Detekt tjekker din computer for skjult overvågning

Det nye program Detekt scanner gratis din computer for hemmelige spion-programmer. Bag programmet står bl.a. Amnesty: »Regeringer bruger mere og mere sofistikeret teknologi, som gør, at de kan overvåge journalister, aktivister og helt almindelige borgere,« siger vicegeneralsekretær

”Du bør slukke din computer, aldrig forbinde den til internettet eller andre enheder igen, og opsøge nogen, der kan hjælpe dig.”

Den besked får du, hvis det nye program Detekt finder et skjult overvågningsprogram på din computer. Detekt kan angiveligt finde de mest udbredte programmer, som efterretningstjenester og regimer rundt om i verden skjuler på aktivister eller journalisters computere for at udspionere dem.

Den såkaldte spyware installeres uden brugerens vidende og kan alt fra at overvåge mails og internettrafik til at tænde computerens mikrofon, så samtaler kan aflyttes.

»Detekt er et modsvar på det stigende pres, vi ser – både i kraft af masseovervågning og i mere specifik overvågning, hvor regimer og efterretningstjenester målrettet overvåger kritiske røster,« siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

Kan overvåge dig med dit eget kamera

Amnesty International er en af organisationerne bag Detekt, som de lancerede i går torsdag sammen med Digital Gesellschaft, Electronic Frontier Foundation og Privacy International. Detekt er udviklet af aktivisten Claudio Guarnieri (@botherder på Twitter), og programmet er gratis.

»Regeringer bruger mere og mere sofistikeret teknologi, som gør, at de kan overvåge journalister, aktivister og helt almindelige borgere. De læser deres e-mails eller sms’er, de kan overvåge samtaler, eller de kan tænde en computers kamera, uden at ejeren ved det. Det kan have ekstremt vidtrækkende konsekvenser,« siger Trine Christensen.

Hun tilføjer, at Amnesty International har set mange eksempler på, at aktivister og journalister bliver fængslet i regimer, som under et forhør pludselig kan fremlægge sms-beskeder eller e-mails, som de har fået fat i.

Detekt kan downloades herIndtil videre kan Detekt kun scanne computere med Windows som styresystem. Trine Christensen kalder det ”første skridt” og håber, at programmet vil kunne bredes ud, så det også dækker andre styresystemer og andre platforme som for eksempel mobiltelefoner.

Handler også om at beskytte kilderne

Kan det her også bruges til noget for danske journalister?

»Ja, det er altid sundt at scanne sin computer for spyware, også som journalist i Danmark. Vi ved jo, blandt andet fra Snowdens afsløringer, at en hel del vestlige efterretningstjenester også spionerer. Hvor kryptering kan beskytte mod masseovervågning, kan et program som Detekt måske hjælpe mod målrettet overvågning,« siger Trine Christensen.

Er det ikke sådan lidt paranoidt at rende og scanne sin computer for overvågning fra alle mulige hemmelige tjenester?

»Hvis du er dansk journalist og primært beskæftiger dig med emner, som er meget lokale eller ufarlige – for eksempel popmusik eller kommunalvalg – så er det ikke ret sandsynligt, at kinesiske eller ukrainske efterretningstjenester bruger tid og energi på at spionere på din computer. Men vi ved, at nogle regimer spreder deres net så vidt, de overhovedet kan. Jo nemmere og billigere overvågning bliver, desto mere skal man forvente, at det spreder sig. Det handler ikke nødvendigvis om, at de vil spionere på dig, men måske vil de have fat i dine kilder?«

Handel med overvågning bør kontrolleres som våben

Detekt er open source. Det vil sige, at alle dybest set kan gå ind og ændre i programmet og lægge en ny version ud. Organisationerne bag Detekt håber, at andre med ekspertise på området vil hjælpe med at videreudvikle og opdatere programmet.

Hvor mange dage tror du, programmet får lov at eksistere, før de her overvågere udvikler ny teknologi, som gør det overflødigt?

»Ja, det er et godt spørgsmål, for det går jo stærkt. Derfor er det også vigtigt at sige, at du ikke kan være sikker, selv om du har scannet din computer. Man kan spore de programmer, som er kendte, men et andet formål med Detekt er, at det skal være med til at skabe mere opmærksomhed om overvågning,« siger Trine Christensen.

Hun tilføjer:

»Der er et hastigt voksende eksportmarked for vestlige firmaer, der sælger overvågningsprogrammer til alle mulige fordækte regimer rundt om i verden. Vi bør indføre lige så streng kontrol af handel med overvågning, som vi har med for eksempel våben. De her værktøjer kan bruges til at foretage forfærdelige menneskeretskrænkelser.«

0 Kommentarer