Det kunne have været dig

Brug dagpengene og pengene til de private jobformidlere aktivt. I stedet for meningsløs aktivering, så lad de nyuddannede starte nye medier med professionelle rådgivere. Læg dertil 200 millioner kroner, som tages fra mediestøtten.

Brug dagpengene og pengene til de private jobformidlere aktivt. I stedet for meningsløs aktivering, så lad de nyuddannede starte nye medier med professionelle rådgivere. Læg dertil 200 millioner kroner, som tages fra mediestøtten.

»I Danmark spørger vi, hvad folk laver, før vi spørger, hvad de hedder.«

Sådan siger Anders Dollerup i Journalistens sommertema om arbejdsløshed. Identiteten sidder i arbejdet. Ikke mindst i mediebranchen. Jeg kender få fag, hvor folk selv i fritiden i den grad tænker, taler og drømmer om deres arbejde. Det er fantastisk at omgås så engagerede mennesker, men det har også en bagside. Ikke mindst, når man bliver skubbet ud. De arbejdsløse, vi har talt med i dette nummer af Journalisten, kredser ofte om kampen for at holde på selvværdet.

Det bliver ikke bedre af, at dagpengesystemet ikke er designet til at støtte den ledige til at finde et relevant job. I stedet ligner den offentlige og private jobformidling efterhånden voksenmobning. Det handler René Fredensborgs personlige øjenvidneberetning om.
Meningsløs og ydmygende aktivering eller alenlange jobsøgningskurser nedbryder de lediges faglige identitet, så de er parate til at tage et hvilket som helst job, inden dagpengene slipper op. Der er ikke noget galt med at rydde borde i shawarmabarer, for det skal gøres. Men er det på langt sigt økonomisk sund fornuft at give folk en solid statsbetalt uddannelse, hvorefter man bruger en masse penge på at fortælle de ledige, at de ikke skal bruge eksamensbeviset til noget alligevel? Jeg tvivler.

Hvis du er i job eller er godt i gang med en freelancekarriere, så kan du vælge at hygge dig med dette nummer og sige: 'Godt det ikke er mig'. Men prøv at læse interviewene med de ledige mediefolk. Jeg tænkte: 'Det kunne lige så godt have været mig.' Ingen på det nuværende jobmarked sidder sikkert i sadlen, så der er god grund til at læse karriereguiden.

Vi har interviewet fem eksperter og har på den baggrund lavet en test, hvor du kan se, om næste station er en forfremmelse eller seks ugers kursus i jobsøgning. For sparerunderne holder tilsyneladende aldrig op. DR skal for eksempel i 2011 spare 80 millioner kroner som konsekvens af medieforliget. Til september får vi besked om, hvor mange der skal prikkes. Trods alle DR-ledelsens besværgelser om, at man vil vende tilbage til et mere klassisk public service-begreb og satse på nyhedsformidling, så skal nyhedsafdelingen også holde for.

Lige nu springer endnu et kuld af nyuddannede journalister ud. På side 22 kan du læse om deres holdning til arbejdsmarkedet. Selv om de begyndte på uddannelserne, da journalister blev ansat i bundter på de nye gratisaviser, TV2 News og TV2 Radio, så kan de læse indenad og er yderst pragmatiske og ydmyge. De vil tage et hvilket som helst job for at få en fod indenfor. Ellers er de klar til et liv som freelancere, vikarer eller projektmagere. Det er den nye dotcom-generation, der skal skabe sit eget brand. De ser heldigvis muligheder, hvor vi andre mest ser destruktion. »Jeg tror ikke, de traditionelle journalistjobs kommer tilbage efter finanskrisen. Men der kommer en ny generation af journalister,« som Sofie Korsgaard siger.

Gid politikerne var lige så klartseende som de unge. I Frankrig forærer man aviser væk til de unge. Jeg har et andet forslag til at styrke mediebranchen og understøtte de unges vilje, kampgejst og mod på at skabe deres egne jobs. Brug dagpengene og pengene til de private jobformidlere aktivt. I stedet for menings-løs aktivering, så lad de nyuddannede starte nye medier med professionelle rådgivere. Læg dertil 200 millioner kroner, som tages fra mediestøtten og gives til en pulje, som de nye medier kan søge. Så skal I se løjer.

God sommer!

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right