Louise Mørup Sonne, der er redaktør på Vores Børn, har ikke haft en nem uge. To linjer om en leg med hendes søn har gjort hende til både hadeobjekt og genstand for en række artikler, tv- og radio-indslag:
”Det er ikke ret sjovt at blive kaldt pædofil, syg i hovedet eller en klam kælling – bare for at nævne et par stykker. Man bliver en anelse duknakket af den slags beskyldninger,” skriver Louise Mørup Sonne i en mail til Journalisten.
Før sommerferien skrev Louise Mørup Sonne to linjer om, hvornår hun griner med sin søn, og skænkede det ikke en tanke derefter. Heller ikke da selve magasinet udkom i starten af september.
Men i søndags kom de to linjer væltende tilbage, da en læser af magasinet blev forarget, affotograferede et afsnit og startede en lavine på Facebook, der blev til historier og debat i flere medier.
Selve teksten lyder:
”Villads og jeg skraldgriner, når vi leger ’Ormen og Solsorten’ – hvor min hånd er en sulten solsort, der kommer flyvende og forveksler hans bette tissemand med en lækker, lille regnorm. Haps!”
Viser ikke kun polerede sider
Louise Mørup Sonne har sidenhen forklaret, at det handler om, at hun kilder sin søn på maven, men det har ikke stoppet interessen eller historierne. ”Børneredaktør i modvind: Leger tissemands-leg med sin søn”, ”Haps: Sådan leger mor med sin søns tissemand” og ”'Tissemands-leg gik galt: Egmont trækker historie tilbage”.
Den store opmærksomhed og de vrede reaktioner kom bag på redaktionen, men Louise Mørup Sonne ser det som en afledt effekt af magasinets mål om ikke at være for poleret. Det har de heller ikke tænkt sig at blive fremover, selv om det ligefremme sprog gav bagslag i denne sag:
”På Vores Børn giver vi rigtig meget af os selv i spalterne – i ledere, klummer, kommentarer og personlige historier. Derfor er vores filter måske mere stormasket, og så kan det ske, at man fortæller noget, som forarger folk. Det skete for mig, og det er da ualmindeligt ubehageligt at blive genstand for en hetz. Når det er sagt, vil Vores Børn fortsat være et magasin, som tør beskrive moderskabet på en ærlig, humoristisk og frimodig måde – og ikke kun viser de polerede og korrekte sider af det. Det er vores fornemste opgave,” forklarer Louise Mørup Sonne, der efter turen i medierne kun har ønsket at lade sig interviewe skriftligt, så der ikke opstår misforståelser.
Glemmer dem det går ud over
Overskrifterne på mange af artiklerne om sagen har været lige lovligt slagkraftige, mener Louise Mørup Sonne:
”Jeg tænker, at det er et udtryk for, at såkaldte shitstorms er gode historier især på nettet, og at der skal nogle heftige overskrifter til for at tiltrække så mange læsere som muligt. Rubrikkerne tangerer en journalistisk stramning, og man glemmer nok, at der sidder et menneske af kød og blod, som skal absorbere alle de kommentarer, som sådan en rubrik nødvendigvis afføder. Jeg sætter dog pris på, at Metroxpress ret hurtigt fik en ekspert på banen, som kunne sætte lidt retning på debatten,” skriver Louise Mørup Sonne.
Efter at en læser af magasinet startede debatten på Facebook, forsøgte redaktionen at få debatten over på deres egen facebookside ved at dele affotograferede linjer og lægge op til debat under overskriften ”ER VI KROPSFORSKRÆKKEDE?… eller er det her bare for meget?”
Det medførte dog bare, at sagen for alvor blev kickstartet, og mandag trak magasinet historien tilbage:
”Det har jeg det okay med. Hvis min tekst på nogen måde af nogen som helst kan misforstås som, at Vores Børn går ind for seksuel krænkelse af børn – en strafbar handling – så synes jeg, det er relevant at trække den tilbage. Det gør Vores Børn ikke,” skriver Louise Mørup Sonne.
Tager debatten igen
Hvorfor valgte I ikke at stå fast på, at der intet galt er i det, du har skrevet, og f.eks. i stedet behandle debatten, som indlægget rejser, journalistisk?
”Fordi debatten blev afsporet og personfikseret og var fyldt med injurierende kommentarer. Heldigvis kørte den i går og i dag videre i flere andre medier med et langt mere sagligt udgangspunkt. Vores Børn tager også debatten op igen på det rigtige tidspunkt, for der er med al ønskelig tydelighed brug for den.”
Louise Mørup Sonne har i forløbet oplevet at få støtte fra venner, læsere og kolleger.
”Den slags henvendelser er afgørende for at holde sig oprejst midt i stormvejret, og desuden har jeg fået en massiv rygdækning fra min arbejdsplads og mine kolleger," skriver hun.
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
@Jon: Du kan godt selv se hver din argumentation kikser, ikke? Du mener at det 'er ret ulækkert at se på børns kønsorganer som noget seksuelt', og alligevel kalder du dem 'kønsorganer'. Det er ellers pr. definition 'noget seksuelt'. Netop derfor skal voksne holde sig fra at lege med børns sådanne
@Michael: "Og sådan tror jeg pudsigt nok også, at Louise selv ville opfatte det." Nå da. Hvad bygger du det på? Noget hun har skrevet eller sagt? Eller kender du hende?
Jeg giver dig helt ret når du skriver: "Men når hun bliver kritiseret så hårdt, er det jo fordi, at der hersker nogle normer og en retorik i dagens Danmark, hvor mænd næsten som udgangspunkt anses for at være pædofile, og at en mand derfor skal passe meget på, hvordan han omgås børn." Men mener du virkelig at vejen til ligestilling er, at kvinder skal udsættes for det samme pædofilihysteri som mænd gør? Og er der nogen grund til at du særligt går efter Louise Mørup Sonne? Er det noget hun har gjort eller sagt der indikerer, at hun ikke går ind for "at både mænd og kvinder har lov til at lege kærligt med deres børn uden at skulle stemples som pædofile."
Den artikel der er undgangspunktet, handler om hendes egne erfaringer som mor med en søn - og hun har nu engang ikke andre, det hun jo simpelthen ikke er en far med en datter.
Jeg synes lige som Frank Hæstrup, at Louise Mørup Sonne - bevidst eller ubevidst - udnytter den ligestillingsmæssige uligevægt, der hersker mellem de to køn, når det gælder omgangen med børn.
For som Frank skriver, havde det været en mand der havde leget med sin datters kønsorganer, ville ramaskriget ikke at have taget nogen ende. Men nu er det en kvinde, og så er det pludselig i orden. Og sådan tror jeg pudsigt nok også, at Louise selv ville opfatte det.
Jeg tror ikke, at der på nogen måde ligger noget seksuelt i Louises leg med sin søn. Den er helt uskyldig og udtryk for kærlighed mellem mor og barn. Men når hun bliver kritiseret så hårdt, er det jo fordi, at der hersker nogle normer og en retorik i dagens Danmark, hvor mænd næsten som udgangspunkt anses for at være pædofile, og at en mand derfor skal passe meget på, hvordan han omgås børn. Tænk bare på alle de særregler for mandlige pædagoger, der gælder i mange daginstitutioner.
I den kontekst er det vel egentlig ganske rimeligt, at Louise rammes af de samme normer, som mænd udsættes for hver eneste dag. Hvis hun vil undgå den slags fordømmelse må hun jo kæmpe åbent for at både mænd og kvinder har lov til at lege kærligt med deres børn uden at skulle stemples som pædofile.
@Michael: Det har hun da. Hun kan vælge at seksualisere sin lille drengs tissemand, ligesom du åbenbart mener at enhver fornuftig mand gør med deres døtres tissekoner. Personligt synes jeg det er et ret ulækkert at se på børns kønsorganer som noget seksuelt - og at det er noget der ligger hos den voksne, ikke barnet. Mener du virkelig at den leg er et seksuelt overgreb på hendes søn? Eller hvis det ikke er det du mener, hvad er der så galt med den?
Hvorfor har mange mænd i denne debat så travlt med at sige, at webredaktøren slipper billigt i sagen i forhold til, hvis hun var en mand? Det er da ikke hendes ansvar. Hvis redaktøren var en mand, skulle han efter min bedste overbevisning have skrevet præcis det samme - og så gå ind i debatten med åben pande. Uskyldige lege som de her skal både fædre og mødre have lov at lege. Så længe de leger lige så meget med alle mulige andre dele af deres egen og barnets krop, så kan jeg simpelt hen ikke se, hvad der er galt i den leg.
Flere