Det siger eksperterne om det nye DR

DR's store ændringer af kanalfladen er umiddelbart et fornuftigt træk, vurderer flere eksperter. Også konkurrenterne på TV 2 roser. Medieprofessor Frands Mortensen mener dog, at omlægningen vil betyde lavere kvalitet på DR's programmer.

DR's store ændringer af kanalfladen er umiddelbart et fornuftigt træk, vurderer flere eksperter. Også konkurrenterne på TV 2 roser. Medieprofessor Frands Mortensen mener dog, at omlægningen vil betyde lavere kvalitet på DR's programmer.

DR vil i 2013 gennemgå en af de største forandringer i lang tid. Kanalerne DR HD og DR Update bliver nedlagt, og DR3 og en ny børnekanal med arbejdstitlen "Lille Ramasjang" bliver lanceret. Planen er ikke at spare penge, understreger cheferne, men at styrke den journalistiske kvalitet.

Mediejournalist Lasse Jensen kalder i en kommentar i Information DR for "verdensmester i ret intetsigende slaglinjer", men han anerkender samtidig ændringerne:

"DR's beslutning om at reorganisere, relancere og i nogle tilfælde omdøbe de eksisterende seks kanaler til seks andre kanaler ser på overfladen fornuftig ud."

Lasse Jensen kalder planerne for ambitiøse – og dyre:
"Det lyder meget dyrt, men generaldirektør Marie Rørbye Rønn har åbenbart skaffet en masse penge – bl.a. ved at omlægge nogle af DR's store byggelån er et godt gæt. Man kan kun håbe, det er nok til at indfri de meget store ambitioner, som DR's nye plan er udtryk for. Og så er der lige den detalje, at DR har bedt politikerne om 40 millioner kroner ekstra og en ændring af sin Public Service-kontrakt for, at den nye, store plan kan gennemføres."

Konklusionerne fra Lasse Jensen går mere eller igen hos en række eksperter og medieaktører.

Kulturminister Uffe Elbæk kalder omlægningen for interessant. Det kan du læse mere om her.

Hos konkurrenten på TV2 kan de sagtens se det fornuftige i DR's omlægning.

"Det er en klassisk og velafprøvet model, og jeg kan egentlig godt forstå, at de gør det. DR Update var lidt en blindgyde i forhold til News og ideen om DR Mama som et vindue på DR HD var svær. Hvis man skal lave en ungdomskanal, så er man nødt til at gå hele vejen," siger Palle Strøm til Mediawatch.dk.

RUC's medieforsker, Mark Ørsten, kalder omlægningen for en "naturlig udvikling".

"Nogle af programmerne på DR 2 ligger i forvejen og konkurrerer mod TV 2 News' programmer, Deadline-programmerne især, og de har jo heller ikke klaret sig så godt på det seneste. Så i stedet for, at man har to kanaler, der delvist konkurrerer mod TV 2 News og begge to klarer sig dårligt, prøver DR nu at samle, fokusere og vel også styrke konkurrence ved – går jeg ud fra – tilføre flere ressourcer til en nyhedsdækning, som primært skal holde sig på en kanal," siger Mark Ørsten til Politiken.dk.

Til gengæld er medieprofessor Frands Mortensen, Aarhus Universitet, ikke imponeret over omlægningen.

"DR tænker tydeligere, end stationen har gjort før, i målgrupper. Med DR 3 har DR nu altså erkendt, at man er nødt til at køre i retning af underholdningsprogrammer, hvis man vil have fat i de 15-39-årige. Det er nyt, og den slags kunne DR ikke have meldt ud på den måde for ti år siden«, siger Frands Mortensen til Politiken.dk.

Han fortsætter hos Mediawatch:
"DR har ikke penge til seks komplette tv-kanaler. Ændringen er en vej til at bruge de penge, man har, mere effektivt, når man nu skal være på seks kanaler. Jeg forudser samlet en ringere kvalitet, nu med to tyndt belagte børnekanaler."

Dermed er han på linje med Georg Metz, der i Kristeligt Dagblad tordner:

"Det er det samme, de har gjort gennem årene: Når noget skal fornyes, styrker man segmenteringen. Men hvis noget er godt, eksempelvis "Matador", så er segmenteringen nærmest til grin. Jeg er bange for, at der ikke er kvalitet nok til, at man kan dele det op. Jeg synes, man skal gøre sit ypperste altid og så bagefter se, hvem der interesserer sig for det og håbe, at nogen hænger på. Hvis man kommer med det helt store og gode, hænger folk på alligevel. Det nye forslag er en underlig leflen for den laveste fællesnævner," siger Georg Metz.

 

 

0 Kommentarer