DF: Vi skal ikke blande os i Polens medielov

Polens nye medielov får skarp kritik, men kritikken er overdrevet og fordomsfuld, mener Dansk Folkeparti: »Selv om det ikke ville være okay i Danmark, kan det godt være okay i Polen.« DF mener, EU straffer Polen for dets flygtningepolitik

Den polske regering får massiv kritik for en ny medielov, der trådte i kraft i sidste uge. Men nu kommer Dansk Folkeparti polakkerne til undsætning.

Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, mener, at kritikken er voldsomt overdrevet.

»Indenrigspolitik er indenrigspolitik. Vi bryder os ikke om, at EU belærer os om flygtninge, og ligeledes bryder et land som Polen sig sikkert ikke om, at vi belærer dem,« siger han til Journalisten.

Vil respektere nationalstaterne

Den nye polske medielov gør, at det fremover er økonomiministeren, der udpeger topledelsen i de polske public service-medier. Fire chefer har sagt op i protest mod loven, som trådte i kraft i sidste uge.

»Det vil betyde en meget direkte kontrol med statsmedierne på en måde, vi ikke har set i Europa i mange år,« sagde formanden for det europæiske journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, til Journalisten torsdag.

Dansk Folkeparti er i Europa-Parlamentet partifæller med det polske regeringsparti Lov og Retfærdighedspartiet, som står bag loven. I partigruppen gav de polske kolleger en orientering i går tirsdag, og de fik ifølge Anders Vistisen opbakning fra en række kolleger.

»Blandt andre de britiske konservative markerede, at de også synes, der er tale om en overreaktion. Vi står sammen om, at EU skal have mindre indflydelse og nationalstaterne mere, og så må vi også respektere, hvad nationalstaterne demokratisk beslutter sig for,« siger han.

Men er det ikke i strid med DF’s politik, at politikere blander sig i udnævnelserne i toppen af public service-medierne, som man gør i Polen?

»Det ville være i strid med vores politik, hvis den danske regering gjorde det. Men vi skal passe på med at blande os i andre landes interne forhold. Selv om det ikke ville være okay i Danmark, kan det godt være okay i Polen,« siger Anders Vistisen.

Udtryk for fordomme mod Polen

Den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, udtalte i går, at hun mener, kritikerne overreagerer, fordi de har fordomme om Polen.

»Mange betragter desværre Polen som et formørket land, selv om det er længe siden, Jerntæppet faldt. Når der sker noget nyt i Polen, forventes det at være dårligt,« sagde hun til Journalisten.

Anders Vistisen er enig.

»Det her er udtryk for, at der stadig hersker fordomme mod de østeuropæiske lande. Kritikerne glemmer fuldstændig, at de 100 mio. mennesker, som boede øst for Jerntæppet, er kommet ind i EU med nogle helt andre forudsætninger end os. Det betyder ikke, at vi skal fordømme dem, hver gang de gør noget, vi ikke ville gøre magen til i Danmark.«

Tror ikke på sanktioner

Den tyske EU-kommissær Günther Oettinger har i Frankfurter Allgemeine Zeitung truet med, at man kan suspendere Polens stemmeret i EU, hvis de ikke trækker loven tilbage.

I dag drøfter Europa-Kommissionen, hvad de skal mene om sagen, og om sanktioner kan komme på tale.

Anders Vistisen tror ikke på, at Kommissionen tør indføre sanktioner.

»Hvis de gør, så vil vi fordømme det. Men jeg tror slet ikke på det. Det, Orbán gjorde i Ungarn, eller det, Berlusconi gjorde i Italien, var meget værre. Og selv hvis Kommissionen indfører sanktioner, så vil de blive banket på plads af medlemslandene i Ministerrådet, for det vil betyde, at du kan indføre sanktioner mod stort set alle medlemslande for et eller andet, de gør forkert.«

Han henviser til den ungarske premierminister Viktor Orbáns omstridte medielov i 2011, samt Silvio Berlusconis omfattende medieejerskab samtidig med, at han var italiensk premierminister.

Det handler om flygtninge

Anders Vistisen mener, at Europa-Kommissionens hårde fremfærd mod Polen handler om noget helt andet: Flygtningepolitik.

»Kommissionen reagerer så hårdt, fordi man er utilfreds med, at Polen ikke vil være med til at omfordele flygtninge i Europa. Det er det, denne sag i virkeligheden handler om.«

Han peger på danske DR. Her udpeges tre medlemmer af DR’s bestyrelse, herunder formanden, af kulturministeren, mens seks medlemmer udpeges af Folketinget. To medlemmer udpeges af medarbejderne i DR.

»Hvis du ser på det danske system udefra, så har vi også en politisk udpeget ledelse i DR. Det kan man også problematisere. Vi skal passe meget på med at dømme Polen så hårdt.«

Uklogt at tyske politikere blander sig

Ud over den tyske kommissær Oettinger, som har truet med sanktioner, har den tyske formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, også markeret sig med skarp kritik af Polen. Han advarer – også i Frankfurter Allgemeine Zeitung – om en ”farlig putinisering af europæisk politik”.

Men Anders Vistisen mener, at den skarpe kritik er både forkert og strategisk uklog.

»Jeg tror kun, det er vand på den polske mølle, især fordi det er tyske politikere, som går forrest. Det er meget følsomt, for polakkerne har ikke glemt sidste gang, tyskere ville bestemme over Polen: Cirka 20 procent af polakkerne døde under Anden Verdenskrig,« siger han.

Dermed er han på linje med den polske justitsminister Zbigniew Ziobro, som svarede på kritikken fra Europa-Kommissionen i et åbent brev stilet til Günther Oettinger.

”Den slags ord, udtalt af en tysk politiker, skaber de værste associationer hos polakker. Også hos mig. Jeg er barnebarn af en polsk officer, som kæmpede i Anden Verdenskrig i undergrundsbevægelsen Den Nationale Hær imod ’tysk opsyn’,” lyder det i brevet (link er på polsk).

3 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
15. JANUAR 2016
Den gamle historie med, at
Den gamle historie med, at pressen er den fjerde statsmagt er fortid, nu om stunder er medierne blot en dikkende lammehale på systemet.

DR og TV2 er ejet af staten, og de øvrige danske medier er købt og betalt af skattekroner (mediestøtten og momsfritagelsen), og de er derfor helt i lommen på systemet, så vi er da allerede i den situation, at de danske journalister holder fanen så højt, at fødderne slet ikke kan nå ned til jorden.

Der er jo ikke nogen journalister som får lov til, at skrive noget, som kan bringe checken fra Kulturministeren i fare.
Kaj Spangenberg
14. JANUAR 2016
Han har jo ret i, at vort
Han har jo ret i, at vort danske system med politisk udpegede medlemmer af diverse mediebestyrelser, kan forveksles med den nyere polske udgave.
Men alligevel vil det være godt, hvis det officielle Danmark blander sig i debatten og presser den polske regering. Hvis det kun er EU og EU-tyskere, der er kritiske, kan den polske regering nemt smyge kritikken af sig, som det ses af ovenstående.
Niels Riis Ebbesen
13. JANUAR 2016
Her i Danmark har det i mange
Her i Danmark har det i mange år været staten der har ejet landets to største medier DR og TV2, og den til enhver tid siddende regering har jo også haft hals og håndsret over, hvem der skulle lede disse virksomhedder.