search

DF’s forudsigelige mediestunts

Rulleteksterne havde end ikke passeret skærmen efter "Forbrydelsen II", før DF's Søren Espersen, kalder DR Drama for - surprise! - "røde lejesvende" og rakker seersuccesen ned.  

Rulleteksterne havde end ikke passeret skærmen efter "Forbrydelsen II", før DF's Søren Espersen, kalder DR Drama for – surprise! – "røde lejesvende" og rakker seersuccesen ned.

Jeg vil ikke trætte læseren med at gengive yderligere af Søren Espersens uoriginale beskyldninger, simpelthen fordi der ikke er noget nyt under solen. Interesserede kan genlæse de senere års kritik fra Espersens mund af diverse DR-produktioner – det skulle række.

Alligevel kan jeg konstatere, at de fleste medier straks lapper Espersens udtalelser i sig, og mere eller mindre ukritisk gengiver kritikken. Dagens spisesedler for Ekstra Bladet og B.T. er ganske sigende: "1,7 mio. så Forbrydelsen – Uegnet for DF" og " 1,7 mio. så Forbrydelsen – Men DR får politisk kritik". På imponerende vis er det således lykkedes Espersen at stjæle billedet straks efter en ambitiøs dramaseries premiere.

For anden gang på knap et halvt år er han ude efter DR's dramaseriers mere eller mindre politiske indhold – skulle det nu være en nyhed, som landets travle journalister skal ofre overskrifter og spalteplads på?

Jeg synes, det er påfaldende, at medierne hopper på den hver eneste gang. Uden virkelig at holde manden oppe på hans usammenhængende udfald. De borgerlige avisers anmeldere på Jyllands-Posten, Berlingske Tidende og B.T. ligger sig i slipstrømmen af Espersens anklager, mens Ekstra Bladet dog skyder Espersen ned i sin leder. Det er mig ubegribeligt, at danskerne skal belemres med den nøje planlagte mediestrategi fra DF og Espersens side, der kun har til formål at skaffe DF omtale.

Her synes jeg nok, at medierne bærer et vist ansvar for at vurdere Espersens jagt på opmærksomhed i forhold til de gængse nyhedskriterier. For kunne man måske forestille sig, at andre politikere tilbydes samme adgang til forsiden? Nej, efterhånden kunne man vel lige så godt ansætte ham som tv-anmelder. Så ville hans evindelige DR-kritik i det mindste ikke kunne rubriceres som nyhedsstof.

Jeg tror desværre, at Espersens lette vej til overskrifterne kan forklares med hans bestræbelser for at formulere sig groft og simpelt i punchlines, der stort set er klar til at gå i trykken. I en ideel verden ville Espersen blive mødt med opfølgende spørgsmål af kritisk art, før hans udbasuneringer nåede forsiden. Ellers er det jo bare en "gratis omgang" af dimensioner.

Man kunne i det mindste afkræve Espersen et forslag til, hvad hans kritik skulle munde ud i rent politisk? Vil DF stække instruktørers kunstneriske frihed og dermed armslængde-princippet? Vil DF have DR's dramaproduktioner til gennemsyn hos en statsautoriseret censor? Skal DR i højere grad styres politisk som i Berlusconis Italien? Eller hvad slår DF egentlig på tromme for?

 

Læs også: Søren Espersen: "Forbrydelsen" er håndværk af Goebbelske dimensioner

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen