Hvem lavede årets jobskift? Hvad var årets scoop? Hvem slap bedst ud af en krise? 11 radio- og tv-værter giver her deres bud på de største højdepunkter og mest pinlige øjeblikke i mediernes 2009. Læs om politiske kommentatorer på afveje, sladderkongen, der blev stueren, og 11 bud på branchens bedste ledere.
Divya Das, TV 2
Årets journalister
De mange personer verden over, der sætter livet på spil for at dokumentere, hvilke forhold de og deres landsmænd lever under. Prisen gælder, hvad enten det udmunder i film på Youtube, beskeder på Twitter, en blog eller et tv/radio-indslag. Og ikke mindst bør anerkendelsen gå til alle de modige iranere, der trodsede autoriteterne.
Årets jobskift
Anders Fogh Rasmussen fra statsminister til generalsekretær for NATO. Spekulationerne i månederne op til offentliggørelsen ville ingen ende tage.
Årets scoop
Her i 2009 kan man få gammelt fisk og kød med ny datomærkning og endda i ny indpakning i SuperBest. Godt arbejde af DR 1's Kontant-redaktion for at afdække supermarkedernes ulækre tilbud til kunderne.
Årets brøler
Forsvarskommandoen om den arabiske oversættelse af bogen "Jæger – i krig med eliten". Både fabrikationen af oversættelsen og videresendelsen af den. Hvad angår det sidste, ville et grundkursus i Microsoft Outlook have været givet godt ud.
Årets krisekommunikation
Forsvarskommandoen om lækket af den arabiske oversættelse af jægersoldat-bogen ved kommunikationschef Lars Sønderskov.
Årets ekspert
Niels Lunde, Politikens erhvervskommentator – altid velovervejet og skarp.
Årets mest misbrugte sætning
"Hvornår vurderer du, at finans-krisen er ovre?" Jeg har selv stillet det spørgsmål et utal af gange til chefanalytikere og -strateger, men er ikke kommet nærmere en konklusion endnu.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Alt om fladskærme, vitamintilskud og genveje til vægttab på forsiden af formiddagsaviserne.
Årets citat
"Det kan godt være, at der er en eller anden makker, der brænder sammen ude i Taastrup, som måske ikke lige kender mig… men statsministeren, der leder landet, burde ligesom have styr på, hvem de mest eksponerede personer er."
Sidney Lee i Aftenshowet på DR 1 til snak om, at Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende ikke kender Sidney Lee.
Årets medieleder
Personerne bag magasinet Ræson. Fordi de har gjort det til deres fornemste opgave at gøre læseren klogere på verden.
Jakob Kjeldbjerg, Robinson Ekspeditionen, TV 3
Årets journalist
Morten Spiegelhauer, TV 2, Operation X, for hans fortsatte og ihærdige kamp mod svindlere.
Årets jobskift
Anders Fogh-Rasmussen fra statsminister til NATO-generalsekretær. Uanset politisk ståsted er det dybt imponerende, at en dansker opnår en så markant international stilling.
Årets scoop
Ekstra Bladet for avisens afsløringer af sociale bedragere. Kontant for deres afsløring af kødkvaliteten i udvalgte supermarkeder og historien om de overbetalte privathospitaler. Scoops, fordi alle tre historier påviser store fejl, og fordi de efterfølgende får konsekvenser.
Årets brøler
Burka-farcen. Plantet af de konservative med Khader i spidsen – og banket endnu længere ud på overdrevet af den samlede danske presse. En historie, der set her fra det sydfranske gjorde Danmark til et meget lille land.
Årets krisekommunikation
Kommandøren/it-chefen i Forsvarskommandoen. Ikke just genialt selv at "sørge for" den arabiske oversættelse af bogen "Jæger" – og derpå Forsvarets håndtering af sagen efter-følgende. Det er en lærebog i fejl på fejl.
Årets ekspert
Henrik Qvortrup, TV 2. Altid lidt skarpere end "modstanderen" – og rart, han er tilbage i den rolle!
Årets mest misbrugte sætning
"Her ses jetset-dronningen, som er sløret på grund af navneforbud, med sine bedste venner." En barnlig og uværdig kamp mellem pressen og domstolene om navneforbud.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Anni og Erik 1, Anni og Erik 2, 3, 4, 5…
Årets citat
"Ansvaret ender hos far her."
Forsvarsminister Søren Gade
Årets medieleder
Robinson-producent Jacob Juhl, der med årets Robinson Ekspedition har givet dansk underholdnings-tv et kontro-versielt, men nødvendigt spark bagi.
Jesper Steinmetz TV 2/Nyhederne
Årets journalister
Gravegruppen fra Berlingske Tidende, der søndag efter søndag formår at gøre det, som alle mediechefer prædiker til den store klichémedalje: at sætte en dagsorden. Og vi i de elektroniske medier føler os jo sjældent for fine til at lave tv ud af deres gravearbejde senere samme dag.
Årets jobskift
Henrik Qvortrup. Alle politisk korrekte havde forsvoret, at en ugebladsredaktør kunne blive politisk redaktør.
Årets scoop
TV 2-journalisten Kaare Gotfredsens afsløring af, at Forsvaret selv havde fabrikeret en eller anden form for arabisk oversættelse af jægersoldatens bog, hvilket foreløbig har kostet tre af Forsvarets øverste chefer jobbet.
Årets brøler
DR 21 Søndags historie om, at en dødssyg patients ægtefælle blev beskattet af en behandling i udlandet – hvad skatteminister Kristian Jensen efterfølgende kunne dementere, eftersom der i loven er mulighed for at dispensere. Øh – var det ikke ligesom præmissen for historien, der røg dér?
Årets krisekommunikation
Danske Banks "sig din mening"-kampagne, hvor banken lader alle kunder svine banken til i videoklip, hvorefter de bruger inputtene som markedsføring til at sende budskabet: "Vi bliver ikke en anden bank. Men vi bliver en bedre bank." Respekt!
Årets ekspert
Professor Sten Rynning, Syddansk Universitet. Han er på stilfærdig og pædagogisk vis blevet en ny, kyndig Afghanistan-mediedarling.
Årets mest misbrugte sætning
"Han gør en forskel." "Hun gør en forskel." "De gør en forskel." Forskellen har for længst indskrevet sig i den danske klichéordbog.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
TV 2 News' noget ukritiske viderekolportering af en eks-ugebladsjournalists bogskriblerier, hvor han menes at antage, at Dronningen vistnok abdicerer næste år og flytter til Frankrig. Den historie kunne nyheds-kanalen godt have holdt ud i lidt mere strakt arm. Og allermest klædeligt: ladet ligge.
Årets citat
"Jeg har set bogen eller dele af den på nettet."
B.T.'s redaktionschef Simon Andersen kæmpede heroisk for sit udsagn om, at han havde set den arabiske oversættelse af jægersoldat-bogen på nettet, hvad kun enkelte – siden fratrådte – personer i Forsvaret også havde.
Årets medieleder
Mikkel Hertz for at have udbygget og udviklet TV 2 News til at blive den døgnkanal, hele Danmark nu tænder for, når der er breaking news i luften.
Jes Dorph-Petersen, TV 2/Nyhederne
Årets journalist
Erik Jensen fra Politiken er en ironman i branchen – hans dækning af alt fra Michael Jacksons død til en minutiøs anmeldelse af tv-programmer om fodbold viser et stort fagligt vingefang og et enormt sprogligt talent. Overskud, særpræg og kreativitet.
Årets jobskift
Henrik Qvortrup fra Se og Hør til TV 2/Nyhederne. Et skifte, der næppe behager fagets vegetarer, men som viser, at faglighed stadig kan være vigtigere end politisk korrekthed og salon-ditto.
Årets scoop
To sager kandiderer: Berling-skes ærlige og grundige gennemgang af bandekonflikten
på Nørrebro og TV 2 Nyhedernes Lasse Bekker, der ved godt gedigent arbejde og almen nysgerrighed fandt frem til, at det var forsvaret selv, der stod for den arabiske oversættelse af Jægersoldat-bogen.
Årets brøler
Berlingske Tidendes månedlange fastholden af, at Anders Fogh Rasmussen ikke ville forlade Statsministeriet i utide. En sag, alle andre betragtede som nærmest en realitet – fordi det var en realitet. Og Berlingskes ufattelige fejlskud understreges i dag af oplysningerne i den nye Fogh-bog – nemlig, at han allerede i 2007 satte vand over til at komme til udlandet.
Årets krisekommunikation
Den professionelle, men i grunden nærmest absurde retorik fra Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, da han (igen) over for en rasende kritik fra B.T. skulle forsvare avisens store indtjening på annoncer for prostitution betalt af de samme bagmænd, som Ekstra Bladets reportere permanent jager som glubske hunde og beskriver som dårlige mennesker. Han kunne sin krise-lektie, men svarede vist ikke helt fra hjertet, den gode Madsen.
Årets ekspert
Dansemesteren Jens Werner
– den store ekspert i "Vild med Dans". Og jeg mener det. Werner kan forklare selv mig, hvordan en fod skal stå i en tango – og hvorfor det er vigtigt at kaste hovedet hårdt tilbage i en jitterbug. Han kan afkode dans for os andre, der ellers hellere bliver i baren, når musikken spiller.
Årets mest misbrugte sætning
"Talsmand for Hells Angels, Jørn Jønke Nielsen" – det skingrer i mine ører, at vi er på kælenavn og visitkort-titel med en drabsmand, der repræsenterer en ganske tvivlsom organisation med idealer, de færreste bifalder. Det med kælenavne går nok lige med sportsfolk som Faxe og Duncan, men ikke med rockere – eller politikere og erhvervsfolk for den sags skyld.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Særsektionen i Politiken med optrykket af jægersoldat-bogen. Hvad ligner det at trykke andres ejendom bare for at vise, at man kan. Som små børn. Og helt holbergsk blev det, da Tøger Seidenfaden bagefter en-sten-kan-ikke-flyve-agtigt fortalte sig selv og lidt os andre, hvorfor man ikke ventede på fogedrettens afgørelse. Underholdende, men også et eksempel på intellektuel indpakning af selvfedt og selvovervurderet vrøvl og bavl.
Årets medieleder
Chefredaktør Erik Bjerager fra Kristeligt Dagblad, der med en engels stilhed de seneste år har skabt en gedigen kvalitetsavis, som jeg læser med stor ro og glæde næsten hver dag – næsten… Hverken fimse-københavner-klog eller alt for frelst over for sit udgangspunkt.
Camilla Ottesen. Fangerne på fortet, TV 3
Årets journalist
Rettere journalistpraktikant. Det er Thomas Skov Gaardsvig fra Anders Lunds Madsens Det nye talkshow. Hvor er det befriende at se en journalist, der tænker anderledes end de fleste andre. Det er topunderholdende, og det skal journalistik også være.
Årets jobskift
Anders Fogh Rasmussen, da han blev NATO's generalsekretær.
Årets scoop
At kødskandalen sørgede for, at SuperBest mistede 300 millioner i omsætning i de efterfølgende uger. En super-markedskæde som SuperBest skal straffes, og jeg håber, det gør ondt i deres pengepung.
Årets brøler
Søren Gades håndtering af
Thomas Rathsacks bog, "Jæger – i krig med eliten". Et strålende eksempel på dårlig dømmekraft fra en ellers dreven minister, der burde have været på vagt omkring sit ordvalg i sit livs politiske stormvejr.
Årets ekspert
Psykolog fra Red Barnet Kuno Sørensen, fordi han har så stor indsigt i sit arbejde for at bekæmpe børneporno og for at hjælpe seksuelt misbrugte
børn i Danmark.
Årets mest misbrugte ord
Finanskrise… Finanskrise…
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Oprah Winfreys historie om "et typisk dansk hjem". Sikke et mediecirkus.
Årets citat
"Alle kender mig, også statsministeren. Når statsministeren siger, at han hverken kender Sidney, Anni eller Erik, så må han enten have god humor eller være temmelig blank. Alle i Danmark ved jo, hvem jeg er."
Sidney Lee
Årets medieleder
Chefredaktør Annemette Krakau fra Billed-Bladet, der gav 75.000 kr. til Kræftens Bekæmpelse og deres Støt Brysterne-kampagne i tv-programmet Brystgalla på TV 3. Der er mange brystkræftramte kvinder, der har brug for de penge.
Rie Koch, DR, P2 Morgenmusik
Årets journalist
Lasse Jensen. Han kunne være udpeget mange andre år, men nu har jeg chancen. Han stiller altid de spørgsmål, du gerne vil have stillet. Han favner i sit radioprogram, Mennesker og medier, både de helt centrale medieskikkelser og de interessante perifere. På denne måde får han afdækket tendenser og strukturer i medieverden.
Årets jobskift
Alle jobskift i medieverdenen synes små i forhold til indsættelsen af Barack Obama som USA's præsident i januar. Det er svært at begrunde kortfattet – men set fra medieverdenen var det stort. Som en ny æra. Her blev boldene kastet op på ny – og til revision.
Årets scoop
Journalist Ulrik Dahlins omdiskuterede artikel i Information om det bortførte "narkoman"-barn, Thor. Ulrik Dahlin stillede spørgsmål, hvor andre bare rendte efter det, der blev fortalt. Måske labber man ikke alle slutninger i sig, men hans artikel afdækker ikke-kendte sider af en historie og får dig til at indse, at tingene ikke er sort-hvide; at der er store grå felter, der er svære at afdække. At svaret mangler: Tænk selv!
Årets brøler
Nyheden i januar om politi-direktør ved Københavns Politi Hanne Bech Hansens udtalelse om, at betjenten havde sagt "perle" og ikke "perker". Jeg hørte indslaget i Radioavisen og var først ved at dø af grin umiddelbart. Men ved nærmere eftertanke fremstod medierne mærkeligt ufokuserede. Det blev en strid om ord i stedet for om meningen bag.
Årets krisekommunikation
Det må blive David Letterman og hans måde at inddrage sit publikum på i håndteringen af både pengeafpresning og af-sløringen af hans utroskab.
Årets ekspert
De bedste eksperter er dem, der med generalistens lethed formidler deres ekspertviden til knap så kyndige. Weekendavisen har igennem mange år vist sig leveringsdygtig, men netop i 2009 vil jeg pege på tv-værten og gadget-eksperten Nikolaj Sonne, der med entusiasme kyndigt formår at give selv en ikke-teknik-freak som mig gode råd med på vejen i it-junglen i programmet "So ein Ding" på DR 2.
Årets mest misbrugte sætning
"Ja, og nu står jeg lige her foran…" Alle i-marken-reporteres krampagtige iscenesættelse. Hvorfor skal så mange tv-journalister i marken direkte? Ofte mangler begrundelsen, og timingen er katastrofal: "Lige nu er dørenene lukkede, og vi venter stadig…"
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Mit bedste bud: Kioskbaskeren "Bimmer undgik døden" set i Sjællandske Medier i oktober. Historien handler om en gravhund, der skulle aflives – og så alligevel ikke blev det.
Årets medieleder
The Daily Show med komikeren Jon Stewart som den, der leder og fordeler de "journalistiske opgaver" i et temmelig fiktivt satirisk univers. Han har stor indflydelse både realpolitisk og genremæssigt: Han viser, hvordan man via satiren skaber troværdighed i forhold til en stadig mere overfladisk nyhedsstrøm.
Kim Bildsøe Lassen, DR, TV Avisen
Årets journalister
Redaktionen på P1's Orientering.
Det er simpelthen imponerende, at de dag efter dag, time efter time gør os lyttere klogere og holder fast i, at man udmærket kan fortælle komplicerede historier, der ikke handler spor om Danmark, på en engageret og intelligent måde.
Årets scoop
Kontants afsløring af, hvordan supermarkeder snyder med kød. Pissehamrende ulækkert, totalt relevant og fin journa-listisk metode. Har unægteligt også sat handling og diskus-sioner i gang.
Årets brøler
Forsvarets forsøg på at manipulere med virkeligheden.
Årets krisekommunikation
Anders Lund Madsen, efter at praktikanten fra DR's Det nye talkshow optrådte i Vild med dans på TV 2.
Årets eksperter
Hans Engell og Jesper Rangvid, Institut for finansiering. Engell for sit altid slående engagement og lysten til at sætte billeder i gang hos seerne. Jesper Rangvid, fordi han som ingen anden kan gøre svært økonomisk stof forståeligt og ligetil.
Årets mest misbrugte sætning
Fogh: "Jeg er ikke kandidat til nogen international top-post."
Årets historie, der ikke skulle have været bragt
Alt om fladskærme! Det hører sgu ikke hjemme på forsiderne af publikationer, der hævder at være journalistiske aviser!
Årets citat
"Hos far her!"
Forsvarsminister Søren Gade om, hvem ansvaret ville ende hos, hvis forsvaret selv havde lavet bog-oversættelsen.
Årets medieleder
Jesper Steen Olsen, redaktør af 21-TV Avisen. Han er så rar!
Jesper Holm alias Kanonkongen , DR, Go' morgen P3
Årets journalist
Det er svært at komme uden om mig selv. Men skal det være, så får DR Sportens Andreas Kraul prisen for seriøs, objektiv og underholdende dækning før, under og efter fodboldlandsholdskampene.
Årets jobskift
Reimer Bo fra selvstændig – og så hurtigt tilbage til fast job på DR 1's 21 Søndag.
Årets scoop
Politikens afsløring og udgivel-se af jægersoldat-bogen fik afsløret en lettere uprofessionel topledelse og kommunikationsafdeling i det danske forsvar. Tøger skulle dog nok have valgt ikke at stille op til alt under sagen.
Årets brøler
Den samlede danske presse for at give en mand/dreng ved navn Sidney Lee – og dem, der ligner – så megen spalteplads. Tag jer sammen!
Årets krisekommunikation
SuperBests "Undskyld"-kampagne ovenpå kødskandalerne.
Årets ekspert
Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium. Han kommunikerer klart og tydeligt om et emne, der er større end verden.
Årets mest misbrugte sætning
Alle sætninger, der indeholder ét af følgende ord: finanskrise, bandekrig, bankpakke og lømmelpakke.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Perlehistorien: Lige så hurtigt som den blev blæst op – lige så hurtigt blev den glemt. Der var intet i den.
Årets citat
"Hvis jeg nu skal være helt ærlig, så flyver jeg lige nu på en lille flyversjus."
Statsminister Lars Løkke Rasmussen efter den famøse Barack Obama-dag på besøg hos DR's Det nye talkshow. Med en kort sætning får statsministeren lanceret, hvilken type han
er og ønsker at være. Spin, når det er godt.
Årets medieleder
Kenneth Plummer har modet til at lancere nye tv-kanaler og stå fast på dramaudsendelserne trods lange klagesange og for-små-sko-holdninger fra Søren Espersen.
Jesper Tynell, DR, P1, Orientering
Årets journalist
Jørn Stjerneklar for sin film "Tom, Gud og Harry" om folkedrabet i Rwanda 1994. Filmen blev i april vist af DR under
titlen "En dansker i helvede".
Årets jobskift
Tom Heinemann. Fra fantastisk og prisbelønnet, dansk globaliseringsjournalist til fantastisk, international og nu pris-overdynget og næsten-begravet-i-priser-journalist. Bliv ved, Tom!
Årets scoop
At Forsvaret fabrikerede en arabisk udgave af "Jæger"-bogen, og Forsvarsministeriet derpå distribuerede den til offentligheden. Derpå var det enkelt og nyhedsegnet at vise, hvordan ministeriet de seneste år er gået til kanten – eller ud over – i sin kommunikation. Nu bør DR opdatere Christoffer Guldbrandsen og Nils Giversens "Den hemmelige krig", så vi kan se den i lyset af den ara-biske oversættelse og de ellers forsvundne dokumenter om Afghanistan, som nu er dukket op i ministeriet. Måske de sidste papirer så pludselig også dukker op?
Årets brøler
Medieforsker Anker Brink Lunds antagelse om, at scenarium 3 i hans udredning af den fremtidige offentlige mediestøtte kan gennemføres, uden at det giver alvorligt mange flere armslængdeproblemer og øget politisk styring af medierne.
Årets krisekommunikation
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs hemmeligholdelse af en del af hjemsendelsesaftalen med Irak. Går den, så går den. Og det gør den åbenbart ofte i disse tider. Også selv om det bliver opdaget, og selv om to lektorer i forfatningsret efterfølgende over for Information konstaterede: "Hun misinformerede helt klart Folketinget" og "det er vildledning af Folketinget, og det må en minister ikke."
Årets ekspert
Seniorforsker Mette Jensen fra Danmarks Miljøundersøgelser under Aarhus Universitet. Hun stod i marts frem i Information og fortalte om, hvordan hun var blevet truet med at blive fyret, fordi hun i en e-mail til sine kolleger havde spurgt dem, om de mente, at Cheminova (som universitetet har aktiemajoriteten i) bør ophøre med at producere og sælge methylparathion og lignende produkter. Mette Jensen udmærker sig særligt i kontrast til de DMU-kolleger, der ikke kunne modstå pres fra Miljøministeriet til at ændre skovenes tilstand fra "ringe" til "god" i en rapport til EU.
Årets mest misbrugte sætning
"Vi skal bare finde et godt kryds." Udtrykket bliver i mediekredse brugt om bestræbelserne på at finde to mennesker med modsatrettede synspunkter til en debat. Problemet er, at journalister i praksis ofte bruger strategien til at fralægge sig ansvaret for selv at kontrollere og stille spørgsmålstegn ved de fakta og forklaringer, som indflydelsesrige mennesker fremlægger. Når det alene er op til duellanten med det modsatte synspunkt at korrigere direkte usandheder og vildledninger fra modparten, er der som oftest nul spinfilter og ingen, der bliver klogere af at overvære en sådan debat.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Den evigt tilbagevendende historie om, at et flertal i Folketinget vil forbyde Hizb ut-Tahrir. Journalister med blot et basalt kendskab til magtens tredeling og Grundloven bør vide, at kun domstolene kan opløse en forening ved dom. Men i stedet for historien om, at landets parlamentarikere heller ikke kender demokratiets spilleregler, ryger denne historie cirka en gang om året igennem hele medie-kopimaskinen.
Årets citat
"Jeg tror, han har været i god tro i begge situationer. Både da han siger, at der ikke blev filmet uden for kirken, og da han senere siger, at betjenten har fortalt, at der blev filmet uden for kirken."
Københavns politidirektør, Johan Reimann, til Information, efter at politiets talsmand, Lars Borg, har erkendt, at han alle-rede vidste, at der blev filmet uden for kirken, da han forklarede offentligheden, at det ikke var tilfældet.
Årets medieleder
Forsvarsministerens pressechef, Jacob Winther, der indtil videre har forhindret sine journalister i rigtigt at stille spørgsmål til hans egen og forsvarsministerens rolle i fabrikationen og lækagen af den falske oversættelse af jægersoldat-bogen.
Claus Elming, Vild med dans, TV 2
Årets journalist
Ulla Terkelsen – dansk tv's grand old lady kan stå med tørklæde i Afghanistan den ene dag og interviewe Angela Merkel den næste i Berlin. Respekt for en kvinde med nosser.
Årets jobskift
Den giver vist sig selv. Henrik Qvortrup – fra Se og Hør til TV 2-kommentator. Fra sladderchef til politisk ekspert.
Årets scoop
Jeg havde håbet på ikke at skulle nævne Anni og Erik i denne sammenhæng, men det var stærkt gået af teamet bag Casper Christensens talkshow, Aloha, at Anni breakede ny-
heden om sin graviditet på live-tv foran snuden på den samlede danske kulørte presse.
Årets brøler
Da Barack Obama skulle indsættes som USA's 44. præsident, og højesteretspræsident John Roberts kom til at aflægge edsteksten forkert. De måtte tage hele molevitten om få dage senere.
Årets krisekommunikation
"Vi fortæller en god og sød historie om en moden, ansvarlig kvinde, der lever i et frit samfund og tager konsekvensen af sine valg."
Dorte Kiilerich, direktør for Visit Denmark, om Karen-videoen. Få dage efter blev hun fyret – eller sagde op.
Årets ekspert
På sportsscenen er det uden tvivl fodboldkommentatoren Poul Hansen, der både fremstår troværdig og meget vidende. På den politiske scene Mogensen og Kristiansen, der med charme og frækhed præsenterer svært tilgængeligt materiale.
Årets mest misbrugte sætning
"Jeg skal ikke være NATO-chef" – Anders Fogh blev tvunget til at benægte og benægte. Og det danske pressekorps blev ved og ved med at spørge.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Da Se og Hør endnu en gang kårede undertegnede til Ugens Brandert med falske vidneudsagn og en historie fyldt med seks løgne.
Årets citat
"Hvad tror du selv? Jeg er fra Høje Gladsaxe!"
Basim til mig, da jeg spurgte, om han havde haft kjole og hvidt på før.
Årets medieleder
Claus Bretton-Meyer, direktør for TV 2 Sport. Han styrer med hård hånd hele Danmarks sportskanal lige ind i hjerterne på hele befolkningen.
Nynne Bjerre Christensen, Deadline, DR 2
Årets journalist
Helt klart Morten Frich for vedholdende arbejde om bandekrigen og meget andet: godt gammeldags slidsomt arbejde i en tid, hvor mange journalister googler sig til deres artikler.
Årets jobskift
Christine Cordsen, der efter mange år som fodtudse på Politiken blev leder af JP's Christiansborg-redaktion.
Årets scoop
Kontants afsløring af, at forbavsende mange supermarkedsslagtere har svært ved at kende forskel på datoer – og på svinekød, lammekød og oksekød.
Årets brøler
Da journaliststuderende Niels Krogsgård tumlede rundt i Iran og blev fængslet. Det er ikke svært at lave undersøgende journalistik og blive arresteret i et diktatur – men at lave undersøgende journalistik og ikke blive arresteret.
Årets krisekommunikation
Da Tøger i Debatten på DR 2 om "Jæger"-bogen blev rød helt op i nakken og talte sort og endte med at citere (en i øvrigt forbløffet) Lisbeth Knudsen i en uendelighed. Det bestyrkede ikke opfattelsen af, at Politiken havde en god sag.
Årets ekspert
Rune Lykkeberg fra Information, der bare har et gear mere end de fleste.
Årets mest misbrugte sætning
Alt, hvor ordet "klimakrise" indgår. Godt, at det snart er 2010.
Årets historie, som aldrig skulle have været bragt
Historien i B.T. om, at en praktikant fra Anders Lund Madsens talkshow havde haft et skilt med i Vild med dans, der havde "krænket" danserinden Lisa Lents. Den kunne man godt have tiet ihjel.
Årets citat?
"Bundlinjen er, at Fogh har besluttet sig for at blive i Danmark." Thomas Larsen i analysen "Derfor bliver Fogh i Danmark" i Berlingske Tidende.
Årets medieleder
Mikkel Hertz fra TV 2 News. Han har på kort tid gjort TV 2 News førende på nyhedsfronten – og nu laver de også gode magasiner og debatter. Well done.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er sjovt at se på denne liste fra 2009, og en af dem der overraskende ikke er en døgnflue er Sidney Lee, han er ihvertfald stadig meget på og eksponeret, ganske uventet fra min side af :)
Gad vide om Sidney Lee ender med at hænge fast som Kendis, eller om han dør ud som så mange andre...
Spændende liste. Især delen med årets citater:)
Udvalget af 2009-eksperter siger en hel masse om sansen for proportioner og forståelsen for fagets identitet på Journalistens redaktion. Med risiko for at fornærme de deltagende gør vi lige regnebrædtet op:
En sød etnisk vejrpige, en tidligere fodboldspiller, en lille håndfuld spradebasser/flødeboller, en realityvært - og så lige tre politisk korrekte kritiske/seriøse journalister til at tage den dårlige smag i munden.
Måske opdager Journalistens redaktion i 2010, at der findes en virkelighed udenfor de elektroniske medier/de landsdækkende dagblade/Valby Bakke. Men oddsene er så gu dårlige!
Jes Dorph-Petersen, TV 2/Nyhederne:
"Talsmand for Hells Angels, Jørn Jønke Nielsen" - det skingrer i mine ører, at vi er på kælenavn og visitkort-titel med en drabsmand, der repræsenterer en ganske tvivlsom organisation med idealer, de færreste bifalder. Det med kælenavne går nok lige med sportsfolk som Faxe og Duncan, men ikke med rockere - eller politikere og erhvervsfolk for den sags skyld.
Fair nok at Jes Dorph-Petersen ikke mener, at vi skal kalde kriminelle for kælenavne. Men manden hedder i dag rent faktisk Jørn Jønke Nielsen. Jønke er ikke længere blot et kælenavn.
Og hvis Jes Dorph-Petersen ikke er tilfreds med, at medierne kalder Jønke talsmand, kunne han i det mindste komme med et bedre forslag. Jeg synes personligt, at "formand" og "præsident" er langt værre titler end talsmand. Men ok. Hvad skal vi så skrive, Jes?
DMU’s forskere fastholdt deres vurdering af skovene
Kære Jesper Tynell
Angående din ”Årets ekspert”-vurdering i Journalistens enquette blot dette:
DMU’s forskere fasholdt under hele forløbet med at vurdere skovenes tilstand deres faglige vurdering over for miljøministeriet og dets styrelser. DMU-forskerne betegnede i første halvår af 2007 naturtilstanden i de danske skove som ”dårlig” og ”ringe” på en række områder.
Hvis du får lyst til at vide noget om forløbet i den sag, kan du med fordel læse By- og Landsskabstyrelsens og Skov- og Naturstyrelsens redegørelse (afsnit 2 – Sammenfatning og vurdering) til miljøministeren og DMU’s egen redegørelse. Linkene følger her:
http://www.blst.dk/Natura2000plan/EU_naturdirektiver/Redegoerelse/default
http://www.dmu.dk/Nyheder/habitat.htm
venlig hilsen
Kommunikationschef Jens C. Pedersen
Danmarks Miljøundersøgelser
Aarhus Universitet
Flere