DJ blandt beduiner og krumsabler

En øvelse, hvor to deltagere skal dele tre stykker chokolade, var en del af Dansk Journalistforbunds workshop for tillidsfolk i Yemen. Der handler det om redskaber til at analysere og løse konflikter

En øvelse, hvor to deltagere skal dele tre stykker chokolade, var en del af Dansk Journalistforbunds workshop for tillidsfolk i Yemen. Der handler det om redskaber til at analysere og løse konflikter

Eva Jakobsen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund, er netop vendt hjem fra Yemen, hvor hun sammen med konsulenten Uffe Westerberg har afholdt workshop i to en halv dag for yemenitiske tillidsfolk og kredsformænd. 21 mænd og én kvinde.

Tanken var at stille DJ's koncentrat af 60 års erfaringer med forhandlinger til rådighed.
»Over årene har vi fundet en systematik og en retorik, som vi kan se virker. Jeg var der for at vise dem en flig af det, som vi har fundet ud af,« fortæller Eva Jakobsen.

For eksempel lavede hun en øvelse, hvor to af deltagere skulle forhandle om tre stykker chokolade. Den øvelse kan danske tillidsfolk bruge en del tid på.

»Men i Yemen oplevede jeg for eksempel, at den ene deltager bare puttede det ene stykke chokolade i munden med det samme – så var der kun to stykker at forhandle om,« siger hun.

Hun forklarer, at i Yemen går mændene i lange hvide dragter og har en kæmpe krumsabel på maven i deres bælte.
»De har beduintørklæde på, tygger det euforiserende khat fire timer om eftermiddagen, og mange kvinder har niqab-tørklæder på. Det er det yemenitiske samfund.«

Udover øvelserne i forhandling lykkedes det ifølge Eva Jakobsen at skabe en forståelse for, at arbejdsgivere og lønmodtagere ikke nødvendigvis er fjender, men er modparter i forhandlinger.

»Jeg håber, at det kan biddrage til at springe 20 års mere eller mindre dårlig forhandlingskultur over, så de slipper for de danske tilstande, hvor en eller anden bare har stillet sig op på en ølkasse og råbt af arbejdsgiverne og magthaverne,« siger Eva Jakobsen.

Hvad kom I frem til?

»Vi fik skabt en forståelse for, at arbejdsgivere og lønmodtagere ikke nødvendigvis er fjender, men er modparter i forhandlinger,« siger hun.

Giver de danske metoder overhovedet mening i Yemen?

»Ja, men det kan være svært at overføre vores erfaringer direkte, for der er en høj grad af korruption, der gennemsyrer alle medierne, så det kræver virkeligt meget at forhandle resultater hjem til sine kolleger under de forhold. Der handler det om at få redskaber til at analysere fx konflikter og modparter og så bruge sin analytiske sans og ikke sit følelsesregister,« siger hun.

0 Kommentarer