»Det er lavet i respekt for regenten«

Sådan siger fotografen Lars Bech om en stribe portrætfotos han har taget af dronning Margrethe med sit mobilkamera. Undervejs overtrådte han to-tre regler for, hvordan fotografer må opføre sig på Amalienborg. Læs her hvad der skete.

Sådan siger fotografen Lars Bech om en stribe portrætfotos han har taget af dronning Margrethe med sit mobilkamera. Undervejs overtrådte han to-tre regler for, hvordan fotografer må opføre sig på Amalienborg. Læs her hvad der skete. »Jeg har tit undret mig over, hvorfor gode fotografers billeder af kongefamilien ofte er dårligere end det, de ellers laver.«
I forbindelse med et interview med dronning Margrethe til fagbladet Søfart om Kongeskibet har 80 års jubilæum fik Lars Bech for nogle uger siden mulighed for at give sit bedste bud på et billede af dronning Margrethe anno 2012.
Det endte med et højest utraditionelt royalt foto af dronningen taget af med et iPhone4 mobilkamera.

»Jeg havde på forhånd fået at vide, at jeg ikke måtte flytte rundt på dronningen. Jeg måtte kun fotografere hende det sted, som de havde bestemt. Jeg måtte ikke komme før for at måle lys, bruge flash-udstyr eller tage assistenter med. Under interviewet med dronningen måtte jeg tage nogle få øjebliksbilleder, hvis hun grinede eller gestikulerede. Bagefter skulle jeg rejse mig op og bakke baglæns ud. Det er jo umuligt at lave gode billeder under de forhold. Faktisk var jeg desperat,« fortæller Lars Bech.

Fotografen siger, at han er begyndt at bruge sit iPhone4 som kamera, "fordi billederne minder lidt på gamle Polaroider og Holga-fotos". Og han ville gerne prøve at tage et billede af dronningen med mobilens æstetik end hans spejlreflekskamera.

»Før og under interviewet brugte jeg mit Canon. Bagefter viste jeg hende min bog fra Aarhusforstaden Langenæs og forklarede, at jeg gerne ville tage nogle billeder i samme stil – gerne henne ved vinduet. Jeg vidste, at hvis jeg ikke fik hende over til vinduet, ville der ikke have været nok lys.«

Da han tog mobilen frem, smilede dronningen.
»Jeg sagde, at jeg godt vidste, at den så lidt mærkelig ud. »Jeg kan godt lide mobiltelefonens æstetik – og jeg ved, at De selv går meget op i det æstetiske,« forklarede jeg. Jeg havde vild hjertebanken. Jeg tog 24 billeder med mobilen, hvor jeg bad hende om at kigge ud af vinduet og på telefonen. Og så sagde jeg 1000 tak og bakkede ud,

Lars Bech fortæller at han bagefter var bange for, at han havde begået den største bommert i sin karriere, fordi han ikke havde nogen garanti for nok backup-billeder på sit spejlreflekskamera. Men han kan godt lide det færdige resultat.

»Lyset passer fint til hendes fine røde spadseredragt og smukke broche. Det minder lidt om et maleri af Hammershøi. Jeg har brugt en særlig film, der hedder F45-08FO.«

Fagbladet Søfart er også glad for billederne, fortæller Lars Bech.
»Nogle vil måske mene, at billederne er en majestætsfornærmelse. Men det er lavet i respekt for regenten. Og jeg har tænkt mig at indramme et af dem og sende det til hende.«

0 Kommentarer