DJ: Birthe Rønn går over stregen

Birthe Rønn Hornbechs trusler om at blackliste vedholdende journalister bliver mødt med skarp kritik fra Dansk Journalistforbund. Hun svigter sine egne idealer, siger formanden. Ministeren har ingen kommentarer. (opdateret)

Birthe Rønn Hornbechs trusler om at blackliste vedholdende journalister bliver mødt med skarp kritik fra Dansk Journalistforbund. Hun svigter sine egne idealer, siger formanden. Ministeren har ingen kommentarer. (opdateret)

»I er skrevet op. Jeg ved, hvem I er.«

Sådan sagde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til de nysgerrige journalister i går, torsdag. Ifølge Berlingske Tidende truer hun direkte journalisterne med at skrive dem op i en sort bog.

Men det får advarselslamperne til at blinke hos Dansk Journalistforbund (DJ):

»En minister må ikke blackliste journalister,« slår forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård fast.

Han henviser til ombudsmandens udtalelse, da statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller sammen blacklistede en journalist. Det var Ekstra Bladets Bo Elkjær, der endte med at få ombudsmandens ord for, at ministre ikke må frasortere udvalgte journalister.

»Som minister har man en særlig forpligtelse til at sikre offentligheden indsigt, og det kan blandt andet ske ved at udtale sig til pressen. Med de idealer om åbenhed, jeg i øvrigt har oplevet, at Birthe Rønn Hornbech står for, undrer det mig, at hun nu svigter dem selv,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Birthe Rønn Hornbech kan i sagens natur ikke anklages for at blackliste journalister, før hun giver interview til nogle og dermed frasorterer andre. Men principielt er det også helt forkert, mener DJ-formanden.

»Jeg synes, at Birthe Rønn Hornbech skulle respektere, at journalisterne gør deres arbejde. Det tjener både hende og sagen bedst,« siger han.

På et improviseret pressemøde fredag eftermiddag kommenterede statsminister Anders Fogh Rasmussen direkte sagen.

»Ministre kan ikke og bør ikke føre sorte bøger over journalister. Selvfølgelig er der ingen ministre, der sortlister,« siger han ifølge Berlingske Tidende.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech, men ministeriet oplyser, at hun ikke har tid.

0 Kommentarer