DR-programmet Detektor har faktatjekket de 50 spørgsmål i Journalisthøjskolens videnstest og fundet flere fejl og unøjagtigheder. Skolen afviser dog, at nogen svar er direkte forkerte.
Hvad er varetægtsfængsling? Sådan lød et af de 50 spørgsmål i optagelsesprøven på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i lørdags. Videnstesten er en del af prøven, som håbefulde aspiranter skal bestå for at komme ind på skolen.
Men i år har DR-programmet Detektor kastet et kritisk blik på spørgsmål og svar. Og det rigtige svar på, hvad varetægtsfængsling er, lyder ifølge skolen: 'Fængsling af personer, der er under mistanke eller sigtet'.
Men det er forkert ifølge Rigspolitiet. Her slår kommunikationschef Carsten Andersen fast, at politiet ikke må varetægsfængsle personer, der kun er under mistanke.
"Alfa og omega i det her er, at man altid er sigtet, når der er tale om, at man skal varetægtsfængsles," siger han til Detektor.
Detektor har fundet en række fejl og unøjagtigheder i prøven. Blandt andet i spørgsmålet om, hvor lang barselsorlov fædre har ret til, og hvad et velfærdssamfund skaffer dets borgere. I et spørgsmål beskrives Thule-basen også som lukket, hvilket den ikke er.
Rektor på DMJX, Jens Otto Kjær Hansen, fastholder, at ingen af de svar, højskolen anfører, er ukorrekte. I forhold til varetægtsfængsling og Thule-basen, som er spørgsmål 13 og 24, svarer han helt konkret i en mail:
"I spørgsmål 13 og 24 er der faktuelle fejl i formuleringen, men ikke på en måde, der påvirker, hvad det rigtige svar er, eller giver muligheder for, at en ansøger af den årsag kan forledes til i tro god at svare forkert. Så disse faktuelle fejl – som vi naturligvis burde have undgået og beklager – har ingen indflydelse på bedømmelsen."
Prøv selv videnstesten her.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Eftersom en af journalismens grundsten er at checke fakta og sørge for at kun korrekte informationer kommer videre ud til offentligheden synes jeg at det her er en meget pinlig fejl fra den institution der skal uddanne fremtidens journalister. Hvis skolen ikke engang kan lave en optagelsesprøve uden fejl så tegner det ikke godt for kvaliteten.
Dr er iøvrigt en fejl mere, ikke så graverende, men i lyset af ovenstående burde den slags slet ikke forekomme.
Spørgsmål 7: Fysikere mener at være tæt på at have fundet den såkaldte higgs partikel. Hvorfor anses det for at være en helt speciel opdagelse?
Det korrekte svar angives til "Partiklen er universets grundsten". Det er grundliggende noget vrøvl.
Partikelfysikere arbejder med det der kaldes standardmodellen, som er en model for hvordan nogle af naturens grundliggende kræfter interagerer (den svage kraft, den stærke kraft, samt elektromagnetismen) Ifølge videnskabelig metode skal en god teoretisk model komme med forudsigelser der kan checkes og valideres af andre videnskabsfolk, og det er her higgs partiklen kommer ind i billedet. Standardmodellen forudsiger nemlig at der skal være en hidtil ukendt partikel i universet som vi endnu ikke har observeret; nemlig higgs partiklen. Når og hvis man observerer denne vil standardmodellen være yderligere verificeret fordi den har forudsagt at netop denne partikel burde kunne observeres. Higgs partiklen er altså ikke på nogen måde universets grundsten, men er primært interessant for at validere standardmodellen.
Det kan iøvrigt nævnes at for år tilbage jagtede fysikerne quarker, der ligesom higgs partiklen også ifølge standardmodellen bør eksistere. Den fandt man, og nu er det kun den illusoriske higgspartikel der mangler for at man har observeret hele rækken af de partikler der burde eksistere ifølge modellen.
Grunden til at man har fået svaret galt i halsen er formentlig at higgs partiklen er blevet kaldt "the god particle" af den nobelvindende fysiker Leon M. Lederman i hans bog af samme navn, men det er ikke en undskyldning for ikke at have styr på sine fakta. Specielt ikke når man skal uddanne fremtidens journalister, der formodes at have styr på fakta.