Distriktsbladgruppen: ”Efterhånden er det jo kun bestyrelsen og et par andre, der mødes”

Distriktsbladgruppen i Dansk Journalistforbund synger på sidste vers, men vil som minimum eksistere til januar 2019, lyder det efter gruppens generalforsamling lørdag. Formanden vil arbejde for en ny specialgruppe for ”klassiske journalister”, der kan optage medlemmerne

Distriktsbladgruppen i Dansk Journalistforbund kan snart blive nødt til at dreje nøglen om. Det oplyser gruppens formand, journalist Henrik Rath, efter at gruppen holdt generalforsamling i lørdags.

”Vi ser egentlig, at vi på den lange bane forsvinder som specialgruppe. For der er ikke et behov for os, som der har været. Ikke hvis man måler på antallet af folk, der kommer til vores arrangementer og generalforsamlinger. Så må vi reagere på det,” siger han.

”Efterhånden er det jo kun bestyrelsen og et par andre, der mødes,” fortæller han om generalforsamlingerne. I lørdags var der således kun seks fremmødte.

Samme melding kom fra gruppen efter dens generalforsamling i starten af 2017. Men foreningen får minimum et år mere at leve i.

”Vi holder en ordinær generalforsamling til januar '19, og hvis vi ser ind i det samme billede på dét tidspunkt, så kunne man tage beslutningen om, at vi lukker os selv, med en ekstraordinær generalforsamling. Men dét er at foregribe begivenhedernes gang,” siger Henrik Rath.

Gruppen har blandt andet arrangeret kurser, studieture og forlængede weekender for dens medlemmer. Men i de senere år har den været nødt til at invitere medlemmer fra andre dele af Dansk Journalistforbund, for at få fyldt op til arrangementerne.

”Der er sikkert mange små blade derude, der kunne have gavn og glæde af at komme til de ting, vi har udbudt. Men det er ikke rigtig lykkedes i de senere år at få fok til at komme til vores arrangementer,” siger Henrik Rath.

Fra 130 til 80 medlemmer

Gruppen er oprettet til glæde for journalister på lokale ugeaviser, som ikke er med i en medarbejderforening. Men flere og flere af dens medlemmer bliver opslugt af medarbejderforeninger på medierne, blandt andet på grund af medie-fusioner og nye redaktionelle workflows.  

Lige nu har Distriktsbladgruppen cirka 80 medlemmer, mod cirka 130 i 2011. Særligt i de sidste to-tre år er medlemstallet faldet drastisk, siger Henrik Rath.

Og spørgsmålet er, om gruppens eksistensberettigelse er ved at forsvinde. Gruppen er primært bygget til journalister, der arbejder på ugeaviser, der udkommer én til to gange om ugen, og som Henrik Rath siger det:

”I dag er det ikke så meget udgivelsesfrekvensen, der bestemmer, hvad man laver. Det handler mere om, hvilket indhold du producerer.”

”Jeg sidder på en fællesredaktion, hvor Sønderborg Ugeavis, som jeg arbejder på, indgår som del af JydskeVestkysten. Tingene flyder sammen. Vi er en store gryde af journalister, der producerer til forskellige medier,” siger han.

Vil arbejde for en ny specialgruppe

Udsigten til en lukning betyder dog ikke, at gruppens bestyrelse indstiller sit faglige arbejde.

”I stedet for bare at sige farvel og tak, så er det vigtigt, at vi tænker lidt over: Hvad vil vi egentlig med de penge, vi har? Og hvad vil vi rent politisk med de muligheder, der er? Og her ser vi det, som Journalisterne har gang i, som noget, vi godt kan se en mening i at hjælpe på vej,” siger Henrik Rath og henviser til DJ-specialforeningen Journalisterne i DJ.

”Jeg har som formand for gruppen været i dialog med Rasmus Mark Pedersen (formand for Journalisterne i DJ, red.) om, hvorvidt vi kunne gå ind og være fødselshjælpere til at skabe en egentlig specialgruppe for klassiske journalister,” fortæller Henrik Rath.

Hans håb er, at Distriktsbladgruppens medlemmer i fremtiden kan blive medlemmer i en ny og større specialgruppe. I en specialgruppe har man ret til at vælge delegerede til forbundets delegeretmøder.

Bestyrelsen i Distriktsbladgruppen lagde sig lørdag fast på en køreplan og traf beslutningen om at melde alle gruppens medlemmer ind i Journalisterne i DJ, hvor Henrik Rath håber at kunne fortsætte arbejdet med at oprette den nye specialgruppe.

Fremadrettet bliver det sådan, at hvis man er medlem af Distriktsbladgruppen, så er man også automatisk medlem af Journalisterne i DJ.

Pengene skal bruges

På lørdagens generalforsamling blev der også vedtaget en køreplan for, hvad Distriktsbladgruppens formue på omkring 100.000 kroner skal bruges på, nu hvor der er udsigt til lukning.

”Dem vil vi gerne gå ud og bruge af,” siger Henrik Rath.

Pengene skal blandt andet bruges på en studietur, formentlig til efteråret, et arrangement på fagfestivalen i Odense til november og støtte til Journalisterne i DJ.

På lørdagens generalforsamling blev Henrik Rath genvalgt som formand. De øvrige bestyrelsesmedlemmer var ikke til genvalg.

0 Kommentarer