Det passer ikke, at den nye public service-kontrakt bryder med armslængdeprincippet for DR.
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, efter at blandt andre formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, og flere oppositionspolitikere har kritiseret public service-kontrakten for at gå for meget i detaljen med, hvad DR fremover må og ikke må i sin medievirksomhed. Særligt sætningen ”DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler” har bragt sindene i kog.
Men Morten Marinus mener, public service-kontrakten er lige efter bogen.
Tror, det er en misforståelse
”Vi siger ikke, hvad DR ikke må skrive om, og vi siger ikke, hvad de skal skrive om. Men vi siger, at DR som mediehus fremover skal fokusere mindre på tekst på nettet, end de har gjort hidtil. Hvis ikke man kan sige det i en public service-kontrakt, så kan man jo aldrig sige det,” siger Morten Marinus.
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, udlagde det på sit pressemøde som, at der er ”kommet en begrænsning ind omkring singler og longreads”. Altså er man fra politisk side inde og definere nogle bestemte journalistiske produkter, som DR ikke længere skal lave. Mener du stadig, at public service-kontrakten overholder armslængdeprincippet?
”Ja, for det er jo netop i public service-kontrakten, at politikere kan og må sætte begrænsninger og forpligtelser op for DR. Så jeg tror, det er en misforståelse af, hvad en public service-kontrakt er,” siger Morten Marinus.
DF vil begrænse digital aktivitet
Han fremhæver netop afsnittet om DR’s aktivitet på nettet som et af de afsnit i public service-kontrakten, som Dansk Folkeparti gerne ville have formuleret anderledes.
Public service-kontrakten er ikke et produkt af egentlige politiske forhandlinger. Derimod har der været politiske drøftelser mellem partierne bag medieforliget, og i sidste ende skrives public service-kontrakten i Kulturministeriet.
Derfor vil Dansk Folkeparti nøje følge udviklingen på dr.dk de kommende år, når de årlige public service-redegørelser bliver offentliggjort, og ikke mindst når forligspartierne evaluerer medieforliget om to et halvt år.
”Formuleringen er ikke så skarp, som vi havde ønsket. Der står, at DR stadig må lave tekstnyheder, de må bare ikke være lange og dybdeborende. Det er altså ikke vores ord. Jeg ser teksten som et udtryk for, hvor langt ministeren ville gå,” siger Morten Marinus.
Gøre som Sverige
Han henviser til et svensk forslag, der netop er sendt i høring for den svenske public service-kanal SVT. Ifølge Morten Marinus vil forslaget betyde, at de digitale tekstnyheder fremover skal være bundet op på nyheder fra SVT’s radio- og tv-produktion med bureaustof som supplement.
”Når vi når midtvejsevalueringen, så vil vi selvfølgelig holde øje med, om man i Sverige har implementeret det forslag, der nu er sendt i høring om begrænsning af nyheder på nettet. Hvis man i den mellemliggende periode har sat det i søen i Sverige, skal vi også gøre det i Danmark. For det forslag, der er fremme i Sverige lige nu, er en tekst, der er noget mere stram end denne her,” siger Morten Marinus.
DR skal på grund af det nye medieforlig spare knap 20 procent over de kommende fem år. Det betyder blandt andet, at DR skal nedlægge op imod 400 stillinger.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Bruxelles er ikke langt nok væk med Mette Trump. Ud i Stillehavet med hende og DF’s uerfarne skibsassistent Marinus - selvfølgelig på en brændende platform....