DGI tilbyder et honorar på 10.000 kroner om måneden i 12 måneder for at lave kommunikation under Verdensholdets turné. Arbejdsmarkedsforsker kalder det social dumping og det værste, han endnu har set. DJ lover at reagere.
DGI søger til sit Verdenshold en kommunikationsmedarbejder, der skal kunne det journalistiske håndværk og dertil blandt andet have praktisk erfaring med foto- og videoredigering og have ledererfaring. Medarbejderen bliver en del af lederteamet på Verdensholdets turné og skal i stillingen, som løber 12 måneder, blandt andet arbejde med markedsføring, formidling, PR samt assistere holdets team manager.
Til gengæld tilbyder DGI et honorar på 10.000 kroner per måned og diæter "efter gældende regler", det vil sige 113,75 skattefrie kroner per rejsedag i udlandet.
Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er rystet over de vilkår, DGI tilbyder i stillingen.
Han mener, der er et misforhold mellem, hvad DGI skriver i stillingsopslaget, og hvad de vil honorere arbejdet med. Professoren anholder, at DGI søger en professionel kommunikatør med en bestemt uddannelsesbaggrund uden at ville betale en egentlig løn for det.
»Det kan man ikke gøre på den måde. Det er en stilling, og så er det ikke nok at betale honorarer og diæter. Det er ikke et acceptabelt stillingsopslag, det er ganske forfærdeligt,« konkluderer Henning Jørgensen og fortsætter:
»Man kan ikke misbruge journalister på den måde. Man kan ikke snakke om en stilling og så kun betale honorar. Og honoraret på 10.000 kroner er helt horribelt. Det er social dumping,« siger han og uddyber:
»Det er at underbyde de overenskomster, som journalistforbundet har. Det undergraver et normalt arbejdsmarked. Det er wild west, rent ud sagt,« siger professoren.
Ifølge General Manager Johannes Bjerre, DGI, er stillingen en speciel opgave, fordi man skal rejse med gymnasterne rundt i verden, og det giver en masse unikke oplevelser og udfordringer.
»Man kan ikke sammenligne det med noget andet,« siger Johannes Bjerre.
Men skal det bære lønnen i sig selv, at man får mulighed for at opleve verdens mangfoldighed, som i skriver i opslaget?
»Det er et tilbud til unge mennesker, der har lyst til at afprøve sig selv. Samtidig er man med på rejsen rundt, og der er stor interesse for at være med,« siger Johannes Bjerre.
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener, honoraret på 10.000 kroner er horribelt, og kalder det social dumping, fordi I underbyder overenskomsterne. Hvad er din kommentar til det?
»Det har jeg ingen kommentarer til. Vi tilbyder en mulighed for attraktive oplevelser og giver mulighed for at afprøve sig selv. Jeg føler ikke, vi dumper nogen ting. Det er et meget specielt job, og alle udgifter på turen er betalt.«
Det er vel det mindste, man kan forlange?
»Det er henvendt til unge mennesker, som ikke har nogen forpligtelser, og som kan være af sted et helt år.«
Henning Jørgensen anfægter blandt andet, at I slår det op som en almindelig stilling. Burde I ikke i det mindste have kaldt det frivilligt arbejde i stedet for en stilling?
»Nu er det det, vi har valgt at gøre,« siger Johannes Bjerre.
Ifølge Henning Jørgensen er det en sag, som Dansk Journalistforbund bør tage op.
»Jeg har faktisk ikke set noget lignende før. Derfor må journalistforbundet anlægge sag,« lyder hans vurdering.
Næstformand i DJ Kommunikation og medlem af Forretningsudvalget i DJ, Per Roholt, kalder stillingsopslaget specielt, fordi det fremstår som et rigtigt jobopslag.
»Vi burde nok ringe til dem og forklare, hvad den slags arbejde koster,« siger han.
Per Roholt har personligt stor sympati for DGI og ser projektet som et stykke frivilligt arbejde, der er honoreret. Han mener, det er en usædvanlig jobbeskrivelse, der vil tiltrække eventyrlystne og gymnastikglade unge, der gerne vil have noget på deres CV.
»Men som stilling lever det ikke op til de krav, der er til aflønning. I forhold til de mange ubetalte såkaldte praktikstillinger, som vi ser p.t., tilbyder DGI trods alt tur, ophold og honorar. Men jeg kan godt tilslutte mig, at de burde have skrevet frivillig. Hvis de skal have en fast, færdiguddannet, er det en helt anden pris, de skal betale,« siger Per Roholt, som på Henning Jørgensens opfordring vil bede DJs formand Mogens Blicher Bjerregaard undersøge sagen.
»Måske kan vi få dem til at modificere opslaget,« siger Per Roholt.
8