Det ku’ være dig

 SVINEHELD. Det kunne have været journalist Anne-Mette Gregers fra Ekstra Bladet, men det blev freelancer Dorte Geisling, der fik 40.597 kroner og 75 øre fra COPY-DAN.Det er sommer, agurketid på Ekstra Bladets redaktion 2002. Daværende nyhedsredaktør Dorte Geisling ville have journalist Anne-Mette Gregers på en historie om unges egoisme. Men fru Gregers har ikke tid, hun har andre ting for - en blodig popstjernehistorie, som siden viser sig ikke at holde.

 

SVINEHELD. Det kunne have været journalist Anne-Mette Gregers fra Ekstra Bladet, men det blev freelancer Dorte Geisling, der fik 40.597 kroner og 75 øre fra COPY-DAN.

Det er sommer, agurketid på Ekstra Bladets redaktion 2002. Daværende nyhedsredaktør Dorte Geisling ville have journalist Anne-Mette Gregers på en historie om unges egoisme. Men fru Gregers har ikke tid, hun har andre ting for – en blodig popstjernehistorie, som siden viser sig ikke at holde.

Egoismehistorien rumler i Dorte Geislings baghoved – det er jo bare to-tre kilder, så er den hjemme – og hun har ikke det store for, nærmest ingenting. Bam-bam-bam og en lille time senere ligger artiklen »Ego-unge« på Ekstra Bladets artikel-lager, klar til tryk. Den bliver trykt den 4. juli 2002.

Det bliver sommer 2004, og hjemme hos freelancer og studerende Dorte Geisling dumper en mail ind. Du har et honorar til gode. Du kan tilmelde dig COPY-DAN på vores hjemmeside, læser hun. Tilmeldt er hun 15 sekunder senere.

3. september i år får hun en opgørelse fra COPY-DAN: Eksamensopgave – kr. 40.597,75. Til disposition på konto…

»Chokeret. Jeg går i banken og tjekker det, inden jeg udbryder: Juhuuu,« fortæller Dorte Geisling.

Det viser sig, at artiklen »Ego-unge« blev brugt i 10. klasses-prøven i skriftlig fremstilling, maj-juni 2003, og trykt i 62.500 eksemplarer. Opgave 1 hedder simpelthen »Ego-unge. Kommentér artiklen« – det
var såmænd den opgave, de fleste elever i 10. kastede sig over den sommer.

»Jeg kunne nu godt have brugt dem,« siger Anne-Mette Gregers om de penge, der nu går til at betale Dorte Geislings Master-grad i personaleudvikling.

Næste år i marts er det Ekstra Bladets musikskribent Thomas Treo, der forgyldes, hvis han ellers er tilmeldt COPY-DAN. Treos Metallica-anmeldelse fra Roskilde Festivalen 2003 er brugt i 10. klasses-eksamenshæftet fra i år.

Men der er sikkert andre, som kan udvide budgettet. Kopiering af fotografers billeder koster også.

 

0 Kommentarer