I løbet af de næste par dage vil en lang række danske fotojournalister drage til Sydfrankrig for at mødes med kolleger fra hele verden til festivalen Visa Pour L’image. Journalist Annelise Mølvig er allerede i Perpignan for at tage imod deltagerne på et efteruddannelseskursus, hun kører sammen med fotograf Mads Greve.
»Det er så fascinerende. Der kommer 3-4.000 billedfolk fra 68 forskellige lande. Det er den dybdeborende fotojournalistik; projekter, som fotojournalister arbejder et eller to år på, der bliver udstillet her,« siger Annelise Mølvig.
Hun er fascineret af de fotografer, der giver deres hjerteblod til en historie.
»Jeg har eksempelvis lige været inde og høre et foredrag med fotografen Rafael Fabrés. Han tog til Rio for at bruge et par uger på at beskrive, hvordan myndighederne behandler de fattige borgere, som myndighederne gerne vil have ud af byen inden VM i fodbold. Det endte med, at han flyttede derned, og han regner ikke med at flytte, før VM er slut. Han har ingen penge og lever nærmest på en sten. Sådan nogle folk synes jeg er dybt fascinerende,« siger Annelise Mølvig.
Sammen med Mads Greve fra fotografuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har hun arrangeret en efteruddannelsestur til festivalen i flere år. Selve festivalen har 25 års jubilæum i år, og udstillingerne er ifølge Annelise Mølvig en blanding af nye navne som Rafael Fabrés og store ikoner, hvor hun i år nævner Don McCullin.
Selve festivalen åbner i dag, men udstillingerne har været tilgængelige siden lørdag. Noget af det, der har gjort mest indtryk på Annelise Mølvig, er udstillingerne med Sara Lewkowicz og Pascal Maitre. Lewkowicz har taget billeder af hustruvold – i selve gerningsøjeblikket:
»Billederne er taget, mens kvinderne bliver tævet. Billedserierne hernede er tættere på, end vi er vant til. Lewkowicz er simpelthen til stede i de familier, hvor manden tæver konen. Normalt ser man billeder af kvinder, som har fået tæv. De folk, der udstiller hernede, går helt ind i historien. Det kendetegner Visa Pour l’image,« fortæller Annelise Mølvig.
Pascal Maitre har taget billeder af gadekunst i Kinshasa i Congo.
»Hold da op, hvor er det anderledes. Normalt er man vant til at se billeder af fattigdom, men her er der farver og livsmod til trods. Man er ikke i tvivl om, at de er fattige, men det er et anderledes billede end det, man kender af fattigdom og armod,« siger Annelise Mølvig.
Ud over udstillingerne, foredrag og branchemøder, så er en vigtig del af Perpignan billedvisningerne på Sancto Campo, en stor plads midt i byen, hvor 2000 mennesker hver aften under festivalen ser billedvisninger i to timer:
»For mig er der noget helt specielt i de store aftenshows, hvor alle sidder og ser billeder. Det er fotografer, der ikke kom med på udstillingen, hvis billeder bliver vist på et lærred, som er cirka 8 gange 24 meter stort. Der er noget helt fantastisk over at blive bombarderet med billeder og lyd i de to timer,« fortæller Annelise Mølvig.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.