search

DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

En stribe journalister og kommunikationsansatte støtter den Facebook-gruppe, som beskyldes for at sidstille Dansk Folkeparti med Hitler. »Latterligt og uforeneligt med journalistjobbet,« lyder det fra DF.

En stribe journalister og kommunikationsansatte støtter den Facebook-gruppe, som beskyldes for at sidstille Dansk Folkeparti med Hitler. »Latterligt og uforeneligt med journalistjobbet,« lyder det fra DF.

Ifølge Journalisten.dks opgørelse støtter mindst 15 journalister og ansatte i kommunikationsbranchen den omstridte Facebookgruppe: "Danmarks Løver – modstandsbevægelsen mod DF's besættelsesmagt". Flere heraf sidder tilmed i chefstillinger og oven i kommer godt en håndfuld journalistpraktikanter, så det samlede antal er over 20.

Det viser en umiddelbar søgning blandt medlemmerne af gruppen. En mere grundig gennemgang af de godt 32.000 personer, som i skrivende stund har meldt sing ind, vil muligvis vise, at der er endnu flere fra mediebranchen.

Ingen af de personer, som Journalisten.dk har listet, har udadtil gjort et nummer ud af deres støtte til den omtalte Facebookgruppe, der blandt andet i DRs 21 Søndag kom i søgelyst for at sidestille Dansk Folkeparti med Hitler og nazisterne. Journalisten.dk har dog screendumps af alle navnene på de godt 15 journalister, mediefolk og kommunikationschefer, og i Dansk Folkeparti er pressechef, Søren Søndergaard, mere end forarget:

»Jeg er da stærkt alarmeret over, at journalister overhovedet kan få den tanke at være medlem af Løvernes Facebook-gruppe. Det er ikke kun latterligt, det er komplet uforenligt med journalistjobbet og – journalist eller ej –  langt ude at proppe Pia Kjærsgaard i en SS-uniform,« siger han til Journalisten.dk

Allerede i weekenden blev flere folketingsmedlemmer fra SF kritiseret kraftigt for at være medlem af gruppen. Og senest i går valgte SFs formand, Villy Søvndal, at tage afstand fra alle forsøg på at sammenligne Dansk Folkeparti med nazister.

Nu viser det sig, at der også er en række fremtrædende mediefolk, der støtter gruppen.

»Der er i mine øjne kæmpestor forskel på det, man kan kalde "latterligt", og så noget, der i dén grad dæmoniserer og stempler folk med andre meninger end én selv,« siger Søren Søndergaard og tilføjer:

»I modsætning til for eksempel Sohn har Pia Kjærsgaard absolut ingen totalitær fortid, og uanset hvor meget kvalme nogle SFere, journalister og aktivister får af Dansk Folkeparti er der ingen sammenligning til nazismen.«

Læs også fagbladet Journalistens seneste tema om brugen af Facebook

(opdateret 14:11)

Kommentarer
31
Jesper Sørensen
27.04.10 12:14
Forståeligt? at journalister støtter hadegruppe på Facebook
kunne det tænkes, at journalister/kommunikationsfolk har tilmeldt sig den side for at følge med i hvad der sker? Det kunne jo være, at der kom oplysninger som var relevante for en historie.
Fremhævet af Journalisten
Flemming Falkenberg
27.04.10 12:53
Re: DF: Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Faceboo

Jeg synes ikke at "Danmarks Løver" kan betegnes som en egentlig hadegruppe. Det er en stor gruppe med godt 35.000 medlemmer, hvoraf en del markerer deres utilfredshed med Dansk Folkeparti ved at være med i gruppen, mens andre deltager aktivt både på Facebook og på avisers debatsider, særligt Jyllandsposten og EB. Her har der gennem de sidste 10 år har været en ganske usmagelig debatform, når det handler om asylansøgere, indvandrere og "islamisme", der generelt må siges at være genstand for højreekstreme hadegrupper.

Jeg synes journalister i princippet skulle styre udenom hadegruppers primære interesser, og i stedet sætte fagligt fokus på at samfundsdebatten kører af sporet, når offentligheden i stigende grad anerkender den rå omgangstone, som ikke mindst DF selv har sat i værk. Journalistisk arbejde handler om at gå bag om nyhedsstrømmen, kommentere den og sætte den i et andet perspektiv. Alle kan læse telegrammer fra Reuters og andre.

Når det så aktuelt handler om de satiriske tegninger af DF-medlemmer med nazi-symboler, mener jeg også at det må være i journaliststandens og danske mediers samlede interesse OGSÅ at belyse og analyse højreekstreme politiske miljøer, herunder væksten i nynazistiske grupper, den politiske indflydelse fra Trykkefrihedsselskabet, forholdet til White Pride - og i dette noget uhøviske selskab de grupperinger, der lejrer sig omkring Dansk Folkeparti. LIGESOM det i standens interesse at belyse venstreekstreme grupperinger. Der har lige været en sag om en udleveringen til Indien, hvor jeg synes at journaliststanden har købt historien som fortalt, og ikke undersøgt nærmere hvad Ananda Marga er og hvad det har stået for.

Man kunne nemlig fint koble en bombe til Ananda Marga, hvorved satiren ville give virkeligheden kant, frem for generaliserende at fremsætte grafiske udtryk for at alle muslimer eller Allah er ensbetydende med bomber.

 På den måde står karikaturtegninger ikke alene, men kommer til at repræsentere dybereliggende holdninger i samfundet, ligesom Kurt Westeraards satire klart repræsenterer et segment i befolkningen, der ønsker en endelig løsning på det etniske problem, og helst ser repatriering som en fredelig løsning.

Ellers prøver disse ekstremister at gå andre veje. - Her fornemmer jeg at medierne ikke formår at sætte dagsorden, men i højere grad følger en hypotetisk vælgertilslutning/et maksimeret oplagstal.

Fremhævet af Journalisten
Erik Olsen
27.04.10 13:38
Re: DF: Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Faceboo

Er det så svært at forstå, at ALLE 32.000 mennesker af den meget omtalte Facebook-gruppe kunne/kan lægge de billeder op, som de havde lyst til?

Måske kunne moderatoren bag gruppen havde været mere vågen og have fjernet de upassende billeder i tide, men bortset fra det, så er det en storm i en glas.

I stort set enhver gruppe på Facebook kan der lige pludselig dukke upassende billeder op - uden at 99.9 procent af medlemmerne har (eller får) nogen anelse om det/indflydelse på det.

Prøv at forstå Facebook, før du (Søren Espersen) lukker så meget ævl ud. 

Fremhævet af Journalisten
Klaus F. Jørgensen
27.04.10 14:32
Re: DF: Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Faceboo

Jeg er imponeret over den uvidenhed man kan lægge for dagen når man kan skrive sådan som Signe H. Nielsen Og Jens J. Madsen gør det. Det er ikke en hadegruppe. "Gruppen sidestiller" ikke DF med Hitler. Måske er der en enkelt person i gruppen, som har gjort det - i en karrikatur. Ligesom Westergaard sidestillede alle muslimer med terrorister i sin karrikatur. Men det er ikke det samme som, at gruppen gør det. Eller at alle i gruppen bakker op om det. Gå ind på gruppen og lær lidt om facebook, kære journalister.

Fremhævet af Journalisten
Martin Salo
27.04.10 14:37
Danmarks Radios Tattler-journalistik
Mail sendt 25 april. til DR´s journalist Frederik Wiese samt DR´s redaktion:


Til Frederik Wiese

cc. Redaktionen

Det er faktuelt forkert det du skriver i artikkelen "Pia Kjærsgaard hængt ud som nazist: Kendte SF'ere bakker op" http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/04/25/204036.htm?rss=true

Der er for pokker ingen SF´ere der har bakket op om at Pia bliver hængt ud som nazist. Gruppen tegner omtrent 32.000 personer. Individer. Der er 1 individ der har uploadet nogle billeder, og personen tegner ikke gruppen som helhed. Man kan være medlem af mange grupper og sammenslutninger på Facebook, og det er noget af en opgave at overvåge dem allesammen 24/7, for at sikre sig at der ikke bliver skrevet noget eller uploadet et billede man ikke bryder sig om.

Nu må I journalister tage jer sammen, i stedet for at fare ud og fordreje virkeligheden, og agere mikrofonholder for Pia. Det er ren tabloid-journalistik I fremfører. Uhæderligt, fordrejet og usandt. Stil dog Pia kritiske spørgsmål, når hun står der og græder krokodilletårer. Hun tager stærkt afstand fra gruppen siger hun. Tager hun stærkt afstand fra noget hun med egne øjne har set, eller tager hun afstand fra noget hun har hørt? Og ja. Det er korrekt at der har været karikaturer, hvor Pia og andre er blevet fremstillet som nazister. Men det er noget 1 enkeltperson har uploadet. Og som er livligt blevet diskuteret i gruppen. Billederne er en gang blevet fjernet, og er senere dukket op igen. Man kan da umuligt kræve, at folk konstant og 24/7 skal have et øje på hver en finger, og følge med i alt der foregår i en gruppe man tilfældigvis er medlem af.

DF´s politik bliver diskuteret på bred front i gruppen. Og overordnet foregår den sagligt, og uden fremstillen DF´s politikere for at være rotter, pest, kræftknude, irriterende polarmyg og andet sammenligneligt. Men det ved Pia formentligt intet om. Og I gider ikke engang fortælle hende det, eller spørge om det er noget hun har kendskab til.

Derfor er det ganske usmageligt at I bruger ord som "hadegruppe" på text-tv. Det er på ingen måde en hadegruppe. Herunder følger formålserklæringen for gruppen, hvilket du passende burde læse INDEN du og DR går i tabloid-selvsving og anklager fremtrædende medlemmer af SF for at støtte, at Pia bliver hængt ud som nazist. Eller andre for den sags skyld. 1 mands værk skal da ikke gå ud over 32.000 mennesker. Kom også gerne og læs med på gruppens væg, og de forskellige debatter og skab et nuanceret billede af gruppen. Det er som sagt på ingen måde en hadegruppe. Pia er naturligvis velkommen til at kigge med. Alle er velkomne til at kigge med og komme med kommentarer. Gruppen er ikke på nogen måde en lukket rygklappende sekt, der har som formål at hade DF, og at fra morgen til aften fremstille DF´ere som nazister.

Med venlig hilsen,

Martin Salo

Menig medlem af gruppen. Og jeg er ikke talsmand, grunder eller noget andet for gruppen. Dette er skrevet som privatperson, og det er mine meninger, som kun repræsenterer mig og ingen andre. Blot for at det skal være helt på plads så ingen i DR tror jeg taler for hele eller dele af gruppen. Kun mig.

 

"OM DANMARKS LØVER

Dansk Folkeparti er besættelsesmagten; vi er modstandsbevægelsen.

Enhver, der aktivt protesterer imod Kjærsgaards forlorne danskhedsindustri og hendes neonationalistiske korrekthed er en del af modstandsbevægelsen.

Enhver, der gør op med berøringsangsten og afviser den apatiske bagatellisering af Dansk Folkepartis svøbe, er en del af modstandsbevægelsen.

Vi hverken kan eller vil acceptere, at landets historiske arv og ånd eller nutidens danske medborgere ufrivilligt tages til indtægt for snæversyn og ensretning, hver gang Demagogisk Folkeparti fører sig frem som »danskernes« og »danskhedens« talerør, skønt et altovervældende flertal aldrig nogen sinde har stemt på dem.

Derfor denne modstandsbevægelse for os, der har fået nok af Dansk Folkepartis dominans. Derfor denne gruppe på tværs af køn, herkomst og indkomst, farve og tro, ideologi og parti.

Derfor denne modstandsbevægelse, der ønsker flere humanistiske aftryk med endnu større eftertryk på kulturkampen.

STIFTERE: Holger Danske, Aladdin, Den lille Havfrue, Lykke-Peer, Pigen med Svovlstikkerne, Hamlet, Ditte Menneskebarn, Skjoldungerne, Pelle Erobreren, Dana og Danmarks Løver & Løvinder

Kronik: http://politiken.dk/debat/kroniker/article772382.ece

OM FACEBOOK-GRUPPENS VIRKE: VÆGGEN OG FORUMMET M.M.

Dette er bare en Facebook-gruppe. Fald ned og ta' det som en oplevelse, hvis den ene er 'for hård', den anden 'for blød' i forummet eller på væggen - bliv inspireret af det, du vil, og lad resten ligge med et skuldertræk. FB-gruppen 'tegnes' ikke af nogen, og den 'tegner' ikke nogen. Og kom så ud på slagmarken i den virkelige verden. Find inspiration i vores FAQ, nyheder og grafik på http://www.loever.dk

Diskussionsoplæg og -indlæg hører til i forummet. Væggen er forbeholdt kortere opfordringer til læserbrevs-emner, uddrag af eller links til offentliggjorte læserbreve og nyhedsartikler, der kan have relevans for og være til gensidig inspiration og motivation for læserbrevsskribenterne. Læs mere her: http://www.loever.dk/slagmarken.php

BILLEDARKIVET:

Billedarkivet er beregnet til at dele billeder, som kan bruges andre steder i arbejdet mod DFs dominans, for eksempel på blogs.

Uploadede billeder skal derfor stilles til rådighed under en Creative Commons-licens, enten "Attribution-Share Alike" eller "Attribution-Share Alike-Non Commercial". Læs mere om Creative Commons-licenser her: http://www.creativecommons.dk/om/

Ved upload af et billede SKAL det angives, hvilken af disse licenser, du ønsker at bruge - i modsat fald kan billedet blive slettet. Samtidig underforstås, at du har rettighederne til at uploade det pågældende billede og videregive det under denne licens. I øvrigt kan billeder fjernes, hvis moderator finder dem uhensigtsmæssige."

Fremhævet af Journalisten
Erik Olsen
27.04.10 14:38
Re: DF: Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Faceboo
Præcis mine ord, Klaus F. Jørgensen.
Fremhævet af Journalisten
Martin Salo
27.04.10 14:39
Hykleri er DF´s mærkevare

Tjek i øvrigt dette, som jeg illustrerede i min blog igår :o)

 

http://blog.salo.dk/#post72

Fremhævet af Journalisten
Lise Jørgensen
27.04.10 15:17
Re: DF: Latterligt at journalister

Ha ha

Prøv lige at checke de hysteriske kommentarer ovenfor.

Danmarks Løver var lige fra starten en hadegruppe - læse da lige deres tekst og kronik igen. Hele det semi-militaristiske sprogbrug er da nok til at enhver anstændig borger holder sig på afstand af den slags yderligtgående propaganda numre. Ligesom ingen alm. fodboldsfand melder sig ind i White Pride.

Og lige fra dag 1 har debatten inde på FB været fyldt med nazi-skingre udsagn, ligesom det hele er iværksat af den kontroversielle Rune Engelbrech, en mand hvis fortid er yderst ubehagelig.

Fremhævet af Journalisten
Martin Salo
27.04.10 15:35
Lise Jørgensen:

Lise Jørgensen.

Så kan du måske fortælle alle os andre uindviede hvor der fremkommer at visse SF´ere støtter nazisammenligninger? Hvis ikke, så hold din usaglige propaganda for dig selv.

I øvrigt så argumenterer du ikke og kommer heller ikke med henvisninger. Du fabulerer.

Fremhævet af Journalisten
Flemming Chr. Nielsen
27.04.10 16:47
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

Forhåbentlig en korrekt ombrudt version af ovenstående:

TV-avisens indslag om en Facebook-gruppe, der er tilknyttet Danmarks Løver, er enten bevidst uvederhæftig eller produceret af en journalistisk tumpe. To minutters research ville have afsløret, at Danmarks Løver er en webside www.loever.dk + en kronik i Politiken + et radio-magasin.

Desuden har vi (Rune Engelbreth og jeg som stiftere af Danmarks Løver) opfordret eventuelle sympatisører til at gå ind i en Facebook-gruppe og dér debattere emner, som ligger i forlængelse af kronikken. Det har ca. 32.000 personer gjort.

Og nu viser det sig, at en enkelt (muligvis to) har fundet det passende at bidrage med de meget omtalte karikaturer. Jeg har ikke selv set dem, men de må jo have ligget der, siden de har vakt sådan en opsigt. Nu er de i hvert fald fjernet. Jeg, Rune Engelbreth og de 31.998 andre har ingen lod eller del i det. Vi er hverken politi eller efterretningsvæsen, og de pågældende må selv være ansvarlige for, hvad de gør.

Hvis læseren eller jeg f. eks. er medlem af en beboerforening, kan vi jo heller ikke stilles til ansvar for, at en beboer sælger narko fra sin lejlighed, distribuerer børneporno eller hvad man ellers kan forestille sig. Og at én finder på at udstille Pia Kjærsgaard og andre i lidet flatterende roller må tilsvarende være en sag mellem ham, hende og måske politiet. Han kunne givetvis anmeldes for injurier, men selv hvis han var min nabo, var hans gerninger ikke mit ansvar. Kort sagt ligner hele den journalistiske og politiske reaktion en orkan i et vandglas.

På Journalisthøjskolen ville en reportage som TV-avisens være dumpet, og som mulig censor ville TV-avisens chef Ulrik Haagerup med fryd have skrevet under på dumpeattesten.

Man kan til fuldgyldig sammenligning forestille sig. at en eller anden skrev ordet PIK på et DSB-toilet (det sker, har jeg ladet mig fortælle). Ville TV-avisen så lægge alle DSBs kunder for had eller opfordre folketingsmedlemmer til ikke at bruge toilettet, men holde sig, til de var hjemme. Nej, i så fald ville TV-avisen kun opnå at blive til grin. Præcis sådan forholder det sig her. Alle kan udtrykke sig i den Facebook-gruppe, men som i alle andre forhold under ansvar over for straffeloven. Der er ikke forskel på at ytre sig på Facebook, i en forening, i Hyde Park eller på en kinesisk demokrativæg. Længere er den efter min mening ikke.

Jo, lidt længere. Ganske smagløst har Journalisten nemlig sat sig for at undersøge, hvor mange journalister, der mon skriver i den pågældende Facebook-gruppe (endnu flere, end Journalisten har opdaget). Som om det pludselig var odiøst at ytre sig! Men journalister kan da heller ikke stilles til ansvar for, hvad idioter skriver og gør i en helt anden spalte.

Er den kvarte journalist-stand grebet af vanvid, siden det nu mistænkeliggøres, at de under navn og ansvar over for både presse- og straffeloven skriver noget på et så offentligt tilgængeligt sted som Danmarks Løvers Facebook-gruppe?

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
27.04.10 17:49
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebo

Jeg kan sagtens se din pointe i at fralægge dig ansvaret, men dette synspunkt er ikke afprøvet ved en domsstol. 

Jeg følger en sag for øjeblikket; Morsø Kommune, der har sigtet tre personer med tilknytning til www.borgerdebat.dk.

Morsø Kommune har gennem deres Københavnske adkokatfirma sagsøgt redaktøren, der ikke vidste noget om de to indlæg.

Første krav er 30.000 kr. Betales der ikke, er kravet 90.000 kr. 

Redaktøren er førtidspensionist og de to skribenter er familier, der har fået frataget deres børn gennem tvangsanbringelse. Sårbare familier. Faderen i den ene familie røg på hospitalet med en blodprop i hjernen, da han modtog brevet. 

Jeg finder denne sag meget forfærdelig, og jeg vil sådan håbe, at forbundet får sat orden i dette roderi med indlæg på blogs og facebookgrupper, der kan give sådanne hændelser. 

At jeg så ikke fatter, at en socialdemokratisk ledet kommune  kan finde på at opføre sig sådan, går langt langt over min forstand.

Og jeg skal også komme med en venlig opfordring til, at de store dagblade kommer op af hullerne i denne sag! 

Jeg har samlet en række artikler om sagen her: http://b-danmark.blogspot.com/search/label/Mors%C3%B8-skandalen - og skulle der være journalister, der føler sig kaldet til at skrive om sagen, står jeg til rådighed for info: michael.martensen@gmail.com

Fremhævet af Journalisten
Signe Højgaard Nielsen
27.04.10 19:15
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe«

Kære debattører

Måske skulle vi have brugt en anden betegnelse end hadegruppe. Måske skulle vi have kaldt det en modstandsgruppe. Artiklen er skrevet som en afløber fra det tema, vi har i det seneste nummer af Fagbladet Journalisten om, hvad journalister skal tænke over, når de færdes på sociale medier. I den forlængelse er det naturligt også at bringe en artikel om, at flere journalister er medlemmer af en gruppe, der tager afstand fra et politisk parti. 

Vi har også fundet eksempler på journalister, der er medlem er en Facebook-gruppe med titlen: Kan det her marsvin få flere fans end Pia Kjærsgaard og eksempler på journalister, der er medlem af en gruppe, der på tilsvarende vis hedder noget i stil med: Kan den her fadøl få flere medlemmer end Lars Løkke Rasmussen.

Vi vil gerne høre, hvad vores læsere mener. Er der nogen grænser for, hvilke grupper journalister og andre mediefolk kan være medlem af på sociale hjemmesider som Facebook uden at sætte deres troværdig på spil?

Venlig hilsen

Signe Højgaard Nielsen

Fremhævet af Journalisten
Peter Simonsen
27.04.10 19:36
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebo

Kære Signe,

Et problem: Fordi man er "fan af" eller "kan lide" en gruppe/side på Facebook, behøver man ikke være enig i grundholdningen. Det er jo bare terminologien på Facebook. Og hvordan skal jeg som journalist følge med i en gruppe/side, hvis det bliver udråbt som et problem at følge den? Så er det vel også et problem at modtage Enhedslistens nyhedsbrev/DFs nyhedsbrev - alt afhængig af hvilken politisk opfattelse man har?

 Den eneste forskel er naturligvis, at du på Facebook står med navn i et offentligt forum. Og så ender vi måske i falske profiler, hvilket jo bare åbner op for et etisk problem.

mvh 

Fremhævet af Journalisten
Flemming Chr. Nielsen
27.04.10 20:34
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«
 

En gang til: hvorfor skal journalister ifølge Journalisten tænke sig om, når de færdes på sociale medier (hvad det så er)?

Kunne de ikke nøjes med at tænke sig om, når de passer deres arbejde!

Nu har Journalisten endda som åbenlys sindelagskontrol (der nok skal skræmme nogen) forsøgt at tælle op, hvor mange journalister, der ”færdes” på Danmarks Løvers Facebook-debatforum. Hvorfor er det mere suspekt end at færdes på Journalistens egen side?

Og hvorfor skal journalister og andre pludselig til at stå til regnskab for, hvad andre fylder spalterne og æteren med? Det kan da ikke rage andre end ham/hende, der skriver det + dem, det evt. går ud over.

Det er ikke mange måneder siden, journalistforbundets formand i vamle vendinger hyldede ytringsfriheden. Nu hedder det pludselig, at vi skal tænke os om – uden at vi har gjort noget som helst.

Og så havde det unægtelig klædt Journalisten, om man havde indhentet en kommentar hos Rune Engelbreth eller mig (der stiftede Danmarks Løver: www.loever.dk), før man skrev om Facebook-gruppen og kaldte den ”omstridt” og elegant fik ordet ”hadegruppe” smuglet ind.

Fremhævet af Journalisten
Flemming Chr. Nielsen
27.04.10 20:41
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«
I ovenstående linker jeg udtrykkeligt til www.loever.dk, men sendes uvist hvorfor ind på noget, der hedder www.lever.dk
Fremhævet af Journalisten
Johanna Brüel
27.04.10 23:13
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

At hade lader vi DF, og deres tilhængere om. Så lavt synker Løverne (modstandsbevægelsen, red.) ikke!

  Og så vidt jeg ved, så går DF ind for ytringsfrihed her i landet. Eller gælder dette kun hvis de selv skal svine andre til?

  Hvis jeg skulle sige noget godt om DF, så ville det være, at de var bedre set foruden.

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
28.04.10 05:07
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

Kære Journalisten,

 

Så vidt jeg ved, er jeg ikke en af de journalister, der er medlem af bemeldte løver, men det kunne jeg udmærket være. Jeg følger også med i 'Danskeren' (Den Danske Forenings medlemsblad), jeg læser med en række steder, som kan fortælle noget om strømninger i samfundet. Det er sådan set min opgave. På Facebook har jeg været medlem af en række grupper, også grupper hvis indhold jeg i den grad ikke sympatiserede med, men som igen har givet mig en mulighed for at følge med i tendenser og holdninger.

Jeg forstår ikke ganske, hvorfor det skal mistænkeliggøres. Jeg forstår heller ikke - i en tid da der tilsyneladende er bekymring over, at journalisters ytringsfrihed er under pres - hvorfor deres færden på nettet skal overvåges?  Lige det vil jeg da føle mig langt mere truet af end nok så mange fundamentalister. 

Jeg er enig i, at man skal tænke sig om på FB og på nettet i det hele taget. Og at vi skal passe på vores troværdighed.  Men hvis jeg kun færdedes på sider og abonnerede på aviser/magasiner/nyhedsbreve, som jeg sympatiserede med, ville jeg da godt nok ikke passe mit job, men bare synke ned i en eller anden (m)enighed, hvor mit syn på verden konstant blev bekræftet.

Så - må vi ikke nok slippe for den mistænkeliggørelse?

Bedste hilsner,

Susanne Sayers 

 

Fremhævet af Journalisten
Bo Arlind
28.04.10 06:37
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Face

hmm... er det ikke selvsamme Søren Espersen, som var B-medlem af DNSP for som journalist at følge deres arbejde?

Bo

Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
28.04.10 09:15
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe

Gu er det en hadegruppe.

Det skal man ikke bruge 5 minutter i den FBgruppe for at konstatere.

De vamle karikaturer blev uploadet nogle af de første dage i gruppens historie. OG Rune Engelbreth blev gjort opmærksom på det, men var totalt ligeglad.

 Man kan ikke bruge en "hovsa, var der sådan noget"-undskyldning, Flemming Chr. Nielsen. Den holder bare ikke.

se eks. http://www.uriasposten.net/?p=7646

Fremhævet af Journalisten
Signe Højgaard Nielsen
29.04.10 09:00
»Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

Kære Susanne Sayers

Tak for dit indlæg.

Der er ingen af de mediefolk, vi har fundet på listen som jeg har nogen mistanke om skulle være specielt yderligtgående. Langt de fleste ved jeg ikke, hvad stemmer, så fra mine side er der ikke tale om nogen mistænkeliggørelse.

Men der er vel en pointe i, at selv om man som journalist ikke selv mener, at man markerer nogen bestemt politisk holdning, når man skriver en statusopdatering eller melder sig som fan af en bestemt gruppe, så kan det meget vel være, at dine kilder opfatter det anderledes, og at de mener, at det giver anledning til at betvivle den enkelte journalists neutralitet.

Man styrer ikke selv, hvordan et budskab bliver modtaget, og det må derfor være relevant at få Dansk Folkepartis og andres kilders syn på, hvordan de som kilder i medierne oplever det, når journalister melder sig ind i diverse gruppe på Facebook, uanset hvad den enkelte journalists begrundelse har været for at melde sig ind.

Med venlig hilsen

Signe Højgaard Nielsen

Journalist på Journalisten

PS: Du henvender dig til redaktionen, men mit indlæg er for egen regning.

Fremhævet af Journalisten
Michael Martensen
29.04.10 14:28
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter

Dejligt, at Susanne Sayers kommenterer skarpt, når der ind imellem  er vigtige emner. Og netop dette emne er hjerteblod for journalistikken.

Jeg mener at kunne identificere nogle lidt fodslæbende indstillinger i både forbundet og fagbladet - aktuelt i forhold til de sociale medier. Hvis journalistikken skal sætte sig i respekt som faglighed er det hamrende nødvendigt, at man følger med og er i stand til at forholde sig fagligt til de mange nye udviklinger og tilbud. 

Hvis journalistikken ikke følger med vinker vi stille og roligt farvel til den autoritet vi faktisk har. 

Så - tak Susanne Sayers!

---

Hvad angår journalist Signe Højgaard Nielsen,  skulle hun måske overveje om fagbladet Journalisten er den rigtige arbejdsplads for hende. 

Fremhævet af Journalisten
Signe Højgaard Nielsen
29.04.10 14:46
Re: DF: »Latterligt at journalister...

Kære Michael Martensen

I virkeligheden illustrerer din kommentar meget godt problematiiken. Fordi jeg har givet min holdning til kende - også blot selv om det er en argumentation for, hvorfor jeg synes vores journalistik er berettiget - så må jeg finde mig i, at du opfatter mig som fodslæbende. Så måske er det fornuftigt, at man som journalist nøje overvejer, hvornår man giver sin personlige holdning til kende, hvis man gerne vil optræde neutralt.

Venlig hilsen

Signe Højgaard Nielsen

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
29.04.10 15:21
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter ..

@ Signe Højgaard Nielsen,

Læs Susanne Sayers og min kommentar påny.

 Og jeg skal tilføje, at neutralitet forstås på to måder,som jeg ser det: den faglige og den personlige. Hvis den faglige neutralitet kan klandres er der problemer, mens den personlige er totalt ligegyldig.

At sidstnævnte giver anlednig til megen tisken-visken er ganske vist. Artikler og holdninger, der knytter sig til dette domæne er  morsom læsning, men ift fagligheden ligegyldige.

Jeg skal ikke fortænke dig i at have stærke holdninger til neutraliteten - men jeg finder den totalt uinteressant ifb med et fagblad for journalister. 

Fremhævet af Journalisten
adam hashemi
30.04.10 08:31
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe

@ Signe Højgaard Nielsen,

 du skriver: "(...)og det må derfor være relevant at få Dansk Folkepartis og andres kilders syn på, hvordan de som kilder i medierne oplever det, når journalister melder sig ind i diverse gruppe på Facebook, uanset hvad den enkelte journalists begrundelse har været for at melde sig ind."

 Vel er det ej. Det ville være relevant hvis DF havde en saglig begrundelse for at mistænkeliggøre journalisterne. Men det har de ikke. Derfor bliver jeres indlæg bare et til (ud af utrolig mange) der hjælper DF med at sprede deres forbuds-pest.

 

Fremhævet af Journalisten
Camilla Qvistgaard Dyssel
30.04.10 10:44
Re: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

Hvis man kaster et blik på de grupper og fansider, jeg er medlem af på Facebook og tolker det som udtryk for mine personlige, politiske holdninger, må man få indtryk af, at jeg er skizofren.

Jeg er medlem af en gruppe, der ønskede den siddende borgmester genvalgt, en der ønskede oppositionens formand i borgmesterstolen, en gruppe, der er utilfredse med forholdene i den lokale ungdomsklub og en, der er glad for den. Jeg er desuden facebookven med alle de lokalpolitikere, de har ønsket mit "venskab".

Hvis det får nogen til at tolke, at jeg er partisk i min journalistisk, kan det efter min mening kun skyldes, at man ønsker at tolke det sådan. Og det vælger jeg at leve med. Gevinsten ved at følge med på Facebook er efter min mening større end ulempen.

Til gengæld kunne det aldrig falde mig ind at skrive, hvem jeg selv stemmer på, eller hvad jeg synes om ungdomsklubben i mine opdateringer.

 Det er relevant at skrive om, hvilke konsekvenser vores facebookaktiviteter kan få. Men vi skal heller ikke være bange for vores egen skygge.

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
30.04.10 21:21
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

@Camilla: Det var klarere og bedre, end jeg selv kunne udtrykke det. Tak.

@Signe: Min FB-profil er en lukket profil, og der er meget få af mine kilder, der er på FB (jeg ville synes, det var et større problem for min upartiskhed at have venner som kilder end at følge med i en række vidt forskellige sider): Derfor er det - for mig - ikke specielt relevant, hvad kilderne måtte mene om min færden. Den fortæller intet om, hvem jeg er. Andet end at jeg er nysgerrig. Andre journalister blogger på livet løs med personlige holdninger til snart sagt alt - det er mere problematisk?

Bedste hilsner,

Susanne Sayers 

Fremhævet af Journalisten
Michael Martensen
01.05.10 06:17
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter ..

@ Susanne Sayers

Jeg er nok en af dem, der kommer med en kommentar om mangt og meget - hvilket helt sikkert har at gøre med min interesse for vort demokrati og fagligt set ytringsfriheden. 

Og det har jeg det fint med - på selvsamme måde, at jeg støtter eksperter i at ytre sig om det de nu går op i selvom det ikke lige - snævert - er deres ekspertområde. 

Når det er sagt, er det helt rimeligt, at man opfører sig anstændigt, og det er så det nærmeste eg kan komme færdselsregler. (adfærdsregler)

Og - jeg er meget sikker på, at mere end 75 % af dine kilder er på facebook. 

Fremhævet af Journalisten
kirsten klercke
01.05.10 10:12
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebo

Jeg er medlem af løverne. Der er ingen tvivl om at størstedelen er imod DF, hvad jeg også selv er, det er jo da et legitimt standpunkt og jeg kan iøvrigt også argumentere for hvorfor jeg har det: simpelthen fordi DF har antidemokratiske tendenser! Grunden til at jeg godt kan lide siden - men jo ikke alt, der bliver skrevet og sendt ud som billedsatire - er at det faktisk synes at være suspekt/illegitimt overhovedet at kritisere DF, og det må jeg reagere imod!

Hadegruppe, hm jo lidt (men det kan absolut gøres værre på de eksempler jeg har fra højreekstremistiske sider - jeg kender ingen venstreorienterede, umiddelbart, af denne type, men de findes sikkert - ?) Det, det drejer sig om. er så mere at få udskilt, hvad man kan kalde hate-speech

Nogle er så med på 'en kigger'. Men jeg synes overhovedet ikke at journalister skal klandres for, hvis de følger med i noget ud fra sympati - at de således blot og bart skal forsvare et evt. medlemsskab af denne eller andre grupper alene af hensyn til research'en. En journalist har også sin ytringsfrihed og sine rettigheder til politisk stillingtagen.

Objektivitet er sådan set ikke lige så nem at diskutere - men der må ligesom være saglighed og en modstilling af synspunkter på kvalificeret og ikke-overfladisk grundlag, argumentation og refleksion - og det ønsker jeg da journalister bedre rum og tid til

Mvh fra en filosof! 

Fremhævet af Journalisten
Susanne Sayers
01.05.10 10:24
DF: »Latterligt at journalister støtter hadegruppe på Facebook«

Hov, undskyld Michael - jeg fik udeladt noget vigtigt i min kommentar: Selvfølgelig er mine kilder på FB, men de er ikke i mit netværk af venner. Og min profil er lukket. Det var det, jeg mente. Derfor vil flertallet af mine kilder heller ikke have den store viden om, hvad jeg foretager mig og ikke foretager mig på FB. 

Jeg håber da i øvrigt ikke, at det fremstår som om, jeg er ligeglad med spilleregler. De er sindssygt vigtige i alle forhold, hvor vi omgås hinanden, professionelt som privat. Det gælder på FB, men det gælder også andre steder. Og jeg er selv meget, meget opmærksom på ikke at skrive noget, der på nogen måde virker partipolitisk. Som Camilla skriver et sted om sig selv: Hvis man kigger efter, vil man nærmere mene, at jeg er skizofren. Man kan i hvert fald helt sikkert ikke uddrage noget om mit politiske ståsted ud af min FB-profil.

Min hovedpointe er mere, at FB lige nu stadig er så relativt nyt, at tilsyneladende alt i dette sociale rum er lidt pirrende for medierne, inklusive de to jeg selv repræsenterer. Men problemstillingen her er jo ikke ny. Journalister blogger, og jeg skal love for, at der bliver luftet holdninger rundt omkring. Det er vel mindst lige så problematisk i forhold til neutraliteten og troværdigheden som at være medlem af en bestemt gruppe på FB? Eller hvad med de journalister, der er med til at skrive ledere? Klummer? 

Folk ytrer sig jo mange steder.  Det kan vi tilsyneladende godt håndtere. Problemet opstår først, når man glemmer, at FB - selv med en lukket profil - er et halvoffentligt sted, hvor tilsvininger og virkeligt dumme bemærkninger kan få en utilsigtet virkning. 

Bedste hilsner,

Susanne Sayers 

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
01.05.10 13:02
Re: DF: »Latterligt at journalister støtter ...

@ Susanne Sayers

Vedr facebook er det sådan, at min profil heller ikke kan søges, men de kommentarer jeg skriver i diverese grupper kan jo læses af hvem-som-helst- hvilket naturligvis også gælder dig selv. Så dine kommentarer er offentligt kendte, det er ganske vist.

Og selv den mest uskyldige kommentar kan udlægges politisk - og endog blive fortolket meget mere alvorligt end man i grunden havde forestillet sig. Og alt er for så vidt politik, som jeg ser det - ja, lige bortset fra kommentarer som f.eks. "I dag har min datte fødselsdag, hun glæder sig sådan til alle gæsterne." Og en sådan bemærkning kan endog blive fortolket som noget i retning af: "Ja, se den rige journalist, der skilter med datterens venner - mens vi andre må tigge overlevelsespakker op itl jul."

Så - alt er vel i grunden politisk på en eller anden vis..

Jeg synes dit eksempel med klummer og ledere er ganske udmærked, hvor klummerne har en afsender til forskel fra lederen. Blot er klummen ikke altid let at få styr på ift personern, fordi forfatterenofte gør sig forskellige tanker, der ikke kan henføres. Lederen er mere direkte, men her optræder forfatteren som mediets repræsentant. 

Ser man lidt historisk på de politiske udmeldinger, var der før  i tiden socialdemokratiske aviser, venstre-blad, venstrefløjsblade, osv., der i dag er blevet mere mudret i takt med bladdøden. Og måske også tendensen, at vi lever i en verden, hvor man skal være mere diplomatisk og politisk korrekt.

Og nu kommer jeg så hen til det sted, hvor jeg finder denne diskussion rigtigt spændende - for jeg oplever en masse eksempler på, at vi skal orientere befolkningen om magtmisbrug og undertrykkende etik; ganske enklelt fordidet offentlige og de store private virksomheder er blevet meget skrappe til damagecontrole, krisetyreing - hvor jeg desværre også ser dagbladenegå ien pæn bue udenom (måske fordi det ikke sælger aviser). 

Du kan atge et kig på www.3f.dk og e sagen om Grindsetdværket eller læse Tynells eksempler https://journalisten.dk/her-er-horingssvarene-til-offentlighedskommissionen på anløben moral, der foregår - men som er svær at bevise. 

Her finder jeg det udmærket, vhis journalister giver deres mening tilkende, og så ellers se stort på, at andre opfatter kommentarerne og informationerne som et forsøg på at lege socialister. 

Vi lever i en tid, hvor systemets motor er ganske voldsom, hvor vi til stadighed må holde fast i journalistikken, der meget handler om borgernes levevilkår når magt, økonomi og andre interesse bliver for grove.

Det er for mig at se journalstikkens største berettigelse og vil Signe arebdje for noget andet, mener jeg det er meget, meget problematisk. 

 

Fremhævet af Journalisten
Karsten Lemche
04.05.10 09:00
Timeout til Facebook

Kære medjournalister,

 Kan I ikke glemme dette sociale medie for en stund og beskæftige jer med virkeligheden. Det er spild af politikernes og borgernes tid med denne uinteressante facebook fokus. Det er næsten mere irriterende end de FB venner som er igang med at blive virtuelle landmænd og spammer en med nye husdyrsopdateringer.

Og så tilbage til tasterne.

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen