DJ anklager netmedier for at bryde loven

Det er i strid med ophavsretsloven, når netmedier ikke skriver på deres forsider, hvem der har taget billederne, vurderer DJ. Hvis forbundet har ret, bryder stort set alle danske nyhedsmedier loven hver dag. »Nu er tiden kommet til at gøre noget ved det,« siger fotoformand. DR, Politiken og TV 2 uenige

Stort set alle store danske medier bryder tilsyneladende ophavsretsloven på nettet. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Journalistforbund.

Hvis du besøger de store danske netmediers hjemmesider – for eksempel politiken.dk, berlingske.dk, tv2.dk eller dr.dk – kan du se fotos og illustrationer på de fleste af nyhederne. Men ifølge DJ mangler noget. Forbundet mener, der bør være byline på de billeder, netmedierne bringer på forsiderne.

Det gør stort set ingen netmedier i dag. Brugeren kan klikke på billedet og gå til artikelvisningen, hvor det fremgår, hvem der har taget billederne. Men det er ikke godt nok, mener Lone Amtrup, leder af DJ Ophavsret.

»Umiddelbart er det i strid med ophavsretsloven. Pressefotografer har uomtvisteligt ophavsret til deres værker, og når man er ophavsmand, skal man krediteres. Det sker ikke her,« vurderer Lone Amtrup.

Hun var ikke opmærksom på omfanget på de danske netmedier, før Journalisten henvendte sig og spurgte, hvad loven siger om foto-bylines på nettet.

»Omfanget ærgrer mig. Det er et cementeret princip, at der skal krediteres, når man anvender et værk,« siger Lone Amtrup.

Betalingsmure gør problemet større

Hun mener i øvrigt, krænkelsen er blevet mere alvorlig i takt med, at flere netmedier begrænser adgangen til deres artikler, for eksempel ved at brugerne skal betale eller logge ind for at se artiklerne. Det betyder, at det nogle gange slet ikke er muligt at se en foto-byline uden at betale eller oprette en profil.

»I takt med at det bliver sværere for brugerne at se krediteringen, vil det nok få mere opmærksomhed. Det kan ikke være ok, at brugeren skal betale eller logge sig ind for at se byline på et foto,« siger Lone Amtrup.

Stort set ingen krediterer fotos på forsiden. Hvorfor har der ikke været nogen sager?

»Vi sidder ikke i DJ og laver opsøgende arbejde på den måde. Det skal komme fra medlemmerne. Og det kan jo være, man har tænkt, at det ikke har afgørende betydning, at billedet ikke er krediteret på forsiden, når det er krediteret inde på selve artiklen.«

Lone Amtrup tilføjer, at der er et nyt EU-direktiv på vej, der omhandler ophavsret. Direktivet kan betyde, at ophavsretten i højere grad end tidligere er bundet an til den enkelte rettighedshavers identitet. Derfor er det særligt vigtigt for DJ, at krediteringen følger illustrationen – også på netforsiderne.

Foto-formand: Nu må vi gøre noget

Lars Lindskov er formand for Pressefotografforbundet. Han er enig med Lone Amtrup.

Det er simpelthen imod ophavsretsloven.

Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet

»Det er simpelthen imod ophavsretsloven. Der er jo rigtig mange billeder på sådan en forside, som folk ikke nødvendigvis klikker på. Så bliver rettighedshaveren jo ikke navngivet,« siger Lars Lindskov.

Han mener, de manglende bylines på forsiden giver medierne et troværdighedsproblem.

»Der er en signalværdi i at stå ved, hvad man laver. Når medierne ikke navngiver, hvor deres materiale kommer fra, og hvem der har lavet det, så har de et etisk problem. Ophavsret er også med til at skabe troværdighed,« siger han.

Men stort set alle danske medier gør det. Tager de virkelig alle sammen fejl?

»Ja. Og jeg tror faktisk ikke, det er en fejl, der er opstået i det redaktionelle miljø. Jeg tror, det er noget, der er opstået hos de it-folk, der i sin tid byggede de hjemmesider.«

Hvad har du tænkt dig at gøre ved det?

»Der er mange medlemmer, som er meget frustrerede over, at det ikke er bedre. Nu er tiden kommet til at gøre noget ved det. I første omgang vil vi gerne gøre det i dialog med de medier, som er relevante. Det må også være i mediernes interesse at overholde loven,« siger Lars Lindskov.

Peter Thornvig, formand for DJ:Fotograferne, er enig med Amtrup og Lindskov. Han henviser også til EU-direktivet.

»Det er en gammel problemstillig fra dengang, den trykte verden var alene om at vise billeder. Vi har drøftet krediteringsspørgsmålet som en af mange udfordringer i det digitale univers, men det handler om at prioritere. Netop med EU-direktivet har det rykket voldsomt i prioriteringen,« siger han.

TV 2: En lille duft af stenalder

Men flere netmedier er ikke enige i, at de gør noget ulovligt. Journalisten har forelagt DR, TV 2, Politiken og Berlingske kritikken fra DJ. Alle fire krediterer fotografer og illustratorer på selve artiklerne, men ikke på netforsiderne. DR, TV 2 og Politiken har svaret.

DJ’s udlægning har en lille duft af stenalder og rune-tavler over sig.

Peter Brüchmann, digital chef på TV 2

Peter Brüchmann er digital chef på TV 2. Han mener, DJ’s udlægning har ”en lille duft af stenalder og rune-tavler over sig”. Han henviser til ophavsretslovens formulering om, at ophavsmanden skal navngives ”i overensstemmelse med, hvad god skik kræver”.

”Det er ikke i strid med ”hvad god skik kræver”, da man gennem lang tid har fulgt en praksis, hvorefter forsidefotografer ikke krediteres. Både tv2.dk som øvrige netaviser har fulgt denne praksis,” skriver han i en mail til Journalisten.

Peter Brüchmann mener også, det vil gå ud over brugerne og designet, hvis fotos skal krediteres på netforsiden.

”Det vil ikke bare være generende for brugeroplevelsen, hvis alle billeder på forsiden skulle navngives. Det er i praksis urealistisk, da vi igennem mange år har arbejdet med et responsivt design, der tilpasser sig alle typer af skærme. Og hvis ikke DJ er klar over, hvor den mediemæssige nutid er og den retning, som fremtiden har, så er brugerne allerede i klart overvejende grad besøgende på mobile platforme.”

Politiken og DR afviser

På Politiken er redaktionschef på politiken.dk Karl Erik Stougaard også uenig med DJ i, at loven kræver foto-bylines på netforsider.

”Det er hverken i Danmark eller globalt praksis at kreditere på forsiden af digitale nyhedssites, men Politiken er omhyggelig med at kreditere på artikeltemplates. Sådan vil vores praksis fortsætte med at være, indtil branchen måtte enes om en anden fremgangsmåde,” skriver han i en mail.

Jeg forstår dig sådan, at Politiken ikke er enig i, at det er ulovligt ikke at kreditere fotos på netforsiden?

”Det er Politikens opfattelse, at vi overholder reglerne med den praksis, som herhjemme og globalt bruges af langt hovedparten af alle nyhedssites,” skriver Karl Erik Stougaard.

Michael Arreboe, kanalchef for dr.dk, henviser også til, hvordan netmedierne har gjort i årevis.

”Mig bekendt er der ingen danske nyhedssider, hvor det er praksis at kreditere i forbindelse med forsidehenvisninger. I de over 15 år, jeg har arbejdet med netmedier, mindes jeg ikke at have fået en henvendelse fra DJ om dette. Men det er klart, at hvis det skulle vise sig, at den generelle praksis i branchen ikke er i overensstemmelse med ophavsretsloven, så må vi som andre netmedier jo rette ind,” skriver Michael Arreboe i en mail.

Lone Amtrup fra DJ mener ikke, at det kan være blevet okay at undlade kreditering på netforsider, selv hvis medierne måtte have haft en praksis i længere tid for det.

»Man diskuterer, om en forkert praksis kan ændre god skik, hvis det er foregået i lang tid. God skik er ikke en statisk størrelse. Men jeg mener ikke, god skik kan siges at være ændret her,« siger Lone Amtrup.

7 Kommentarer

Steen Knarberg
5. APRIL 2018
Jeg har haft flere tilfælde
Jeg har haft flere tilfælde af misbrug med et lokalt medie netavis.nu som meget ofte glemmer at kreditere både mig og andre fotografer. Men det er langt fra det eneste tilfælde. Problemet er enormt og der må gøres noget fra politisk hold....
Christian Barfoed
6. JUNI 2015
Hej,

Hej,
Det er enkelt - fotograf navn skal bare huskes. Der er mere komplicerede og presserende ting for DJ s jurister...
Eksempelvis ejerskab på nyheder i en tid med betalingsmure...
Er det OK at DR sender en citathistorie til Ritzau om at 25 drenge fra Haderslev er blevet bortvist fra efterskole for at ryge hash - nyheden har de uden tvivl hugget fra JydskeVestkysten, som dog gemmer alt andet end rubrikken bag betalingsmur - og det er cool nok, de skal jo tjene penge...
Jeg synes vel måske det er fair nok at DR planket historien, laver den samme research som JV og bringer historien uden at citere - men det er sgu et eller andet sted ikke OK at sende den som citathistorie til RB....det er vel den slags sager, der bliver en del af, nu hvor mange netmedier skal tjene penge....
Vh Christian Barfoed.

Mikkel Schou
3. JUNI 2015
Der er vist kun fotografer,
Der er vist kun fotografer, der kan se problemet.
Niels Pinborg
3. JUNI 2015
Det samme gælder vel bøger,
Det samme gælder vel bøger, blade, magasiner, ja, sågar tv-programmer, hvor man skal vente helt til rulleteksterne for at få kreditten? Krige er der nok af...
Bjarne Riis Jørgensen
2. JUNI 2015
Og det er en journalistisk
Og det er en journalistisk fodfejl at bringe fotos på netmediers forsider, hvis brugerne ikke umiddelbart kan se, hvem der er fotograferet...

Flere