Der bliver ikke plads til mange journalister og kommunikationsfolk udefra, hvis Socialdemokraterne og SF
vinder valget og skal ud og ansætte spindoktorer.Kommentator ser det som et sundhedstegn. Politisk redaktør frygter større lukkethed.
VALG. Hvis Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vinder valget, vil ni ud af ti spindoktorer i en kommende rød regering blive rekrutteret fra S og SF's egne rækker. Dermed vælger Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti rådgivere med den rette partifarve frem for uskolede politiske Christiansborg-journalister, der kun kan begå sig i nyhedsstrømmen.
Allerede nu har de to partier lister liggende i skuffen med de mest oplagte kandidater. Der går rygter om, at mange spindoktor-aspiranter har lagt billet ind – og at kontrakter sågar er underskrevet. Men indtil videre holder S og SF selv kortene tæt ind til kroppen. Det skulle nødigt hedde sig, at man gør klar til at overtage magten, før man har vundet den.
Journalisten har derfor bedt otte journalister og kommunikationsfolk tæt på Christiansborg, Socialdemokraterne og SF om at pege på favoritterne til jobbet som særlige rådgivere i topministerierne i en kommende S-SF-regering.
Deres anonyme bud viser, at SF og Socialdemokraternes egne partiapparater sammen med et par S og SF-borgmestre kommer til at levere ni ud af ti spindoktorer.
Illustration: Rasmus Juul
Kommentator og tidligere pressechef for De Konservative Niels Krause-Kjær kalder udviklingen for "befriende".
»Når en Christiansborg-journalist tidligere skiftede side og blev særlig rådgiver, lod man, som om man stadig var kolleger
– Spindoktor var man jo alligevel kun i et par år, så ville man vende tilbage igen,« siger Niels Krause-Kjær, der mener, at relationen mellem journalister og rådgivere på Christiansborg i nogle år har været "for uklar og kammeratlig".
Selv om oppositionen adskillige gange har tordnet mod Anders Fogh Ramussen og Lars Løkke Rasmussens brug af spindoktorer, tyder intet på, at en rød regering bliver mere åben. Tværtimod kan det blive sværere for journalister at grave kritiske historier frem, fordi Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndals regering forventes at ansætte mere end 30 særlige rådgivere i ministerierne.
»Det vil gøre det sværere at arbejde som journalist, fordi regeringen har flere ressourcer til at påvirke os til at lave historier, der er fordelagtige for dem, og flere kræfter til at få møgsager til at fremtræde positive,« forklarer Ask Rostrup,
DR's politiske redaktør.
»Det er jo derfor, de gør det.«
Ask Rostrup forudser, at regeringstoppen bliver sværere at komme i kontakt med for pressen.
»Jeg kan godt frygte, at adgangen til især statsministeren og nøgleministrene bliver mere eksklusiv. Men det er en udfordring, som vi må prøve at møde.«
Illustration: Rasmus Juul
Ask Rostrup og Niels Krause-Kjær siger, at det for de kommende ministre bliver en fordel at få spindoktorer med indgående kendskab til partiet og det politiske indhold.
»I 10-15 år har det været sådan, at hvis man var en smaddergod Christiansborg-journalist, ville man også blive en god særlig rådgiver. Undskyld mig, men det har jo vist sig, at det ikke altid er tilfældet,« siger Niels Krause-Kjær, der mener, at de borgerlige spindoktorers medejerskab til det politiske projekt har været alt for svagt i de senere år.
Fordoblingen i antallet af spindoktorer fra 16 til mere end 30 skyldes, at de otte mest centralt placerede ministerier skal have tre rådgivere hver – et par policy-rådgivere og en fuldtids presserådgiver. Og det er især i rollen som presserådgiver, at journalister har mulighed for at udleve drømmen om at blive spindoktor.
»Hvis man kan finde journalister, der brænder for projektet, og som kender Borgen, er det oplagt, at pressefolk bliver en del af spindoktorholdet. Så kan man godt skabe et dreamteam,« siger Niels Krause-Kjær.
Og interessen for at blive en del af dreamteamet er stor. Iagttagerne understreger, at Løkkes dårlige meningsmålinger gør et "blåt" jobskifte lige nu til en usikker affære – væk er fortidens beundring af stjernerådgivere som Michael Kristiansen og Michael Ulveman. Nu skal der et farveskifte til for at lokke journalisterne til at skifte side.
Illustration: Rasmus Juul
JØP, Ove og Myrthu, TDC, Landbrug & Fødevarer og Danske Bank. Det er nogle af de arbejdspladser, den nuværende regerings spindoktorer kommer fra. Journalistens panel tvivler på, at kommunikationsrådgivere i erhvervslivet eller på bureauerne er parate til at blive en del af et rødt kabinet. Enten er de allerede i gang med gode karrierer. Eller også hører de for meget til fortiden.
Dermed er der ikke store chancer for, at SF får fingre i direktøren hos Geelmuyden.Kiese, Peter Goll, eller Burson-Marstellers direktør, Kim Larsen, der begge har en fortid i SF.
Villy Dyhr, forbundssekretær i HK og tidligere Forbrugerrådet og Burson-Marsteller, kunne være et bud på en SF'er udefra. Det taler imidlertid imod hans kandidatur, at han er gift med Pia Olsen Dyhr, som stillede op mod Villy Søvndal til formandsvalget.
Heller ikke tidligere S-rådgivere som Morten Boje Hviid spås mange chancer. Han er i dag tilknyttet kommunikationsbureauet Rud Pedersen sammen med Nyrups gamle kampagnechef Jan Juul Christensen.
Der er heller ingen, der peger på Per Rystrøm, partner i Operate og tidligere pressechef i Socialministeriet – eller Jens Christiansen fra Advice og tidligere partisekretær i S. Det er ganske enkelt for lang tid siden, de var en del af det politiske miljø.
Illustration: Rasmus Juul
Tænketankene på den politiske midte vurderes heller ikke at have kvalificerede kandidater. Det gælder for eksempel tænketanken Ceveas direktør, Jens Jonatan Steen.
»Kan han kommunikere? Cevea bliver jo kørt over af Cepos gang på gang,« som det lyder i en kommentar.
Journalistens panel vurderer, at mange kommunikationsfolk i LO, 3F og resten af fagbevægelsen håber på at komme med på Helle og Villys hold. Men der bliver ikke plads til mange af dem. LO's kommunikationschef, Louise Høst, spås at have gode chancer, måske endda i Statsministeriet, og hendes kollega Palle Smed i 3F har vist sig som en god kampagnemand. Men samlet set bliver fagbevægelsen ikke storleverandør af spindoktorer. »Arbejdsvilkårene er for gode til, at de vil skifte,« lyder det fra en. En anden siger det mere ligeud: Kvaliteten af et rødt spindoktorhold kommer til at afhænge af, at man undgår »uduelige kommunikationsfolk fra fagbevægelsen, der får jobbet som en vennetjeneste«.
Uden for favoritfeltet finder man også Politiken og TV2 News' højtprofilerede kommentator Peter Mogensen. »En rådgiver skal jo helst ikke være mere profileret end politikeren selv,« som det lyder fra en paneldeltager med kommunikationsbaggrund.
Desuden er Peter Mogensens forhold til den eventuelt kommende finansminister Henrik Sass Larsen så anstrengt, at de umuligt kan spille på samme hold. Peter Mogensen duellerede i gamle dage med Henrik Sass Larsen om at blive DSU-formand. Siden har Sass Larsen kaldt Peter Mogensen for "Karl Smart" og en "free-rider".
Uanset hvordan den endelig liste for alle ministerier ser ud, er det sikkert, at brugen af spindoktorer bliver langt mere topstyret i en S-SF-regering. Ansættelsen af spindoktorer skal godkendes fra højeste sted, så man undgår rådgivere, der arbejder for deres "egen" minister – men til skade for regeringen.
Spøgsmålet er, om det vil lykkes. Niels Krause-Kjær tvivler.
»Det vil måske virke de første to-tre måneder, men jeg tror, det hurtigt vil fise ud, når hverdagen melder sig.«
Niels Krause-Kjær ser til gengæld frem til, at spindoktorer bekender tydeligere kulør. Han forudser, at det vil skabe flere gnidninger mellem rådgivere og journalister. Men det er kun sundt, mener han.
»Det vil i højere grad blive "dem mod os", fordi journalisterne på Christiansborg vil føle, at de står over for et sammentømret projekt. Jeg synes, det vil være befriende med lidt klarere linjer.«
Illustration: Rasmus Juul
ER DU KLÆDT PÅ TIL AT VÆRE SPINDOKTOR?
RØDE FANER
Det er en fordel, hvis du er rød og kender partiet.
ARBEJDSTID
Altid. Også søndag morgen og den dag,
dine børn bliver færdige med skolen.
DRESSCODE
Du skal være bedre klædt end journalisterne på Borgen.
Men du må ikke overstråle ministeren.
VIGTIGSTE HJÆLPEMIDDEL
Mobiltelefonen. Du vokser sammen med den. Husk ekstra batteri.
DET SKAL DU KUNNE
Tænke politik 24/7.
DET SKAL DU VIDE OM MEDIERNE
Kende alle – både redaktører, journalister og kommentatorer.
DET TJENER DU
Som spindoktor i Statsministeriet får du 1,2 millioner om året.
Undervisningsministeriet giver kun omkring 700.000 kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.