
"Det var palæstinensernes drøm, at de kunne rejse frit rundt i verden fra deres egen lufthavn,” siger Kent Klich om den ødelagte lufthavn. Foto: Kent Klich
Den svenske fotograf Kent Klich har i mere end 15 år dokumenteret livet i Gazastriben. Fire bøger er det blevet til om de vilkår, de to millioner indbyggere i Gazastriben lever under.
Lørdag åbner udstillingen ’Gaza Works’ i Den Sorte Diamant i København.
Her kan man blandt andet se Kent Klich’s billeder af den totalt smadrede Gaza International Airport. Engang et symbol på palæstinensisk stolthed og bevægelsesfrihed. I dag en bunke ruiner.
”Landingsbanen er væk. Det, der engang var afgangsterminalen og VIP-loungen, er i dag helt ødelagt. Lufthavnen er blevet et øde område. Det er kun ruinerne, der står tilbage,” fortæller Kent Klich.

Bill Clinton var gæst
Kent Klich bor til daglig i København. Han var i en årrække en del af det internationale fotoagentur Magnum og har blandt andet fulgt den danske sexarbejder Beth, skildret El Niño og hjemløse børn i Mexico City.
I 15 år har han været gæsteunderviser på fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.
Gazas internationale lufthavn blev opført i 1998 med penge fra blandt andet Japan, Egypten, Saudi Arabien og Spanien. Ved åbningsceremonien var USA’s daværende præsident Bill Clinton blandt gæsterne.
Fra lufthavnen kunne passagererne blandt andet flyve til Casablanca i Marokko, Amman i Jordan og Cairo i Egypten.
Et symbol på den manglede frihed
I 2001 blev kontroltårnet og lufthavnens radar bombet af det israelske luftvåben. I 2002 blev landingsbanen gjort uanvendelig af israelske bulldozere. Siden har lufthavnen reelt ikke været i brug.
For Kent Klich står lufthavnen som et symbol på begrænsningerne i palæstinensernes bevægelsesfrihed.
”Palæstinenserne har ikke ret til at bevæge sig frit. Og det er Gaza International Airport et stærkt symbol på. Det var palæstinensernes drøm, at de kunne rejse frit rundt i verden fra deres egen lufthavn,” siger han.
I mere end 10 år har den hamas-kontrollerede Gazastriben været underlagt en israelsk blokade. Arbejdsløsheden er tårnhøj – blandt andet fordi blokaden begrænser befolkningens bevægelsesfrihed og afskærer Gazastriben fra sine traditionelle eksportmarkeder.
Sidste år vurderede FN, at forholdene i Gaza i 2020 ville være ”unliveable” for befolkningen.
Fortæller historien baglæns
På udstillingen i Den Sorte Diamant kan man se gamle fotos fra lufthavnens storhedstid. Der er også fysiske brudstykker af de mosaikker, der engang udsmykkede lufthavnen.
”Jeg synes, det er interessant at tage en eksisterende situation i nutiden og fortælle den baglæns,” siger Kent Klich, der har hentet inspiration i Kurt Vonneguts romanklassiker 'Slagtehus 5'.
Her skildres de allieredes bombning af Dresden under Anden Verdenskrig baglæns, så ruinerne bliver til rigtige boliger igen, og bomberne bliver fragtet tilbage til våbenfabrikken.
”Idéen har hele tiden været at fortælle historien baglæns. Det vil sige begynde med ruinerne og så søge tilbage til, hvordan lufthavnen så ud engang,” siger Kent Klich.
I forbindelse med udstillingen taler Kent Klich og den svenske journalist og Israel-kender Göran Rosenberg om Palæstina-konflikten i Dronningesalen i Den Sorte Diamant mandag den 16. april kl. 19.
3