Det er et brud med hensigten bag offentlighedsloven. Sådan lyder det fra Dansk Journalistforbund, efter regeringen nu foreslår, at 58 offentligt ejede virksomheder skal undtages fra aktindsigt under den nye lov, der træder i kraft 1. januar 2014.
»Jeg er forbløffet over, at regeringen i den grad ønsker massive undtagelser. Hele intentionen bag den nye lov var netop, at i takt med, at mere og mere offentligt arbejde lægges over i selskaber, så skulle der være mere åbenhed i disse selskaber,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård.
Justitsminister Morten Bødskov (S) har tidligere fremhævet i dagbladet Information, at den nye lov ville øge muligheden for kontrol af offentligt ejede virksomheder:
”Det kan f.eks. nævnes, at den nye offentlighedslov i modsætning til i dag også vil gælde for selskaber, hvor det offentlige har en betydelig ejerandel.”
Men ifølge dagens Jyllands-Posten har seks ministerier bedt om undtagelse fra loven. Det betyder ifølge avisen, at blandt andet DSB Øresund, Danske Spil og Brobizz ikke vil blive omfattet af aktindsigt.
Mogens Blicher Bjerregård kalder det også i et blogindlæg her på Journalisten for "løftebrud".
"Offentligheden er altså holdt for nar, og det har været tomme skåltaler, når politikerne har tillagt netop offentligheden i helt eller delvist ejede offentlige selskaber som et af de mange fremskridt i den nye lov," skriver han i blogindlægget.
Bjerregård fortæller Journalisten, at han har forhørt sig hos medlemmer af den kommission, der stod bag det lovforberedende arbejde. Han understreger, at også de er overraskede over, at så mange ministerier vil udnytte muligheden for at blive undtaget.
Hans indtryk er også, at flere at de politiske partier, der stemte ja til loven, gjorde det med troen på, at der kom aktindsigt i netop den slags virksomheder.
»Hele den debat der var, bar jo entydigt præg af, at paragrafferne om aktindsigt i offentligt ejede virksomheder var et væsentligt fremskridt. Det var også et af de punkter, Dansk Journalistforbund fremhævede.«
Men er det ikke bare den mulighed for undtagelser. der er formuleret i loven, der nu udnyttes?
»Jo, det kan du sige, men der var en klar intention om åbenhed på det her punkt. Nu bliver forbeholdet misbrugt til at lukke en lang række offentligt ejede virksomheder ned for aktindsigt. Det bliver jo snarere reglen end undtagelsen. Det er ikke orden.«
Har du en opfordring til regeringen?
»Foreløbigt er forslaget kun i høring. Jeg synes ministeren skal tænke sig rigtigt godt om, før han og regeringen gennemfører det.«
Tilføjelse 16.18: Du kan nu læse Morten Bødskovs svar på den omfattende kritik, der både kommer fra Mogens Blicher Bjerregård og fire tidligere medlemmer af Offentlighedskommissionen. Svaret ligger her.
Journalisten har fulgt striden om offentlighedsloven tæt. Du kan se alle artikler i vores tema her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.