”Det smager som en roman. En krimiroman. Men nu er historien ægte”

I morges startede retssagen mod Peter Madsen. Den har tiltrukket journalister fra ikke mindre end 15 lande. Journalisten mødte fire af dem i byretten, bl.a. en reporter fra Frankrig: ”Det er så chokerende en historie, at den går langt ud over spørgsmål om nationaliteter eller afstand mellem lande” (rettet kl. 19.34)

Stemningen uden for Københavns Byret er ret speciel. Klokken er 11.15, og for knap to timer siden gik retssagen mod Peter Madsen i gang.


Foto: Jacob Nielsen

Inde bag security og lukkede døre sidder i alt cirka 120 journalister. 20 af dem har fået plads i selve retslokalet, mens 100 sidder i et tilstødende lokale og følger med på tre storskærme.

Sagen har tiltrukket journalister fra ikke mindre end 15 lande. Her kan du møde fire af dem – en fra Danmark, en fra Sverige, en fra Frankrig og en fra The New Yorker. Vi har talt med dem om sagens sensationsfaktor og de dertilhørende etiske overvejelser.

Etiske overvejelser tages i salen 

Udenfor, foran de store byretsmure, står forskellige mediers tv-hold i regntætte telte og venter på, at deres kolleger kommer ud og rapporterer til de store kameraer.

Én af dem er danske Anders Lindemann. Han er udsendt reporter fra TV 2.

 
Foto: Jacob Nielsen

Lindemann venter på sin kollega Astrid Søndberg, der er kriminal- og retsreporter. Hun sidder netop nu bag byrettens mure og live-blogger på tv2.dk, mens retssagen skrider frem.

Anders Lindemann fortæller, at der er mange etiske overvejelser, som medierne skal tænke over i dækningen af retssagen. Og Astrid Søndberg er hende, der tager de første formidlingsmæssige valg.

”Vi har delt dækningen op, så Astrid sidder inde i rækken og er det første filter, inden informationerne slipper ud til omverdenen. Derefter er der selvfølgelig en dialog mellem redaktøren på News og mig omkring, hvad der efterfølgende skal spørges om, og hvad der skal formidles videre. Men de etiske overvejelser bliver taget derinde,” siger han.

En berørt svensk kollega

Ved siden af TV 2’s tv-telt står et hold af svenske reportere. Allerede inden sagen blev en kriminalsag, har Peter Madsen fyldt meget i de svenske medier, fordi ubåden Nautilus forsvandt mellem Danmark og Sverige. 

”Så fandt vi ud af, at journalisten var svensk, og så udviklede det sig til denne her kæmpe, vanvittige historie med en kendt, skør opfinder,” siger reporter Caroline Larsson fra Expressen.
 
Foto: Jacob Nielsen

Hun er tydeligt berørt af sagen om den afdøde svenske journalist Kim Wall.

”Kim Wall var fra mit område, hun var på min alder, og hun var også journalist. Og ligesom hende arbejder jeg ofte alene,” siger hun.

”Denne her situation er ikke farlig, set udefra. Hun skulle bare til et interview. Jeg ved, at jeg også ville have sagt ja til muligheden for at komme med på sådan en ubådstur sammen med opfinderen af ubåden,” siger hun.

”Nu er historien ægte og ikke fiktion”

Det er ikke kun Danmark og Sverige, der har interesse for de næste dages retssag. På den anden side af securityen på en ellers mennesketom gang står en fransk reporter og speaker i sin mikrofon.

Han producerer radio til det franske medie Franceinfo, og han er netop gået ud fra det fyldte lokale med de tre store skærme for at fortælle franske lyttere om den spektakulære danske retssag.


Foto: Jacob Nielsen

”Det her er så chokerende en historie, at den går langt ud over spørgsmål om nationaliteter eller afstand mellem lande,” siger Gregoire Legaldt.

Han fortæller, at franskmændenes kendskab til Skandinavien primært er krimiromaner. Netop det faktum gør, at den franske reporter står over for en stor udfordring i dækningen af dagens retssag.

”Det her ligner en roman. Det smager som en roman. En krimiroman. Men nu er historien ægte og ikke fiktion. Vi skal være meget opmærksomme på ikke at tillægge denne her historie endnu mere, end den allerede indeholder, og vi skal passe på med, hvilke ord vi bruger,” siger han.

Han fortæller, at ubådssagen indtil nu ikke har fået meget fokus i Frankrig, men at historien om Peter Madsen og Kim Wall var for utrolig til ikke at sende en reporter til opstarten af retssagen.

Newyorkerne skal høre en anderledes danmarkshistorie

Anne Mette Lundtofte er freelancer og skriver for The New Yorker. Hun dækker retssagens 12 dage, men hendes fokus er ikke det opsigtsvækkende i, hvordan Kim Wall mistede livet.


Foto: Gyldendal

”Jeg skal skrive om, hvad det her siger om Skandinavien. Der er så mange ting, der er vanvittige i denne her sag, men det er ikke det, mine artikler skal handle om,” siger hun.

Anne Mette Lundtofte vil bruge retssagen til at give The New Yorkers læsere nogle andre historier end dem, de normalt hører om det danske folk.

”De hører om danskerne som det lykkeligste folk i verden. De er ikke vant til at høre om sådan noget her. Så på den måde er det ret spektakulært, og jeg vil prøve at give et andet perspektiv end det, de normalt hører,” siger hun.

Rettet kl. 19.34: I den oprindelige version af artiklen blev der brugt nogle ord, som antydede, at der allerede er fældet dom i sagen. De er nu fjernet.

 

0 Kommentarer