
En række danske medier hoppede på en såkaldt 'nødløgn' fra Dukkepartiet, som påstod, at de kun var 2000 vælgererklæringer fra at komme på stemmesedlerne. I virkeligheden havde de kun få hundrede godkendte vælgererklæringer. Henning Bagger / Scanpix
»Det var en meget uvant situation at sidde i som journalist. For det hører jo trods alt til sjældenhederne, at vi bliver løjet for på den måde.«
Sådan siger journalist på DR Nyheder Lisbeth Quass, der i går var med til at afsløre, hvordan Dukkepartiet fuppede en række danske medier og bevidst løj om partiets vælgeropbakning.
TV 2 News, Ritzau, Politiken og flere andre medier bragte nyheden, da Dukkepartiet mandag meldte ud, at de nu kun manglede 2.000 vælgererklæringer for at kunne stille op til næste valg. DR bragte den også selv – men da Lisbeth Quass og kollegerne mødte ind tirsdag morgen, studsede de over nyheden, fortæller hun:
»Vi undrede os over historien. Vi syntes, det lød, som om de havde fået utroligt mange vælgererklæringer i forhold til den opbakning, de har i samfundet. Hele Dukkepartiets profil og det, de har slået sig op på, gav også anledning til eftertanke. Så det startede egentlig bare med en undren – og så gik vi i gang med at researche,« siger Lisbeth Quass.
Ringede til de fire største kommuner
I første omgang kontaktede en kollega Økonomi- og Indenrigsministeriet for at tjekke, om Dukkepartiet virkelig havde fået så mange vælgererklæringer, som de påstod. Her blev deres mistanke, om at noget ikke stemte, bestyrket.
»Beskeden fra ministeriet lød, at de først gjorde tallene op, når de havde fået samtlige vælgererklæringer fra nye partier. Det fik vores alarmlamper til at blinke. For hvordan kunne partiet så selv være så sikre på, hvor mange vælgererklæringer de havde?« siger Lisbeth Quass.
En kollega gik derfor i gang med at ringe rundt til de fire største kommuner, mens Lisbeth Quass selv fik fat på en ekspert, som kunne vurdere, hvor mange vælgererklæringer partiet statistisk set skulle have skrabet sammen i de største kommuner, for at deres påstand skulle holde.
»Allerede da vi fik tallene for København, kunne vi se, at det overhovedet ikke stemte. Her havde Dukkepartiet kun fået godkendt 155 ud af i alt 171 modtagne vælgererklæringer. Der var vi ret sikre på, at vi havde en rigtig god sag – og vi blev kun endnu mere sikre, da vi også fik tallene fra Aarhus,« fortæller Lisbeth Quass.
Den største udfordring opstod, da tallene fra kommunerne skulle forholdes for Dukkepartiets medstifter, Kasper Gevaldig, fortæller hun.
»De fastholdt helt til det sidste, at de var i god tro, og at de ikke havde løjet. Det var lidt en svær situation at sidde i, for man skal jo ikke gå ud og sige, at det, folk siger, ikke passer, hvis man ikke er helt sikker. Derfor ventede vi også med den, til vi følte os overbevidste om, at vi havde fat i den lange ende,« fortæller Lisbeth Quass.
Kan blive udsat for »kyniske idioter« igen
TV 2 News var mandag blandt de første med nyheden om, at Dukkepartiets vej til stemmesedlerne næsten var banet. Her beklagede 'Kulturen på News' i går på deres facebookprofil, at de var hoppet på fupnummeret. Til Journalisten siger Mette Østergaard, chefredaktør på TV 2 News:
»Det er stærkt beklageligt, at det er sket. Der er ikke så meget andet at sige til det, end at vi skulle have tjekket vores fakta bedre. Vi skal huske, at alle kan have en dagsorden, og derfor er det vigtigt, at vi dobbelttjekker vores oplysninger. Det gør vi i hundredevis af historier hver uge, men her glippede det,« siger hun.
Inden Dukkepartiets fupnummer blev afsløret tirsdag eftermiddag, var DR også selv hoppet i og havde bragt nyheden om, at partiet næsten var opstillingsberettiget. Den slags er svært at undgå, når folk bevidst vil snyde dig, mener nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.
»Hver gang medierne formidler noget, der er løgn, går det ud over os alle sammen. Men det her er så gennemført langt ude, at jeg har svært ved at bebrejde dem, der i starten hoppede på limpinden,« siger han.
Ulrik Haagerup vil heller ikke udstede nogen garantier for, at de ikke kan blive narret igen:
»Ud fra en ideel betragtning burde man selvfølgelig tjekke alt, inden man bringer det, og heldigvis kan man sige, at der her trods alt var en shit detector, som slog ud hos os efterfølgende. Men jeg kan ikke garantere, at vi ikke igen kan blive ofre for kyniske idioter,« siger han.
6