»Det handler om varemærkning«

TV2 Nyhederne burde lægge åbent frem, at cases var politisk aktive, siger lederne af journalistuddannelserne på SDU, DMJX og RUC

Det er ikke til dumpekarakter, men det trækker ned, at TV2 Nyhederne ikke fortalte seerne, at tre virksomhedsledere, der blev brugt som cases, samtidig var politisk aktive i de tre oppositionspartier, siger lederne af de tre journalistuddannelser til journalisten.dk.

Ville studerende bestå, hvis de gik til eksamen med politiske indslag, hvor de ikke havde gjort opmærksom på, at de medvirkende var meget politisk engagerede?

»Ja, men i de fleste tilfælde ville vi have en overvejelse om, hvorvidt de burde have haft det med,« siger Peter Bro, centerleder for Center for Journalistik på SDU.

»Dog ville vi håbe og forvente, at de skriver det ind i deres arbejdsrapport. Det kan oversættes til, at TV2 Nyhederne ikke nødvendigvis behøvede at sige i selve indslaget, at de vidste, at de pågældende havde et partipolitisk tilhørsforhold. Men man kunne have gjort sig den ulejlighed, at man gjorde opmærksom på det på en hjemmeside eller lignende for simpelthen at lægge præmisserne åbent frem, så læsere, lyttere eller seere selv fik mulighed for at lægge til eller trække fra. Det handler om varemærkning.«

Henrik P. Berggreen, der er uddannelsesleder for journalistik på DMJX, er enig med Peter Bro.  TV2 Nyhederne burde have fortalt, at de tre cases var aktive i Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

»Som journalist skal man spørge sig selv, om man selv gerne ville have den information eller ej, og det vil man jo gerne, for det er en politisk sag det her. Publikum ved jo godt, at folk har dagsordener, så derfor kan man lige så godt trække det frem, hvis det er relevant.«

Mark Black-Ørsten, der er studieleder for journalistik på RUC, kalder det problematisk, at TV2 Nyhederne ikke varedeklarerer de tre cases politiske baggrund. 

Mark Ørsten ville ikke dumpe sine studerende, hvis de afleverede en opgave, hvor det blev holdt tilbage, at cases var politisk aktive. 

»Men det er til gengæld noget, som vi ville diskutere med dem i en eksamenssituation, og det ville kunne påvirke deres karakter alt efter, hvordan de svarer for sig.«

0 Kommentarer