DJ afviser medlemsgabestok

DJ er imod gratis arbejde med visse undtagelser, siger næstformand Lars Werge. Men han afviser at hænge DJ-medlemmer ud, selv om de tilbyder kolleger at arbejde gratis. »Det bliver ikke med mig som næstformand, at vi laver en væg, hvor vi hænger folk til tørre,« siger han.

DJ er imod gratis arbejde med visse undtagelser, siger næstformand Lars Werge. Men han afviser at hænge DJ-medlemmer ud, selv om de tilbyder kolleger at arbejde gratis. »Det bliver ikke med mig som næstformand, at vi laver en væg, hvor vi hænger folk til tørre,« siger han.

Freelancer Signe Wenneberg blev kontaktet fire gange på én dag med tilbud om at udføre gratis arbejde. Det skrev hun en vred opdatering om på Facebook – og den trak på kort tid 500 likes. I skrivende stund har den fået over 2.300 likes og er blevet delt 133 gange.

Dansk Journalistforbund bakker op om Signe Wennebergs kamp mod gratis arbejde. Men næstformand Lars Werge understreger, at der er nuancer i den debat.

Helt grundlæggende: Kan det være okay som freelancer med en tom opgavebog at tage imod gratis arbejde?

»Det må være op til hver enkelt freelancer selv at afgøre. Men en ting er at tage imod det, noget andet er at tilbyde det fra et medlem til et andet. Det er i hvert fald ikke holdbart,« siger Lars Werge til journalisten.dk.

»Vi forsøger at nuancere det lidt: Når man er selvstændig, kan der nogle gange være en branding-værdi i at gøre noget gratis. Det er ikke det samme som at sige, at hver gang man skriver et indlæg eller en artikel, så skal man gøre det gratis. Det kan man jo ikke betale huslejen med. Men det kan godt være en god ide, hvis det åbner nogle nye forretningsmuligheder.«

Flere har i debatten krævet, at navnene på kolleger, der forsøger at overtale freelancere til at tage gratis arbejde, kommer frem – så forbundet kan sanktionere. En skriver, at de burde smides ud af Dansk Journalistforbund, hvis de er medlemmer.

Hvad kan og vil I gøre, hvis der er tale om kolleger i forbundet, som forsøger at få freelancere til at levere gratis arbejde?

»Vi kan gøre det, vi gør nu – nemlig sige, at det synes vi ikke er i orden. Journalistik i DJ-regi handler om at arbejde med kvalitet, og kvalitet er ikke gratis. Men det bliver ikke med mig som næstformand, at vi laver en væg, hvor vi hænger folk til tørre, fordi de måske har forbrudt sig mod vedtægter eller god tone,« siger Lars Werge.

»Vi skal som forbund være opmærksomme på, at i sådan en situation optræder vi både som anklager og dømmende magt. Vi kan meget hurtigt dømme folk ude, og det skal helst være sådan, at man ikke føler sig i fare for at blive hængt op på dagens skammervæg.«

I stedet peger Lars Werge på, at de freelancejournalister, der får tilbudt gratis arbejde, selv må sige nej.
»Jeg forstår godt frustrationen, men jeg vil sige, at man også selv har et ansvar. Dels kan man sige nej til de tilbud, som Signe Wenneberg også har gjort her. Hun har heller ikke nævnt navnene på de pågældende kolleger, selv om fristelsen måske har været der. Det synes jeg er helt rigtigt.«

Du nævner, at medlemmer ikke skal hænges til tørre, fordi de måske har brudt vedtægterne. Men hvis man bryder DJ's vedtægter, skal man så ikke have en form for sanktion?

»Hvis folk bryder vedtægterne, og vi kan bevise det, så ryger de ud af forbundet. Men der bliver ikke tale om, at nogen på baggrund af en henvendelse om, at de har tilbudt gratis arbejde, skal op på et virtuelt skafot,« siger Werge.

Han tilføjer dog, at DJ ikke kan gøre ret meget, hvis der ikke er nogen overenskomst på den arbejdsplads, tilbuddet kommer fra.

»DJ er imod gratis arbejde. Hvis vi har en overenskomst på arbejdspladsen, så må man ikke arbejde gratis. Det er ulovligt. Men der er en del arbejdspladser, hvor vi ikke har overenskomster. Der kan vi ikke gribe ind, selv om en kollega bliver tilbudt arbejde til 0 kroner.«

Debatten har også taget en anden drejning. Flere freelancere har peget på, at det er et særskilt problem, at studerende udfører gratis arbejde for at få erfaring – arbejde, der måske kunne være landet hos en freelancer.

De studerendes organisation Danske Journaliststuderende anerkender problemet. Formand Asbjørn Andersen skriver i en kommentar her på journalisten.dk:

"Vi har forsøgt flere ting, så sent som i foråret forsøgte vi at få Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til at stoppe distributionen af gratis jobopslag, men uden held. Der er ingen tvivl om, at gratis arbejde absolut ikke er i orden."

Han fortsætter:

"En af årsagerne til, at flere studerende begynder at arbejde gratis, er, at der er ved at skabe sig en efterspørgsel på flere journlistiske erfaringer fra praktikstederne, når der skal ansættes praktikanter. Men hvordan får man det? Den nemme måde er at tage imod nogen af de gratis jobopslag."

Asbjørn Andersen efterlyser, at DJ går aktivt ind for at forhindre, at gratis arbejde florerer på studiernes maillister. »Vi har efterspurgt det længe, men bliver mødt med opgivenhed,« skriver han.

Lars Werge, har DJ gjort godt nok i det konkrete tilfælde?

»Hvis det kan tolkes som, at vi er opgivende, så har vi bestemt ikke gjort det godt nok. Det må så skyldes forskellige synsvinkler, at det kan tolkes sådan, for jeg synes ikke, vi har været opgivende. Men vi har været realistiske. Vi har ingen adkomst til, hvad Journalisthøjskolen hænger op på en opslagstavle, uanset om den er fysisk eller virtuel,« siger Werge.

Han tilføjer, at der er stor forskel på, om det er journalistpraktikanter eller akademikerpraktikanter, der udfører gratis arbejde.

»Der er på overenskomsterne i AC (Akademikernes Centralorganisation, red.) en helt anden tradition for at have gratis – altså kun SU-lønnet – praktik. Det kan vi ikke stille noget op over for. Men vi taler med vores tillidsfolk ude på arbejdspladserne om, at de skal være opmærksomme på, hvilke overenskomster de nye medarbejdere ankommer på. Og de skal problematisere over for chefredaktørerne, hvis der er tale om gratis journalistpraktikanter.«

Lars Werge mener også, de studerende selv har et medansvar for den del af striden, der netop handler om gratis arbejdskraft på studierne.

»Asbjørn Andersen sætter også fokus på en anden del af problemet: At de journaliststuderende går ud og udfører gratisarbejde på arbejdspladserne, fordi de tror, det giver en slags merit, inden de skal i praktik. Men der er det ikke kun DJ, der har ansvaret. Det er også de studerende og deres faglige organisationer, der har ansvar for at vende problemet med skolerne.«

25 Kommentarer

Jeannette Refstrup
9. NOVEMBER 2012
Re: DJ afviser medlemsgabestok

Skulle vi ikke også begynde at debattere, hvad det er, vi kan tilbyde, som er så meget værd, at kunderne vil betale for det?

For som uddannede, efteruddannede, voksne og erfarne kan vi altså en hel masse, som studerende og praktikanter ikke kan.

Min oplevelse er faktisk også, at der rundt omkring er en vis forståelse for, at "når man køber gratis, får man gratis." Altså: Man kan ikke forvente ret meget af en gratis ydelse og slet ikke bygge vigtige beslutninger og indsatser i sin forretning på den.

Bedste hilsner fra

Jeannette Refstrup, Strup & Strup Kommunikation

Rikke Bergquist
19. SEPTEMBER 2012
Re: DJs mission er at sikre medlemmerne de bedste arbejdsforhold

Hej alle,

Så vidt jeg ved, er fagforeningernes fremmeste opgave stadig at sikre ordentlige arbejdsforhold for arbejdstagerne på markedet. Gratis arbejde hører næppe under den kategori. 
Jeg er enig med Ida, der har fremført rigtig mange gode argumenter i denne her tråd om, hvorfor det derfor er helt skudt ved siden af, når vores formand går ud og siger god for gratis arbejde i nogle situationer. Det er da at skyde os, medlemmerne, i ryggen. For hvem er det mon, der vil tage imod den udmelding med kyshånd? 

Siden jeg gik freelance, har jeg overvejet, om jeg skulle forblive medlem af denne fagforening, for det er tydeligt, at der de sidste mange, mange år, ikke er gjort det store, for at skabe BEDRE vilkår for freelanceren. Men jeg har valgt at blive, for jeg tror på, at vi må stå sammen for at ændre vilkårene. Og jeg håber, at hele forårsdebatten, der nu er blevet til en efterårsdebat, vil være med til at rykke vores DJ i den rigtige retning, så også vi freelancere, kan få ordentlige forhold. 

David Breuer
19. SEPTEMBER 2012
Re: DJ afviser medlemsgabestok

Enig med Ida og Signe.

Gratis arbejde betyder noget som folk føler sig forpligtet til at gøre i håb om at få mere betalt arbejde og ikke frivilllige foreningsarbejde eller lignende. Det er ikke DJs opgave at fremme gratis arbejde. DJ skal bidrage til at opdragsgivere ikke forventer eller kræver gratis arbejde. Det er heller ikke DJs opgave at fordømme marketingsinitiativer fra freelancere som ligner "gratis arbejde" men er meget begrænset i omfang.

Fokusér på opdragsgivere og deres handlinger og forventninger. Og hver gang spørg om en fastansat vil forventes at lave det samme styk arbejde gratis "for at promovere sig selv". 

 

Signe Løntoft
18. SEPTEMBER 2012
vel talt
Jeg er fuldstændig enig med Ida Rosgård. Det er ikke alene umusikalsk, men farligt for DJ og for ledelsens troværdighed, at budskabet i denne sammenhæng skal "nuanceres". Budskaber fra en fagforeningsledelse bør være tydelige. At begynde at tale om at fotografere ungernes håndboldhold gratis eller skrive en tale til svogerens mors fødselsdag er efter min mening useriøst. Det, der aktuelt bliver debatteret, er gratis arbejde og arbejde mod symbolsk betaling, og når jeg skriver arbejde, mener jeg arbejde og ikke vennetjenester. At den enkelte journalist/fotograf/grafiker/kommunikationsrådgiver måtte beslutte sig for at lave et stykke gratis arbejde for at brande sig selv, er en personlig sag, men det er ikke noget, som formand eller næstformand skal gå ud og bifalde offentligt.
Henning Sørensen
18. SEPTEMBER 2012
Re: DJ afviser medlemsgabestok
Frivilligt foreningsarbejde har ikke en hujende fis at gøre med DJ. Lad os en få fagforening i stedet for et meningsorgan. Stop nu den endeløse strøm af værdierklæringer om alt muligt mellem himmel og jord og få præsenteret nogle konkrete strategiske handlingsplaner. I den forbindelse vil jeg anbefale DJ at entrere med en konsulent. For det virker ikke som om, at forbundet kan finde ud af at skelne mellem noget så basalt som mission, vision, værdierklæringer og strategiske handlingsplaner. Sidstnævnte er i hvert fald ikke-eksisterende.  

Flere