DJ anklager Børsen for overenskomstbrud

Børsen fyrede i foråret to medarbejdere, og det er første gang i 15 år. I Børsens overenskomst står der, at fyringen kun kan komme på tale under "tvingende grunde". Det mener DJ ikke, der var til stede, og lægger derfor sag an mod Børsen.

Børsen fyrede i foråret to medarbejdere, og det er første gang i 15 år. I Børsens overenskomst står der, at fyringen kun kan komme på tale under "tvingende grunde". Det mener DJ ikke, der var til stede, og lægger derfor sag an mod Børsen.

Den 23. marts i år meddelte Børsen, at de skulle spare fire redaktionelle stillinger væk. Allerede den 3. april blev to medarbejdere fyret, mens to andre havde valgt en frivillig fratrædelsesordning. I Børsens overenskomst står der, at fyringer kun kan ske, hvis der er "tvingende grunde", og disse skal dokumenteres over for tillidsrepræsentanterne. DJ mener ikke, at det var nødvendigt med fyringer og vil derfor have det afklaret i en voldgiftsag.

"Det kom fuldstændig bag på os, at det efter ledelsens udmelding om besparelser 23. marts skulle være nødvendigt at fyre to journalister allerede den 3. april. Det vidner ikke om nogen seriøs interesse fra ledelsens side i at forsøge at undgå afskedigelserne," siger faglig konsulent i Journalistforbundet Flemming Reinvard.

Flemming Reinvard nævner på Journalistforbundets hjemmeside en række eksempler på andre redaktioner, der har gennemført store nedskæringer med få eller ingen fyringer. Han mener, at Børsen kunne have gjort det samme ved ansættelsesstop eller bedre frivillige fratrædelsesordninger. Børsens formål med fyringerne var at justere sine udgifter for at kunne holde sit overskud på længere sigt. Derfor mener DJ ikke, at Børsen havde "tvingende grunde" og i stedet kunne have ventet til medarbejdere gik af egen fri vilje i stedet for fyringer. Siden fyringerne har to medarbejdere selv forladt Børsen.

Børsens chefredaktør og administrerende direktør, Leif Beck Fallesen, er i USA, og det var derfor ikke muligt at træffe ham torsdag morgen. Han har i et tidligere interview med Journalisten givet udtryk for, at fyringerne var nødvendige for at sikre Børsens økonomi.

»Vi var nødt til at tilpasse os for at undgå at gå i minus,« sagde han til Journalisten.

Journalisten.dk arbejder på at få Børsens kommentar til DJs sagsanlæg.

Du kan læse mere om Børsens krise i nyeste nummer af Journalisten eller online HER

0 Kommentarer