»Det var på tide«

Dagbladet Licitationen står efter flere års kamp mod 'det fine selskab' til at få mediestøtte. Avisen skal skabe flere historier som dem om giftige byggematerialer og løndumping, der ofte starter i det små, men bliver overtaget af dagbladene.

Dagbladet Licitationen står efter flere års kamp mod 'det fine selskab' til at få mediestøtte. Avisen skal skabe flere historier som dem om giftige byggematerialer og løndumping, der ofte starter i det små, men bliver overtaget af dagbladene.

Der var Dannebrosflag på døren og Gammel Dansk på morgenbordet i morges på Danske Fagmedier, der ejer Licitationen – Byggeriets dagblad. Det skyldtes godt nok 25 års jubilæum på arbejdspladsen, men der var også andre ting at fejre.

I den løsning som Mediestøtteudvalget anbefaler, står Licitationen til at få 1,2 – til 1,5 millioner kroner i mediestøtte.

»Jeg er glad. Vi er så vidt jeg ved det eneste dagblad i dag, der ikke får del af Dagbladspuljen,« siger Claus Michael Nielsen, der er chefredaktør på dagbladet med syv-otte journalister ansat.

Det er ikke fordi, han ikke har prøvet at få fingre i den distributionsstøtte, som resten af landets aviser får. Så sent som i dag var der ansøgningsfrist til mediestøtten 2012. Her sendte han, som de sidste mange år en ansøgning, hvor han gjorde rede for, at Licitationen ikke bare henvender sig til en bestemt erhvervs- eller faggruppe og dækker et bredt spektrum af emner.

Da han fik afslaget sidste år, klagede han. Da klagesagen også endte negativt, skrev han et brev til kulturministeren. Her opremser han, hvordan Licitationen var blandt de første til at skrive om emner som PCB i bygninger, social løndumpning og spredning af gipsaffald på marker.

Alle sammen historier, hvor de "store tilskudsberettigede dagblade" efterfølgende "løber med overskrifterne", fordi de kan sætte flere journalister af til historien. Det kan Licitationen ikke, fordi de "står uden for det "fine" selskab i Dagbladspuljen," som Claus Michael Nielsen skrev til kulturministeren.

Der var derfor også en hvis lettelse over, at blive en del af selskabet til redaktionsmødet i morges:
»Det var på tide,« sagde en af journalisterne på den 7-8 mand store redaktion.

Licitationen har eksisteret i 104 år og skriver primært om bygge- og anlægsbranchen, men de understreger, at de også dækker emner som blandt andet arbejdsmarkedsforhold og miljø. Dagbladet startede, som navnet antyder, med at bringe oversigter over offentlige licitationer – eller udbud, som der hedder nu. Det gør de stadig, men i dag er det suppleret med journalistik, som de mener, har en klar plads i "Demokratistøtten", som Mediestøtteudvalget kalder den.

»Når vi er i denne branche, har vi en masse fagkilder, der gør, at vi får fat i nogle historier, som de større medier ikke gør. Samtidig er vi uafhængige i forhold til lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer modsat de fleste andre tidsskrifter, der beskæftiger sig med denne branche,« siger journalist Lars Solberg, der har været med til at starte flere historier, der senere har taget overskifter i de større medier.

De ekstra penge, som dagpengepuljen kan bringe, skal også bruges på journalistik:

»Vi kunne godt tænke os at få lidt længere tid til at kigge på nogle af de vigtige sager, vi finder. Derfor ville det være oplagt at ansætte nogle ekstra,« siger Claus Michael Nielsen.

Licitationen er egentlig en god forretning i dag, hvad chefredaktøren heller ikke ligger skjul på. De overlevede tab af portostøtten og alvorlige prisstigninger på abonnementet. De har ansat to nye medarbejdere de sidste par år, og derfor er det også nærliggende, at spørge om ledelsen ikke kunne finde på, at bruge de penge på noget andet end journalistik.

»Det ville jeg være meget betænkelig ved. Så rammer støtten jo forkert. Vi taber også abonnenter for tiden, så derfor har vi brug for at satse mere på produktet,« siger Claus Michael Nielsen.

0 Kommentarer