Politiet kræver, at The Guardian udleverer kilderne til News of the World-skandalen. Det har fået pressen til at samle sig i fælles front mod politiet, fortæller Politikens London-korrespondent Lone Theils.
Konflikten mellem engelsk presse og politi vokser. Senest har politiet forlangt at få udleveret navnene på de kilder, som avisen The Guardian fik informationer fra, der førte til News of The World-skandalen.
»Man føler at pressefriheden er under pres, og det er virkelig en sag der har samlet pressen. Den bedste illustration er, at The Daily Mail i dag skriver et forsvarsskrift for The Guardian i deres leder. Det svarer til, at Ekstra Bladet forsvarer Information. De er lige langt væk fra hinanden holdnings- og journalistikmæssigt,« siger Lone Theils, der er korrespondent for Politiken i London.
Sagen handler om at politiet vil finde ud af, hvem i deres organisation, der har hjulpet The Guardian med informationer til historierne. Blandt andet afsløringen af, at News of The World hackede den eftersøgte teenager Milly Dowlers telefonsvare. Politiet argumenterer for, at det er vigtigere at finde lækken i organisationen end det er at beskytte kilden til historier i offentlighedens interesse, fortæller Lone Theils.
»I forbindelse med hele denne skandale, er der blevet afdækket så meget korruption i politistyrken, at de nu går hårdt til værks. Der er også et forslag om, at alle møder og samtaler mellem politibetjente og journalister nu skal registreres. Så undgår man de uformelle samtaler,« siger Lone Theils.
Nu skal sagen vurderes hos Englands svar på kammeradvokaten. Sagen falder dog på et tidspunkt hvor stemningen mellem politi og presse i England i forvejen ikke er alt for god. Under sommerens optøjer i England prøvede politiet at få udleveret ubrugte tv-optagelser og foto fra engelske medier til brug for opklaringsarbejdet.
En situation Lone Theils selv har stået i for mange år siden, da hun var på opgave i Nordirland:
»Politiet havde beslaglagt en film fra en fotograf. Det gjorde at demonstranterne opfattede os som politiets forlængede arm og var meget fjendtlige overfor os,« fortæller hun.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Storbritannien begynder mere og mere at ligne en politistat.
Godt, det kan få den britiske presse til at vågne op.
Belært af bl.a. seneste valgkamp havde det nok været mere præcist at udskifte Ekstra Bladet med BT i den sammenligning...