Dialog om freelancere

»Vi er der for at lytte« siger udviklingschef Per Nielsen om tirsdagens dialogmøde i Århus om DJ's freelancestrategi

»Vi er der for at lytte« siger udviklingschef Per Nielsen om tirsdagens dialogmøde i Århus om DJ's freelancestrategi

DJ's freelancestrategi kommer tirsdag til debat i DJ's lokaler i Århus. Her er der inviteret til dialogmøde om strategien.
»DJ har indbudt til det her møde for at få en dialog med de freelancere, der har problemerne inde på livet«, siger udviklingschef i DJ Per Nielsen til Journalisten.dk.
»Vi er der for at lytte. Jeg håber, at der kommer mange, ligesom der var ved det tilsvarende møde i København
Per Nielsen vil selv deltage i mødet. Det samme gør næstformand Lars Werge.
Mødet finder sted fra klokken 17 til 19 og her vil DJ's freelancemedlemmer på tværs af specialgrupper og foreninger få mulighed for at komme med idéer og budskaber til DJ's forbundsledelse og andre ledende DJ-politikere.

Læs også:

DJ åbner dørene for oprørske freelancere

Sig fra, freelancere

Nu kaldes freelancere for "selvbeskæftigede"

Freelancere i åbent oprør over dårlig løn

4 Kommentarer

Susanne Sayers
7. AUGUST 2012
Re: Dialog om freelancere
Enig. Strategier er kun noget værd, hvis de bliver fulgt op. En dagsløn på under 2.000 kr. på fx BT fortæller jo, at vi i praksis er løntrykkere - trods aftaler om at vores løn skal modsvare en fastansats. Hvis der ikke er vilje til at bruge de redskaber og aftaler, der allerede er indgået, kan det være helt ligemeget med en ny, hvis den også blot bliver fine ord på et gulnet papir.
Bodil Rohde
6. AUGUST 2012
Re: Dialog om freelancere

Man kan undre sig over, hvorfor vi nu skal have en ny Freelance-strategi, når den vi har, er både flot, fremragende lavet og enestående.

'Den har eksisteret i lang tid, og den er lavet af DJ og FreelanceGruppen. Den dækker både DJs freelancepolitik med hensyn til løn- og arbejdsforhold for freelancere og forholdet mellem freelancere og fastansatte. 

Strategien er ikke blevet blevet fulgt af DJs ledelse, og i dag er freelancerne dårligere stillet end nogensinde før.

Så der er ingen grund til at tro, at en ny freelancestrategi vil ændre forholdene. Det er en ny holdning i DJs ledelse, der skal til.

Den eksisterende Freelancestrategi:

Venlig hilsen

Bodil Rohde 

Ann Bilde
6. AUGUST 2012
Re: Dialog om freelancere

Også jeg undrer mig over, at DJ ikke har sat handling bag den nuværende freelance-strategi. Men jeg håber, det sker NU med den nye og forhåbentlig endnu bedre strategi. Mit input til den:

DJ skal blive bedre til at samle alle de medlemsgrupper, som DJ har valgt at optage som medlemmer. Vi er alle medlemmer af DJ – hvad end vi er fastansatte, projektansatte, freelancere, journalister (selvstændig eller lønmodtager er blot en teknikalitet for skattefar), fotografer, grafikere, kommunikationsfolk, undervisere, tekstere…

DJ skal arbejde for anstændige løn- og arbejdsvilkår for alle medlemmer. Det er i alles interesse at f.eks. avis-freelancere får en anstændig hyre, så de ikke (ufrivilligt) bliver brugt til at presse løn og jobsikkerhed for de fastansatte. Sommeren har desværre vist, at flere og flere fastansatte på aviserne mister deres jobs til underbetalte avis-freelancere.

Her (og i lignende sager) skal DJ være villig til at varsle konflikt for at få lønningerne derop, hvor de SKAL op - både for freelancere og fastansattes skyld. Og så skal forbundet pålægge de fastansatte IKKE at arbejde, så længe konflikten kører. Konflikt er og bliver det eneste våben, arbejdsgivere har respekt for. Det kræver sammenhold, ikke splittelse mellem de forskellige medlemsgrupper.

DJ skal sikre, at vi forskellige medlemsgrupper står sammen og samarbejder på alle de områder, det overhovedet kan lade sig gøre. Igen: vi har en fælles interesse i anstændige løn- og arbejdsvilkår for alle medlemmer i DJ.

Derfor skal DJ arbejde for, at der bliver lavet aftaler på alle områder, hvor det er muligt - også for selvstændige.

I dag vil/kan DJ ikke lave kollektive aftaler eller varsle konflikt for selvstændige, sådan som DJ kan for lønmodtagerfreelancere. Det skal der rettes op på. Og DJ vil/kan heller ikke lave O-aftaler for selvstændige journalister, sådan som DJ kan for selvstændige fotografer. Det skal der også rettes op på.

Med venlig hilsen

Ann Bilde - selvstændig journalist siden 1995 og forlægger siden 2004

Ota Tiefenböck
6. AUGUST 2012
Re: Dialog om freelancere

 

 

Jeg er desværre forhindret i at deltage i dialogmødet i morgen, og var ligeledes forhindret da samme møde blev afholdt i København. Det lyder ellers godt, at ledelsen kommer for at lytte, men jeg kunne også godt tænke mig, at Per Nielsen og Lars Werge fortæller. Først og fremmest hvorfor den tidligere freelancestrategi ikke blev fulgt af DJ, og hvilke garantier vi medlemmer har for, at det bliver den nye. Er det ikke den mest almindelig fremgangsmåde at se på og finde ud af, hvad der gik galt - sagt med andre ord, hvorfor DJ ikke har levet op til den gamle freelancestrategi - før man går i gang med noget nyt?

 

Ota Tiefenböck

medlem af Freelancegruppens Bestyrelse