“Det var jo en tæskegod historie”

  Men historien om AaBs David Nielsen kunne ikke fortælles af NORDJYSKE Medier, før AaB selv serverede den. Sagen sætter fokus på ægteskabet mellem NORDJYSKE og fodboldklubben  

 

 

Men historien om AaBs David Nielsen kunne ikke fortælles af NORDJYSKE Medier, før AaB selv serverede den. Sagen sætter fokus på ægteskabet mellem NORDJYSKE og fodboldklubben

 

OFFSIDE. Normalt er AaBs David Nielsen godt stof i Nordjylland. Men da to journalister fra NORDJYSKE Mediers sportsredaktionen havde fat i en mindre flatterende historie om den 28-årige angriber, sagde chefredaktionen nej til at bringe den. En beslutning, der skal ses i lyset af, at NORDJYSKE Holding A/S, der ejer NORDJYSKE Medier, også har knap 20 procent af aktierne i fodboldklubben AaB.

De to journalister, Henning Hansen og H.P. Rytter, havde hørt, at David Nielsen havde en stor gæld i en tipskiosk i Aalborg, og at det var årsag til, at kiosken midlertidigt måtte lukke.

»Det var jo en tæskegod historie,« siger H.P. Rytter, der havde så gode kilder, at han var sikker på, det var sandt.

Sammen med Henning Hansen dækkede han onsdag den 21. april kampen mellem Brøndby og AaB, og efter kampen konfronterede de David Nielsen med oplysningerne.

»Han bekræftede, at han kendte til rygterne, at han var storspiller og spillede i den pågældende kiosk. Han afkræftede, at han havde spillegæld, men vi kunne se på den måde, hans øjne flakkede, at han løj,« siger Henning Hansen, der lavede historien med David Nielsens dementi og sendte den hjem til avisen klokken 21.45, en halv time før deadline.

»Historien var aftalt med nyhedsredaktøren, men han meddelte mig, at det nu var besluttet højere oppe, at den ikke skulle i avisen, fordi David Nielsen ikke bekræftede den,« siger Henning Hansen.

To dage senere, om fredagen, indkaldte AaB til pressemøde og bekræftede Hansen og Rytters historie: David Nielsen og en anden spiller havde gæld i kiosken og skulle i behandling for ludomani.

»Jeg følte mig frustreret og magtesløs, og jeg var sur over, at historien var blevet afvist onsdag aften,« siger Henning Hansen.

Chefredaktør Flemming Hvidtfeldt, der tog beslutningen om ikke at bringe historien, siger, at han så sagen som David Nielsens private anliggende.

»Da han afviste at have gæld, og vi i øvrigt savnede dokumentation, kunne vi risikere at blive dømt for bagvaskelse, hvis vi bragte den. Så enkelt er det,« siger Flemming Hvidtfeldt.

Den daglige journalistisk ansvarlige, chefredaktør Ulrik Haagerup, er enig:

»Det var en god historie i feltet mellem 'need to know' og 'nice to know'. Selv om vi havde en klar fornemmelse af, at David Nielsen løj, mener jeg ikke, vi kunne bringe den,« siger Ulrik Haagerup.

Også B.T. havde historien, men valgte ud fra samme vurderinger som NORDJYSKE at afstå fra at bringe den.

Torsdag var præget af diskussioner på NORDJYSKE Medier. Spørgsmålet var: Burde man ikke netop have bragt den, da det ellers ville se ud, som om NORDJYSKE skånede AaB, fordi man har samme ejer?

»Vi har især fra Ulrik Haagerup fået indtryk af, at vi skal være ekstra opmærksomme og ekstra kritiske i forhold til AaB, og den her sag var glimrende til at vise omverdenen, at vi ikke ligger under for noget,« siger Henning Hansen, og H.P. Rytter supplerer:

»Min første tanke var, at vi kommer til at se dumme ud, hvis vi ikke bringer den, og det bagefter viser sig, at vi vidste det. Derfor blev det et hovedargument for at bringe den, at vi ikke skulle skydes i skoene, at vi havde et problem i forhold til AaB. Men det burde være sagen uvedkommende, og historien skal jo holde.«

»Det er en konflikt, vi er meget opmærksomme på,« siger Ulrik Haagerup:

»Vi skal være renere end de rene, når vi dækker AaB. På den anden side skal vi ikke være værre over for AaB end andre virksomheder med samme eksponering. Der er altid en risiko for, at nogen synes, vi skåner AaB, og i den aktuelle sag forstår jeg godt mistænkeliggørelsen. Det handler dog om journalistik, og man kan ikke gradbøje etik. Skulle vi have bragt historien, skulle den enten være dokumenteret eller bekræftet af David Nielsen. Den var ingen af delene.«

Avisen kunne dog ikke få hul på historien, og fredag morgen den 23. april ringede Ulrik Haagerup så til AaBs koncerndirektør Tom Matthiesen:

»Jeg tog kontakt til AaB, fordi jeg mente, at vi blev fyldt med løgn. Og jeg lagde skulderen til og opfordrede AaB og spillerne til at fortælle sandheden og stå frem i NORDJYSKE. I stedet indkaldte AaB til pressemøde, og det var for os den næstbedste løsning. Så kunne vi bringe en god historie og have etikken i orden,« forklarer Ulrik Haagerup.

Koncerndirektør Tom Matthiesen bekræfter opringningen fra Haagerup, og siger:

»Jeg er fløjtende ligeglad med, om NORDJYSKE mener, spillerne er rødhårede eller lyver. Jeg håbede, vi kunne klare sagen internt, men jeg lavede et pressemøde fredag klokken 14 for én gang for alle at slå fast, hvad der var fup og fakta i dén sag. Og Haagerups op-ringning var da den direkte anledning til pressemødet,« siger Tom Matthiesen.

0 Kommentarer