En ovenud glad, men også ydmyg Jakob Carlsen er dette års vinder af Picture of The Year International i kategorien "World Understanding Award". Han håber nu at få udgivet sin prisvindende fotoserie om kasteløse i Asien som bog.
Der har endnu ikke rigtigt været tid til at fejre det. Ej heller har han gjort sig større forestillinger om betydningen af at vinde.
For selv om pressefotograf Jakob Carlsen fik den glædelige nyhed lige op til weekenden, så har han haft travlt med »masser af arbejde både fredag, lørdag og søndag,« fortæller han.
»Det er jo bare en stor pris at vinde. Og i virkeligheden er det et projekt, jeg har arbejdet på i flere år, som så først blev afsluttet sidste år,« siger Jakob Carlsen til Journalisten.dk.
Serien om de kasteløse i Asien – "Untouchables of Asia" – handler om dalitterne, som udgør cirka en femtedel af den indiske befolkning på en milliard mennesker, og som betragtes som urene og urørlige på grund af noget, de har gjort i et tidligere liv.
For mere end 50 år siden blev det godt nok forbudt ved lov at anse dem for urørlige, men kaste-diskrimination er stadig almindeligt over hele Indien. De er blandt andet tvunget til at udføre "urene" jobs såsom at håndtere de døde, sortere affald, gøre toiletter rene samt arbejde som kulier. Det er denne grusomme og inhumane verden, som Jakob Carlsen skildrer usædvanligt sanddru i sin fotoserie.
»Det, der betyder noget for mig, er, at prisen uddeles på baggrund af mange billeder. Jeg har sendt 40 billeder ind. Et kæmpe materiale. Ofte falder fotoserier på, at de er dårligt redigerede. Eller at der er billeder, der ikke burde have været med. Derfor er jeg særligt glad for, at dommerne synes, det holdt hele vejen igennem. Men også, at serien er sat ind i en global sammenhæng, hvor man siger, det har betydet noget for nogle mennesker.«
Jakob Carlsen har tidligere udstillet billederne i Europa-Parlamentet, hvor de blandt andet har været med til at sætte en stor debat i gang angående dalitternes forhold i Asien.
»Så det har også været et politisk værktøj, og jeg tror også, det har skubbet til debatten,« siger han.
Jakob Carlsen tvivler til gengæld på, at prisen fra Picture of The Year International i sig selv giver anledning til nye tilbud.
»Jeg har tidligere vundet i World Press Photo, og det var ikke det helt vilde, der kom ud af det. Derimod håber jeg på at få mit projekt om de kasteløse udgivet som bog. Forhåbentlig er der nu større chancer for, at der er et udenlandsk forlag, som vil have mod på at udgive billederne.«
Jakob Carlsen mener i øvrigt, at al snak om ringere kvalitet blandt danske fotografer er forfejlet.
»Jeg tror ikke på den der nedgang i niveauet, der har været skrevet så meget om. Det er jo meget tilfældigheder, der afgører, om man vinder. Ikke mindst når man ved, hvordan det fungerer med dommerne. Det er jo alt efter, hvilke dommere der sidder. Nogle af dem kender jo i forvejen meget af det, der er sendt ind. Jeg tror, der er rigtigt mange tilfældigheder i spil. Der bliver jo lavet så mange gode ting,« siger han.
– På fredag kåres Årets Pressefoto i Odense, har du en favorit:
»Nææh,« siger han og griner.
»Jeg har ikke været inde at kigge ordentligt på de nominerede. Men min lillebror er nomineret, så jeg skal selvfølgelig til Odense.«
Jakob Carlsen modtager et trofæ – "the Tiffany Crystal Trophy" – samt 1000 dollar fra Picture of The Year International for sin serie om de kasteløse. Samtlige 40 billeder kan ses her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.