sw54325.asp
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.