Inden grundlovsdag næste år vil Radikale, SF og Konservative have en aftale med Venstre og Socialdemokraterne om at ændre offentlighedsloven. Ellers går de andre veje.
Sådan lød truslen ifølge Politiken i går, grundlovsdag, fra de tre partier.
»Vi tre partier er enige om at starte nedtællingen til den nye offentlighedslov. Set fra vores synspunkt skal der ligge en politisk aftale i forligskredsen om en ændring af offentlighedsloven, inden det bliver grundlovsdag igen. Ellers vil vi afsøge andre flertal,« forklarede den radikale leder, Morten Østergaard, til Politiken.
Og det glæder Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, at der på den måde bliver lagt pres på justitsminister Søren Pind for at få blødt offentlighedsloven op.
»Vi har fra starten råbt op med ret klart tone om, hvor forkert det er. Og koret er kun blevet større. Så vi kan selvfølgelig kun bakke op om, at der sker noget på det her,« siger han.
Spændt på, hvad V og S siger
Lars Werge er dog ikke imponeret over tempoet, som politikerne arbejder i:
»Vores umiddelbare reaktion er i virkeligheden: Skal vi virkelig vente helt til næste grundlovsdag? Det her trådte i kraft i 2013, så der er allerede gået lang tid,« siger han.
Radikale, SF og Konservative var oprindeligt med i forliget bag den nye offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013. De har tidligere meldt ud, at de nu ønsker loven ændret, og der er også indkaldt til forhandlinger i forligskredsen.
»Så vi har godt haft på fornemmelsen, at der var noget i gang. Men jeg er da spændt på, hvad Socialdemokraterne og Venstre siger til det her,« siger Lars Werge.
Stop fnidder
Udfordringen bliver ifølge ham, om partierne kan blive enige om, hvad der skal ændres.
Over for Politiken peger Morten Østergaard først og fremmest på den omdiskuterede §24, der undtager såkaldt ministerbetjening fra aktindsigt.
»Der er efterhånden mange partier, som er enige om, at vi trænger til en anden offentlighedslov. Inklusive de fire partier, som hele tiden har været imod den nye lov. Spørgsmålet er, hvad de mener, der skal laves om. Vi opfodrer forligskredsen til også at inddrage de fire partier i arbejdet, så der ikke opstår fnidder. Det her emne er for vigtigt til, at de bør sidde og pege fingre i hver sin lejr,« siger Lars Werge.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.