search

DGI: »Vi dumper ikke noget«

DGI tilbyder et honorar på 10.000 kroner om måneden i 12 måneder for at lave kommunikation under Verdensholdets turné. Arbejdsmarkedsforsker kalder det social dumping og det værste, han endnu har set. DJ lover at reagere.

DGI tilbyder et honorar på 10.000 kroner om måneden i 12 måneder for at lave kommunikation under Verdensholdets turné. Arbejdsmarkedsforsker kalder det social dumping og det værste, han endnu har set. DJ lover at reagere.
DGI søger til sit Verdenshold en kommunikationsmedarbejder, der skal kunne det journalistiske håndværk og dertil blandt andet have praktisk erfaring med foto- og videoredigering og have ledererfaring. Medarbejderen bliver en del af lederteamet på Verdensholdets turné og skal i stillingen, som løber 12 måneder, blandt andet arbejde med markedsføring, formidling, PR samt assistere holdets team manager.

Til gengæld tilbyder DGI et honorar på 10.000 kroner per måned og diæter "efter gældende regler", det vil sige 113,75 skattefrie kroner per rejsedag i udlandet.

Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er rystet over de vilkår, DGI tilbyder i stillingen.

Han mener, der er et misforhold mellem, hvad DGI skriver i stillingsopslaget, og hvad de vil honorere arbejdet med. Professoren anholder, at DGI søger en professionel kommunikatør med en bestemt uddannelsesbaggrund uden at ville betale en egentlig løn for det.

»Det kan man ikke gøre på den måde. Det er en stilling, og så er det ikke nok at betale honorarer og diæter. Det er ikke et acceptabelt stillingsopslag, det er ganske forfærdeligt,« konkluderer Henning Jørgensen og fortsætter:

»Man kan ikke misbruge journalister på den måde. Man kan ikke snakke om en stilling og så kun betale honorar. Og honoraret på 10.000 kroner er helt horribelt. Det er social dumping,« siger han og uddyber:

»Det er at underbyde de overenskomster, som journalistforbundet har. Det undergraver et normalt arbejdsmarked. Det er wild west, rent ud sagt,« siger professoren.

Ifølge General Manager Johannes Bjerre, DGI, er stillingen en speciel opgave, fordi man skal rejse med gymnasterne rundt i verden, og det giver en masse unikke oplevelser og udfordringer.

»Man kan ikke sammenligne det med noget andet,« siger Johannes Bjerre.

Men skal det bære lønnen i sig selv, at man får mulighed for at opleve verdens mangfoldighed, som i skriver i opslaget?

»Det er et tilbud til unge mennesker, der har lyst til at afprøve sig selv. Samtidig er man med på rejsen rundt, og der er stor interesse for at være med,« siger Johannes Bjerre.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener, honoraret på 10.000 kroner er horribelt, og kalder det social dumping, fordi I underbyder overenskomsterne. Hvad er din kommentar til det?

»Det har jeg ingen kommentarer til. Vi tilbyder en mulighed for attraktive oplevelser og giver mulighed for at afprøve sig selv. Jeg føler ikke, vi dumper nogen ting. Det er et meget specielt job, og alle udgifter på turen er betalt.«

Det er vel det mindste, man kan forlange?

»Det er henvendt til unge mennesker, som ikke har nogen forpligtelser, og som kan være af sted et helt år.«

Henning Jørgensen anfægter blandt andet, at I slår det op som en almindelig stilling. Burde I ikke i det mindste have kaldt det frivilligt arbejde i stedet for en stilling?

»Nu er det det, vi har valgt at gøre,« siger Johannes Bjerre.

Ifølge Henning Jørgensen er det en sag, som Dansk Journalistforbund bør tage op.
»Jeg har faktisk ikke set noget lignende før. Derfor må journalistforbundet anlægge sag,« lyder hans vurdering.

Næstformand i DJ Kommunikation og medlem af Forretningsudvalget i DJ, Per Roholt, kalder stillingsopslaget specielt, fordi det fremstår som et rigtigt jobopslag.

»Vi burde nok ringe til dem og forklare, hvad den slags arbejde koster,« siger han.

Per Roholt har personligt stor sympati for DGI og ser projektet som et stykke frivilligt arbejde, der er honoreret. Han mener, det er en usædvanlig jobbeskrivelse, der vil tiltrække eventyrlystne og gymnastikglade unge, der gerne vil have noget på deres CV.

»Men som stilling lever det ikke op til de krav, der er til aflønning. I forhold til de mange ubetalte såkaldte praktikstillinger, som vi ser p.t., tilbyder DGI trods alt tur, ophold og honorar. Men jeg kan godt tilslutte mig, at de burde have skrevet frivillig. Hvis de skal have en fast, færdiguddannet, er det en helt anden pris, de skal betale,« siger Per Roholt, som på Henning Jørgensens opfordring vil bede DJs formand Mogens Blicher Bjerregaard undersøge sagen.

»Måske kan vi få dem til at modificere opslaget,« siger Per Roholt.

Kommentarer
8
Johannes Nørgård
31.05.12 13:28
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

"Der er stor interesse for at være med" siger den "generøse" general maneger, Johannes Bjerre i artiklen...

Det er der muligvis som deltager, men åbenbart ikke så voldsomt som ansat. Det er nemlig anden gang DGI slår stillingen op. De forsøgte sig med præcis det samme stillingsopslag omkring nytår...Godt i tager fat i dem, som ledig på jagt efter job føler man sig i den grad pi....t  på, når man ser den slags stillinger, der både opsætter enormt høje krav..og  samtidig ikke vil betale for det...Bid jer fast i dem...og til alle andre hold jer væk fra stillingen!!!!

 gode hilsener Johannes

Fremhævet af Journalisten
Frk. Jensen
31.05.12 14:09
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

Som Johannes nævner, oplever man som jobsøgende en utrolig mængde af den slags opslag, hvor kommunikations- og journalistisk arbejde af høj kvalitet efterspørges til ringe eller ingen løn (fx praktikantjobs). Dette er naturligvis problematisk, da det både er løntrykkende og mindsker antallet af ordinære stillinger. Derfor er jeg glad for, at Journalisten nu tager debatten op!

Så mangler vi bare, at der kommer fokus på det ligeså problematiske offentlige løntilskudscirkus, hvor der inden for stat og kommuner i stigende grad foregår en udnyttelse af ledige, bl.a. i  kommunikationsafdelingerne i offentlige institutioner. Her arbejder ledige journalister, kommunikationsfolk, grafikere m.fl. for deres dagpenge- og det endda uden at "optjene" til ny dagpengeperiode.

Set i lyset af aktiveringslovgivningen har den enkelte reelt ikke mulighed for at takke "nej! til at sælge sin arbejdskraft alt, alt for billigt. Så hvorfor fagbevægelsen ikke har sat en stopper for denne form for tvangsarbejde for længst, er helt uforståeligt i mine øjne.

Så Anders, tak for artiklen! Her er mere af samme skuffe til de interesserede:

http://avisen.dk/rekordmange-arbejder-gratis-i-kommuner_161113.aspx

 

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
31.05.12 15:27
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

"Næstformand i DJ Kommunikation og medlem af Forretningsudvalget i DJ, Per Roholt, kalder stillingsopslaget specielt, fordi det fremstår som et rigtigt jobopslag.

»Vi burde nok ringe til dem og forklare, hvad den slags arbejde koster,« siger han.

Per Roholt har personligt stor sympati for DGI og ser projektet som et stykke frivilligt arbejde, der er honoreret. Han mener, det er en usædvanlig jobbeskrivelse, der vil tiltrække eventyrlystne og gymnastikglade unge, der gerne vil have noget på deres CV."

Hvad mener Per Roholt med, at DJ 'nok' burde ringe til dem og fortælle, hvad den slags skal koste? Der kan umuligt være ret meget at betænke sig på, uanset om man har sympati for foretagendet eller ej. Den sympati kan unge journalister alligevel hverken spise sig mætte i eller sætte ind på bankkontoen. Ifølge jobopslaget skal man have helt bestemte kvalifikationer og erfaring allerede. Det er ikke bare 'eventyrlystne og gymnastikglade unge' amatører, som DGI efterspørger. 

Fremhævet af Journalisten
Per Roholt
31.05.12 16:37
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

Kære Susanne - jeg mener, at opslaget er en god anledning til at komme i dialog med DGI. Men for mig at se ligger en langt større udfordring i de mange faste ulønnede stillinger som fx DR slår op. Politiken har i dag et glimrende interview, med en kvindelig universitetspraktikant, der fortæller at hun arbejder 40-45 timer om ugen og producerer til fladen. Og så er der altså ikke kost, logi og rejseoplevelser med i pakken.

VH

Per 

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
31.05.12 16:44
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

Helt ok, Per, og ja, en dialog ville være på sin plads. Umiddelbart lød det bare som en bagatellisering af problemet - og selv om der er værre eksempler, betyder det jo ikke, at DGI (sympatisk eller ej) skal have lov at dø i synden. 

Dbh

Susanne 

Fremhævet af Journalisten
Preben Lecau
31.05.12 18:55
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«

Markedet er OVERFYLDT med disse "gratis", "løntrykkende" såkaldte jobs!
Ser man (som ledig) en spændende jobannonce, så stopper energien, når der 20 linjer længere nede i annoncen fortælles at jobbet er "ulønnet", "led i en uddannelse" eller en anden form for "praktikant"

Alle ønsker praktikanter, studerende, frivillige som skal udføre et reelt job, men aflønnes som :-///////

Håber DJ aktivt og agressivt går ind i og sætter større fokus på den problemstilling, som både gælder journalister, grafikere, webarbejdere, fotografer og andre mindretal i DJ 

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
31.05.12 21:22
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«
Diætsatsen er den 25 pct. sats til 'småfornødenheder', der gælder, når ophold og kost er betalt af arbejdsgiveren.
Fremhævet af Journalisten
Karina M. Mimoun
02.06.12 13:01
Re: DGI: »Vi dumper ikke noget«
Jeg er lidt småforelsket i jer - hos www.journalisten.dk - for at tage dette op!
 
For det er nu anden gang samme job bliver opslået - og den efterlader mig godt nok småtrist hver gang.             Første gang var kravene til profilen en smule anderledes. Der kunne profilen være studerende ELLER færdig og flyvende med god erfaring. Denne gang, skal profilen være af den flyvende slags - med erfaring. Og på begge jobopsalg står der: mindre honorar.
 
I min egenskab af stifter af medieboxen (et fagtligt netværk på over 2000 medlemmer, hvor over 1/2 delen ligger under den gruppe der er jobsøgende") og min evige nysgerrige søgende efter nyt fra branchen - ringede jeg dengang til DGI for at høre hvad "et mindre honorar" stod for.
Dengang var beskeden kr. 5000,00. 
Og bagefter satte jeg mig til tasterne... http://www.kommunikationsforum.dk/karina-m-mimoun/blog/praktikant-platteriet-to-aar-efter 
 
 
Og ja - det er naturligvis DGI der er det anonyme ex. 2.
 
Da de så satte jobopslaget - en smule revideret - op igen..(dennegang åbenbart til kr. 10.000)         ja - så adstedkom det et nyt skriv herfra - og en lille debat på K-forum           
http://www.kommunikationsforum.dk/karina-m-mimoun/blog/nu-maa-de-f-stoppe
  
 
.... jobsopslaget er stadigvæk i skrivende stund - at finde på dgi.dk hjemmeside. 
Men... de er desværre langtfra de eneste:
 
 
http://www.kommunikationsforum.dk/karina-m-mimoun/blog/hvorfor-faa-hyrede-naar-der-er-saa-mange-fyrede 
  
 
 
Det handler om udbud og efterspørgelse.. og dårlig moral!
 
For pokker, hvor er jeg dog træt af den udnyttelse af gode menneskelige ressourcer som er fulgt i kølvandet på den krise der røg henover mediebranchen.
 
Det handler desværre om udbud og efterspørgelse. Og Lige p.t. er der flere knalddygtige kommunikationsprofiler ledige, end der overhovedet kommer job til indenfor den nærmeste fremtid.      
 
Knalddygtige folk, der tørster efter at få fyldt hullerne på deres CV og tørster efter at få brugt deres faglighed, og derfor ender med at søge, alle de kreative jobopslag hvor ord som: praktikanter, mindre honorar, sjove projekter, gør en forskel, gratis prøveperiode, trainee, indgår.
 
Det er en trist tendens... som langtfra er slut! 
 
Tak til journalisten.dk for at sætte fokus på problemet. Jeg håber i bliver ved - for det er langtfra hverken første eller sidste gang, at nogen virksomheder ender med at få næsten gratis arbejdskraft. Og andre - gratis!
 
  
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen