»Det er ren Mads Skjern-tankegang at lukke barselsfonden«

Ifølge Socialdemokraternes Kasper Roug er det et udtryk for en »forældet macho-tankegang«, at blå blok har lukket barselsfonden for selvstændige. »Man skal lægge alle drømme om familielivet til side, hvis man vil være selvstændig. Men hvorfor skal det være enten eller?« spørger han (opdateret 12.02 kl. 14.53)

Hvis du er selvstændig og skal på barsel, må du nøjes med barselsdagpenge i den periode, du går hjemme. Det er resultatet af lukningen af barselsfonden for selvstændige, der blev vedtaget i Folketinget i sidste uge.

Det var var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), som havde stillet forslaget om at nedlægge barselsfonden, som blev gennemført med stemmer fra partierne i blå blok.

En stor fejl, mener Socialdemokraternes Kasper Roug, der var ordfører på forslaget om at nedlægge barselsfonden.

»Der er tydeligvis et behov for barselsfonden, når under en tredjedel af nystartede selvstændigt erhvervsdrivende er kvinder. Derfor er vi meget imod, at man lukker den. Vi ønsker et mere moderne system, der ikke har den her forældede macho-tankegang om, at det skal være hårdt, og du skal arbejde dag og nat, hvis du vil være selvstændig,« siger han til Journalisten.

Journalisten har her til eftermiddag forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesordførerne fra både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, samt Liberal Alliances ligestillingsordfører, der alle stemte for at sløjfe barselsfonden. Det har ikke været muligt.

Tilbagerulning af ligestillingen 

Nedlægningen af barselsfonden har også fået hårde ord med på vejen fra Dansk Journalistforbund.

DJ’s næstformand, Tine Johansen, kalder det »en tilbagerulning af ligestillingen«, og DJ’s faglige konsulent på området, Kirstine Baloti, beskrev det tidligere på ugen som »et kæmpe tilbageskridt på et tidspunkt, hvor vi har brug for, at flere kvinder tør gå ud og blive selvstændige«.

Barselsfonden for selvstændige blev indført af den tidligere regering og var tænkt som en udligningsfond, som alle selvstændige skulle bidrage til. Med støtte fra fonden kunne selvstændige få cirka 26.000 kroner før skat i de første seks måneder af barselsperioden mod 17.000 kroner på barselsdagpenge. 

Men da fonden begyndte at opkræve kontingent, modtog den ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen ”en storm af klager”. De kom blandt andet fra folk, der nok havde haft B-indkomst, men ikke var selvstændige – for eksempel pensionister, der havde deltaget i medicinske forsøg eller været valgbestyrere.

Socialdemokraterne: Et »pjat-argument«

Kasper Roug fra Socialdemokraterne kalder det et »pjat-argument«, når regeringen bruger problemerne med at finde ud af, hvem der skulle betale ind til barselsfonden, som argument for helt at sløjfe den.

»Det er en dårlig undskyldning for at lukke fonden ned. Bare fordi en ting ikke fungerer, skal man jo ikke nedlægge den – man skal reparere den. Men jeg tror, det har været ideologisk baseret. Det er udtryk for en ren Mads Skjern-tankegang at lukke barselsfonden,« siger han.

Men er det ikke i virkeligheden motivationen, der mangler, hvis de her 8.000 kr. fra eller til om måneden under barsel holder kvinder med en drøm om at blive selvstændige tilbage?

»Det er jo det sædvanlige 1900-tals argument. Men det er en forældet enten-eller-tankegang, der handler om, at man skal lægge alle drømme om familielivet til side, hvis man vil være selvstændig. Men hvorfor skal det være enten eller? Det skal da være både og,« siger Kasper Roug.

LA: Umuligt at administrere 

Efter publicering af denne artikel har Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen sendt et skriftligt svar på, hvorfor hans parti har lagt stemmer til nedlægningen af barselsfonden. Ligesom beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) henviser han til de praktiske problemer.

"Barselsfonden var umulig at administrere. Det viste sig teknisk svært at inddæmme gruppen af selvstændige. Pensionister, som havde været valgtilforordnet, blev opkrævet at skulle betale til fonden," skriver han til Journalisten. 

Han henviser deuden til, at der ifølge ham ikke har været noget ønske om en barselsfond blandt selvstændige.

"ASE har spurgt deres medlemmer og kun 10% mente, at en barselsfond var en god ide," skriver Joachim B. Olsen, der mener, at der i forvejen bliver lagt mange omkostninger på de selvstændige: 

"Mange selvstændige har meget lave indkomster. Vi ønsker ikke at pålægge dem flere omkostninger ved at tvinge dem til finansiere, at andre selvstændige kan gå på barsel."

Opdateret 12.02 kl. 14.53: Sidste afsnit med svar fra Liberal Alliances Joachim B. Olsen er tilføjet. 

 

0 Kommentarer