Det nødvendige alternativ

Der skal ruskes op i dansk kulturliv. Det mener Martin Drange, der efter seks år på franske kunstskoler, nu arbejder gratis på TV STOP. Han mener, der er for meget burger-tv og "Hit med sangen" i dansk tv.

Der skal ruskes op i dansk kulturliv. Det mener Martin Drange, der efter seks år på franske kunstskoler, nu arbejder gratis på TV STOP. Han mener, der er for meget burger-tv og "Hit med sangen" i dansk tv.

JOURNALISTEN lader en stafet gå rundt blandt DJ-medlemmer, der har et arbejde, der ikke ligner de flestes.

I dette nummer er stafetten hos Martin Drange, som i næste nummer giver den videre til Ulrik Kohl, journalist på medie-syndikatet Monsun.

"Danmark er verdens fattigste kulturland!"

Disse ord toner over skærmen, da den københavnske lokal-tvstation TV STOPs kulturprogram Storbybio den 26. februar går i luften.

Manden bag ordene er den 29-årige journalist Martin Drange. Han har siden november sidste år arbejdet på Storbybio på at ruske op i det danske kulturliv, som, han mener, er ved at lulle sig selv i søvn.

"Der er efter min mening alt for mange amerikansk-inspirerede burgerproduktioner i dansk tv, alt for mange programmer, der kun har til formål at lulle sine seere i søvn. Tag for eksempel svensk tv. De viser kavalkader med filminstruktører som Michelangelo Antonioni og Rainer Werner Fassbinder, kavalkader der krydres med dokumentarprogrammer om instruktørerne og gør seerne både klogere og mere kulturelt bevidste. Herhjemme er tv bare én stor gang "Hit Med Sangen"," siger Martin Drange.

"Det er selvfølgelig store ord, når jeg siger, at Danmark er verdens fattigste kulturland, men det er også netop ment som en provokation og et oplæg til debat," fortsætter han.

Martin Drange vendte i starten af september sidste år hjem til Danmark efter seks år i Frankrig. Seks år der blev brugt på kunstskolen Academie de Port-Royal i Paris og kunstakademiet i Toulouse. I Toulouse fulgte han skolens kommunikationslinje, og det var her, grundstenen blev lagt til det projekt, han siden november fra TV STOPs lokaler i Griffenfeldtsgade på Nørrebro i København har arbejdet på.

"Med Storbybio forsøger vi at skabe et alternativt kulturprogram, der både er krævende og pirrende, og som ikke er bange for at provokere. Her skal være plads til, eksperimenterende kort- og dokumentarfilm, til debat og til at den eksperimenterende undergrund, vi aldrig møder på de store kanaler, kan komme til orde," forklarer Martin Drange og fortsætter:

"Selvfølgelig er der dem, der vil hævde, at de store kanaler sender de programmer, de gør, fordi der ikke er noget marked for det eksperimenterende. Men hvordan skulle der kunne være det, når vi bliver afskåret fra at møde det?"

Ud fra devisen, om at det danske kunst- og kulturliv ikke længere tør engagere sig politisk, har Storbybio siden februar brugt sin ugentlige sendetid på temaet Kunst & Politik. Det er blevet til indslag med filminstruktøren og debattøren Christian Braad Thomsen og en af Bådteatrets tre ledere, Emil K. Hansen. Programmerne er blevet krydret med kort- og dokumentarfilm skaffet til veje gennem annoncering på blandt andet Kunstakademiet og filmværksteder rundt omkring i landet. På trods af de begrænsede ressourcer, stationen har til rådighed, er Martin Drange godt tilfreds med de foreløbige resultater.

"TV STOP er en lille lokalstation, og selvfølgelig kan alle de indslag, vi viser, ikke være top-professionelt produceret. Men jeg mener, at hovedsagen er, at vi får dem vist. Det gælder om at gøre opmærksom på, at der findes et alternativ til de programmer, vi til daglig bliver spist af med, og kan Storbybio få flere danskere til at engagere sig kritisk til det, de ser, så har jeg nået mit mål."

TV STOP gik i luften 6. april 1990.

"Ideen var at lave det, man kaldte "kosteskabs-tv": At opstille en sender og en videobåndoptager, og vise de produktioner de etablerede medier fandt for politiske, for kontroversielle eller for smalle."

Stationen drives i dag gennem offentlig støtte, salg af billeder samt frivillig, ulønnet arbejdskraft.

TV STOP slog sit navn fast med optagelser fra urolighederne 18. maj 1993.

0 Kommentarer