Det tog 14 måneder at finde en mentor

Som nyuddannet journalist ville Thomas Schiermacher gerne have rådgivning fra en mere erfaren kollega i DJ's mentorordning. Men der gik så lang tid, før han fik en mentor, at han alligevel ikke kunne bruge det til noget. Rigtigt ærgerligt, lyder det fra DJ

Et år og to måneder. Så lang tid gik der, fra journalist Thomas Schiermacher anmodede om at få en mentor fra DJ i april 2014, til han fik én tildelt i juni 2015.

Mentoren skulle hjælpe ham med tips og tricks til at klare sig som freelancejournalist. Thomas Schiermacher var blevet færdiguddannet i 2013 og var »lidt desperat for at få foden indenfor« i mediebranchen. Han søgte derfor al den hjælp, han kunne fra DJ.

Men efter 14 måneders venten valgte han at takke nej til tilbuddet om en mentor. Der var gået så lang tid, at han ikke længere havde brug for det. De ting, en mentor kunne have hjulpet ham med, havde han selv lært.

»Meget ændrer sig på så lang tid, så ordningen mister lidt sin mening. Når man søger en mentor, angiver man også, hvad man har brug for støtte til. Og det er jo meget tvivlsomt, at de behov bliver ved med at være de samme efter 14 måneder,« siger Thomas Schiermacher, der ikke forstår, at det tog så lang tid at finde en mentor.

»Jeg synes, det er mærkeligt, at der skulle gå så lang tid. Jeg er ikke skide sur over det, men hvis der går 14 måneder, bør man måske holde op med at lede efter en mentor til folk. Så bliver det en åndssvag ordning, som ikke fungerer,« siger han.

Flere nye mentorer

I DJ forstår udviklingschef Per Nielsen godt, at Thomas Schiermacher undrer sig.

»Normalt kan der godt gå mellem to og fem måneder, før vi har en mentor klar. Men jeg plejer ikke at høre, at det tager 14 måneder, så det er rigtigt ærgerligt,« siger Per Nielsen.

Han har flere mulige forklaringer på, at det tog så lang tid at finde en mentor til Thomas Schiermacher.

»Mentorordningen bygger på frivilligt arbejde, så hvis der ikke er nok mentorer, kan vi heller ikke tilbyde nogen. Og så har der lige netop i den periode, vi taler om, været udskiftninger på personalefronten, som også kan have forsinket processen,« siger han.

For at styrke mentorordningen har DJ inden sommeren arbejdet på at skaffe flere mentorer. I karriereafdelingen har de taget kontakt til tidligere mentorer og mentees og på den måde fået 30 nye mentorer. Det skal være med til at stoppe mentorblindgyder som den, Thomas Schiermacher endte i.

Overordnet synes Per Nielsen, at mentorordningen fungerer efter hensigten.

»Jeg vil ikke sige, at ordningen mister sin betydning, fordi der er et tilfælde, hvor der går meget lang tid. I 2014 har vi matchet mellem 70 og 80 mentorer og mentees, og i 2015 er det indtil videre 50 match. For dem fungerer ordningen. Ordningen har så ikke været god nok for den person, der oplever, at der går for lang tid,« siger Per Nielsen.

Fik svar én gang

Imens Thomas Schiermacher ventede på at få tildelt en mentor, hørte han én gang fra DJ. Det var efter tre måneder, hvor de beklagede ventetiden.

»Jeg fik en mail fra dem, hvor de forklarede, at det ville tage noget tid, fordi det var meget svært at finde mentorer, fordi de arbejder ulønnet. Men jeg var i bunken, og de arbejdede på det. Efter noget tid tænkte jeg så, at det løb nok var kørt og glemte egentligt det hele igen,« siger han.

Fra tre måneder inde i forløbet og lang tid frem hørte han slet ikke noget fra jer. Har kommunikationen så været stærk nok?

»Man kan godt sige, at kommunikationen ikke har været god nok. Men vi vil heller ikke bruge tid på at skrive ud til folk, når der ikke sker noget. Man kunne måske godt tænke sig lidt mere kommunikation om, hvordan det går med at skaffe en mentor, men vi har så travlt i karriereafdelingen, at vi er nødt til at prioritere tiden,« siger Per Nielsen.