»Det var en skræmmeaktion«

25 journalister er blevet anholdt og en tv-station lukket i det afrikanske land Somaliland. Thomas Schytze Larsen fortæller til Journalisten.dk om et land, der kæmper for at holde fast i nationalfølelsen.

25 journalister er blevet anholdt og en tv-station lukket i det afrikanske land Somaliland. Thomas Schytze Larsen fortæller til Journalisten.dk om et land, der kæmper for at holde fast i nationalfølelsen.

Syv armerede biler og 100 betjente dukkede i sidste uge op ved tv-stationen HornCable TV i Somalilands hovedstad Hargeisa. Stationen blev lukket, chefen afhørt, og da journalisterne og deres kolleger fra andre medier protesterede, blev 25 anholdt. Det skriver Reportere Uden Grænser.

»Det er alvorligt, når så mange journalister bliver taget på en gang. Men jeg tror, det har været en skræmmeaktion,« siger Thomas Schytze Larsen, der har boet i Somaliland frem til december sidste år, til Journalisten.dk.

Thomas Schytze Larsen arbejder i dag for SOS Børnebyerne, men inden da boede han halvandet år i det lille østafrikanske land. Somaliland er teknisk set en del af Somalia, men er i realiteten en selvstændig nation, der fungerer bedre end andre lande i regionen. Thomas Schytze Larsen vurderer, at det er nemmere at arbejde som journalist i Somaliland end hos naboer som Djibouti og Eritrea.

»Situationen i Somaliland er relativt stabil i forhold til resten af regionen. Landet har en fungerende regering og en hverdag, der fungerer på rigtig mange områder,« fortæller han.

Men det lille land har flere tvister om geografiske områder. Oven i det er landet præget af de forskellige klaner, der bor der, så nationalfølelsen er vigtig for regeringen. Og det var netop et tv-indslag om selvstændighed, der vakte regeringens vrede. Journalister fra HornCable TV lavede et indslag fra regionen Sool, som flere klaner erklærede som selvstændigt område.

»Præsidenten siger, at regeringen vil arbejde for pressefrihed, men de er utroligt følsomme for kritiske historier, og især historier, der kan anfægte Somaliland som nation,« fortæller Thomas Schytze Larsen til Journalisten.dk.

Somalilands præsident har anklaget HornCable TV for at ødelægge nationen. Reportere Uden Grænser kalder aktionen mod journalister for "hidtil uset" og opfordrer regeringen til at frigive de fire journalister, der stadig sidder fængslet.

0 Kommentarer