”DR skal ikke længere være en bred mastodont, men et smalt fyrtårn.”
Sådan sagde kulturminister Mette Bock (LA) i dag på det pressemøde, hvor regeringen fremlagde sin plan om at bespare DR med 20 procent. Besparelserne vil blive indfaset over fem år, startende fra 2019, oplyser regeringen. Og i 2023, hvor besparelserne er fuldt indfaset, vil DR være reduceret med knap 800 millioner kroner årligt.
Regeringen vil skabe et ”mere fokuseret DR”, sagde Mette Bock også.
Men Lasse Jensen er ikke imponeret over ministerens ordvalg. Han er mediekommentator, tidligere redaktør på P1’s mediemagasin 'Mennesker og Medier' og skriver i dag om medier for dagbladet Information.
”Et mesterligt misbrug af det danske sprog,” mener han om regeringens fremlæggelse.
”Hvis man har et fyrtårn, der er 100 meter højt og reducerer det med 20 meter – og i øvrigt ikke øger strømstyrken: Er det så stærkere eller svagere?” spørger han.
Rammer indholdsproduktionen
”Så vidt jeg kan se, bliver der fjernet noget, der ligner en halv milliard fra dansk indholdsproduktion,” lyder Lasse Jensens regnestykke.
”Du kan ikke spare over 700 millioner på administration og ledelse. Det er kropumuligt. Der kan måske spares 100 eller 150 millioner kroner. Så det her griber dybt ind i dansk indholdsproduktion,” vurderer han.
Lasse Jensen henviser til en rapport om DR’s økonomi, der blev publiceret i januar. Rapporten blev udarbejdet af DR i samarbejde med konsulentfirmaerne KPMG og Struensee & Co.
”Hvis man kigger på rapporten og regner på procenterne, så kan man ikke komme uden om, at selv om man sparer 150 millioner på ledelse, bureaukrati og administration, og selv om man fjernede alt udenlandsk indhold – som udgør cirka 5 procent – så er der stadigvæk 10-15 procent tilbage. Og de skal jo spares i dansk egenproduktion. Hvor skal de ellers spares?” spørger Lasse Jensen.
”Så den meget korte analyse er, at der er fjernet noget i stil med 500 millioner fra dansk indholdsproduktion.”
Regeringen har endnu ikke oplyst, hvordan DR’s ressourcer skal prioriteres fremover. Og det vides endnu ikke, hvor besparelserne rammer.
Om regeringens fremlæggelse siger Lasse Jensen:
”Vi ved, at børn er nævnt. Det skal de fokusere på. Og det er jo fint nok. Vi har måske også en fornemmelse for, at de nok ikke slipper godt fra at skære i lokal og regional dækning. Og de vil formentlig også beholde forpligtelserne med koncerthuset, symfoniorkestret og så videre. Det har de sagt, at de vil. Så uanset hvordan man vender og drejer det, vil der ske et virkelig kraftigt indhug i dansk produktion.”
75 millioner kan ikke lukke hullet
Størstedelen af de forestående DR-besparelser skal gå til at give danskerne flere penge i lommen. Besparelserne skal dog også finansiere et tilskud på 75 millioner kroner årligt til andre medietilbud.
”Men idéen om at tage 75 millioner og flytte over i en public service-pulje giver ikke nær kompensation for den indholdsproduktion, der bliver fjernet,” siger Lasse Jensen.
Kan DR opretholde en kerne af public service med de nye besparelser?
”Selvfølgelig kan man bevare det, og man vil stadig have et budget på tre milliarder kroner årligt. Men man kan ikke bevare det omfang, man har nu. DR skal også lave indhold til børn, kulturformidling, videnskabsformidling og rigtig mange andre ting,” pointerer Lasse Jensen.
”Ikke nødvendigvis” en gevinst for private medier
Vil et smallere DR være godt for de private medier?
”Ikke nødvendigvis. Der foreligger ikke nogen dansk eller udenlandsk forskning, som viser, at en voldsom beskæring af en statslig public service-institution gavner de private medier,” siger Lasse Jensen.
”Men det har været en del af argumentationen. Og jeg hørte den også så sent som i dag. Det bygger på en formodning om, at hvis folk ikke længere skal betale licens, så vil de pludselig få lyst til at betale et beløb, der for mange private mediers vedkommende er langt højere end licensen for at holde en avis.”
”Men jeg har lige fået den årlige regning for et digitalt abonnement på Jyllands-Posten og Politiken. Jeg betaler for to aviser lidt over 7.000 kroner om året. Og det er cirka tre gange så meget, som jeg betaler i licens. Og for licensen får du både DR, Radio24syv, TV 2 Regionerne, filmstøtte og så videre,” siger Lasse Jensen.
Journalisten har sendt Lasse Jensens kritikpunkter til kulturminister Mette Bock og bedt hende om at kommentere. Hun ønskede ikke at kommentere.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
DR er helt fantastisk og er blevet bedre og bedre år for år. Over årtier helt vildt meget bedre.
Problemet er bare, at DR har koblet befolkningen af.
Derfor..
DR må til at hanke op sig selv.
Der skal etableres en kontrakt. En ny en. Med befolkningen.
Ja, se.
Det er også kvalitet.
Kontakt-kvalitet..
Det kunne måske også være en anledning til at se indad i DR og de andre, som modtager mediestøtte. Er vi nu også effektive nok. Er de indgroede vaner blevet en økonomisk-urentabel klods om benet. I stedet for at fokuserer på at der per automatik vil blive produceret mindre fordi der bliver skåret i tilskuddet. Skulle man måske gå den anden vej og spørge, hvordan kan vi opretholde produktionen for det mindre beløb. Der er nok meget fryns, som kan skæres væk, uden at medarbejderne bliver dårligere stillet end de som arbejder med lignende i andre firmaer og medie produktionsselskaber. DR er jo kendt for ikke at være tilbageholdende med fryns, fridage og så videre.
Det forlyder dog, at chefernes lønninger og frynsegoder ikke bliver berørt.
Det er vel ikke en naturlov, at alt dansk TV og radio skal produceres af DR eller TV2, og da der altid vil være kunder til et godt produkt, så skal de arbejdsløse journalister bare ta’ fingeren ud, og komme i gang med at producere noget dansk radio eller TV, som er så godt, at det sælger sig selv.
Nu om stunder kræver det ikke 3 eller 4 millarder, at etablere og drive en landsdækkende TV eller radiokanal, det kan gøres for en beskeden investering, så alle kan være med, hvis de virkelig vil noget, det bliver bare ikke lige så mageligt og nemt, som det er at lukrere på en tvangsudskrevet medielicens.