“Det er indlysende forkert og tæskedumt”

DMJX vil indkalde lektor Kristian Tørning til en “kammeratlig samtale”, efter at han på Twitter skrev, at “sportsjournalister er ikke ægte journalister.” Tweetet har modtaget hård kritik fra både DJ's formand og formand for Danske Sportsjournalister. Kristian Tørning ønsker ikke at kommentere

“Sportsjournalister er ikke ægte journalister”.

Sådan skrev lektor og underviser i medieproduktion og ledelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kristian Tørning den 2. juni i en debat på Twitter. Kristian Tørning er også folketingskandidat for Dansk Folkeparti.

Det fører nu, efter massiv kritik af Kristian Tørning, til, at han også bliver kritiseret af Journalisthøjskolens egen rektor, Jens Otto Kjær Hansen.

“Det er indlysende forkert og tæskedumt. Vi vil passende lave en intern opfølgning. Det er vel det, man kalder en kammeratlig samtale,” siger rektor på DMJX til Journalisten.

Blandt kritikerne af Kristian Tørning har blandt andet været Andreas Kraul, der er formand for Danske Sportsjournalister. Han har på Twitter kaldt tweetet for “ikke acceptabelt".

"En foruroligende kommentar"

Også Lars Werge, formand for DJ, har kritiseret kommentaren på Twitter. Han kalder det for “en foruroligende kommentar”.

Derudover har der også lydt kritik af Kristian Tørning fra blandt andet AGF's pressechef, Søren Højlund Carlsen, og DMJX' uddannelsesleder, Henrik Berggren.

Rektor Jens Otto Kjær Hansen siger, at han godt kan forstå, at tweetet har vakt stor kritik.

“Det er jo tydeligt, at udtalelsen er blottet for mening, og det er også temmeligt dumt sagt. Jeg synes, det er meget uklogt at gå ud og sige sådan noget,” siger Jens Otto Kjær Hansen.

Han understreger – ligesom DMJX også gør på Twitter – at han mener, sportsjournalister også er journalister.

Andreas Kraul mener, det ikke er fair mod kommende kolleger i branchen at sige sådan, når man arbejder på DMJX. Har han ikke en pointe i det?

“Selvfølgelig kan det være et problem at sige det. Det er både dumt og urimeligt at sige sådan. Men om det er et problem i sig selv, at han siger det, mens han er hos os, det synes jeg ikke. Han siger det jo som privatperson, og han har trods alt ytringsfrihed. Det indbefatter også retten til at ytre sig uigennemtænkt. Det, mener jeg, at man som journalist ikke kan anfægte, at man har ret til,” siger Jens Otto Kjær Hansen og tilføjer:

“Jeg mener ikke, det er et fagligt problem, at han siger det. For han underviser ikke i journalistik og er ikke journalistuddannet. Jeg mener heller ikke, det er illoyalt mod arbejdspladsen. Så kan man fyre folk, hvis de er det. Det er der nogle, der mener, man skal gøre her, men det mener jeg ikke, man kan sige,” siger han.

Kristian Tørning vil ikke kommentere

Jens Otto Kjær Hansen fortæller, at der ikke er nogen nedskrevne krav til, hvordan undervisere på DMJX skal gebærde sig offentligt som privatpersoner.

“Det har vi ikke. Vi har det ikke-nedskrevne princip, at man ikke udtaler sig på højskolens vegne uden at være sikker på, at højskolen deler ens opfattelse. Her er der tale om en person, som også er aktiv politiker, der udtaler sig på sin egen Twitter-konto,” siger han og tilføjer:

“Jeg tror ikke, Kristian er gået ud som medarbejder ved højskolen og har udtalt sig. Det ville være dybt kritisabelt, hvis han udtalte sig på vegne af højskolen. Men at han har sagt noget meningsløst på egne vegne, falder tilbage på ham selv. Og havde han været ansvarlig for journalistikundervisningen, havde vi haft et større problem,” siger Jens Otto Kjær Hansen.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Kristian Tørning. Han har ikke ønsket at kommentere.