Det er ikke nok at være journalist

Er det godt nok bare at være journalist? Svaret er nej.
26.09.2017 · 09:31
Cathrine Gyldensteds billede
Cathrine Gyldensted
Medstifter af journalist-akademiet Open Eyes Institute og forsker i konstruktiv journalistik på Windesheim Universitet

En mail fra lederen af SDU’s journalistuddannelse landede i sidste uge i min inbox. Jeg havde pakket hjernen, hjertet samt computeren og var på vej til det fynske, da mailen tikkede ind. Jeg skulle møde SDU’s journaliststuderende senere i selskab med Nick Wrenn fra Facebook, Anders Krab-Johansen fra Berlingske Media, Lea Korsgaard fra Zetland, Ulrik Haagerup fra Constructive Institute og Erkan Özden fra DR.

Mailen satte nogle tanker i gang. Studielederen Peter Bro ville blot gøre opmærksom på, at de på SDU er interesseret i at finde ud af om og hvordan, det styrker en journalist at have andre uddannelser end bare den som journalist.

Hvis han havde spurgt mig for ti år siden, havde jeg klart svaret, at det vigtigste for en journalist er at være journalist. Af blodet, hjertet og hjernen. Det handler om at være nysgerrig, at kunne tilegne sig stof og gøre det fatteligt, retvisende og tilgængeligt. Være kritisk. Jeg kan huske, at det irriterede mig grusomt, dengang Arne Notkin åbent proklamerede, at de værter, han ansatte til Deadline SKULLE have en anden uddannelse end bare den rent journalistiske. Hvad h… var det for en elitær indstilling? Hvad kunne de egentlig bidrage med, som vi journalister ikke kunne? Sidenhen er jeg blevet klogere.

Når jeg kigger ud over medielandskabet og ser på dem, der nyskaber mest og samtidig har succes i vores fag, så har mange andre uddannelser end bare den journalistiske. Hollandske De Correspondent, som nu er på vej ind i USA, har en chefredaktør, som er filosof. Det lyder langhåret, tænker du nok, men det fantastiske ved Rob Wijnberg er blandt andet, at han formår at kombinere de evige spørgsmål (fra filosofien) med her-og-nu virkeligheden. Derfor løfter hans artikler os ud af de mentale spor, vi er så vant til at tænke i og peger på nye perspektiver og måder at handle på. Det sker, når man dygtigt formår at kombinere filosofien og journalistikken.

På The Guardian har journalist Joris Luyendijk dygtigt skrevet om City of London og finansverdenens aktører. Det kom der bogen “Swimming with Sharks” ud af. Tidligere har Luyendijk også skrevet provokerende og tankevækkende om, hvordan korrespondenter i verdens brændpunkter rapporterer gennem en farvet linse alt efter deres oprindelse, kultur og udsyn. Det blev til den anbefalelsesværdige bog “People Like Us” om journalistik fra Mellemøsten. Da jeg genlæste anmeldelsen af “Swimming With Sharks” her på journalisten.dk, kunne jeg se, at anmelder Brigitte Alfter fik øje på det samme unikke, som jeg også bemærker ved Luyendijk. Han stiller andre (bedre) spørgsmål og iagttager mere indsigtsfuldt folk via deres handlinger end klassiske journalister. Luyendijk er antropologen, som blev journalist.

Rutger Bregman turnerer lige nu verden rundt med sin meget sælgende bog, der argumenterer for værdien af borgerløn til arbejdsløse for at løfte dem ud af fattigdom og bryde med negative sociale mønstre. Når Bregmans bog er særligt interessant, er det fordi, den er mere end en fiks ide. Bregman trækker på historiske eksempler på borgerløn samt konklusioner fra sociologiske studier, hvor forskerne har uddelt løn til arbejdsløse og overvåget, hvordan det gik dem. Tilsat en dosis viden om, hvordan videnskabelige studier skal tolkes og formidles, retvisende. Rutger Bregman fortalte mig engang, at han endnu ikke er stødt på et emne, hvor han ikke har kunnet finde et eller andet relevant fortilfælde i historien, som kunne bruges til at trække nogle linjer, noget læring, nogle nye indsigtsfulde perspektiver. Bregman er uddannet historiker.

Selv baserer jeg hele mit nuværende arbejde på at blande nyhedsjournalistikken med psykologien. Jeg ville ikke være i stand til at se udviklingspotentialet, hvis ikke jeg havde brugt tid ovre i et andet fagområde. Det udvider simpelthen bevidstheden og flytter de mentale hegnspæle.

Så ja. Til Bro og andre: Notkin havde fat i noget, da han gik efter andre fagligheder. Selvfølgelig altid forudsat, at de evner at kommunikere og arbejde dygtigt journalistisk. Og nu jeg tænker over det, er Informations originale tænker Rune Lykkeberg ikke fra filosofi og litteraturvidenskab? Point made.

Cathrine Gyldensted

Cathrine Gyldensted er medstifter af journalist-akademiet Open Eyes Institute og forsker i journalistik på instituttet for konstruktiv journalistik ved hollandske Windesheim Universitet. Hun har arbejdet med konstruktiv journalistik som underviser, foredragsholder og journalist og har en master i positiv psykologi. Før det arbejdede hun 11 år i DR. Har forfattet bogen "From Mirrors to Movers. Five Elements of Constructive Journalism" (2015), medforfatter til "Håndbog i Konstruktiv Journalistik" (2014).

Kommentar

26/09/2017 - 12:00

Julie Astrid Thomsen

Et godt råd og et forståeligt krav, som ikke desto mindre er meget svært at efterleve som journaliststuderende i dag og i hvert fald kan give mig, som journaliststuderende på DMJX, en lille følelse af håbløshed.
Vi har af regeringen fået lagt bånd på vores uddannelse(r) på en helt ny måde, så om vi gerne vil uddanne os ud over journalistuddannelsen eller ej, er det blevet gjort betydeligt sværere og kan tage meget længere tid. Så hvordan skal der prioriteres i fremtiden? Skal det tage længere tid, før vi kan komme ud på arbejdsmarkedet, fordi vi er bundet af nye regler, men stadig forventes at have samme uddannelsesniveau som tidligere generationer? Eller skal vi vende os til, at journalister måske i højere grad skal have praktisk end akademisk viden? Eller noget helt tredje?

26/09/2017 - 14:40

Cathrine Gyldensted

Kære Julie - tak for en fin og ærlig kommentar. Jeg sender den videre til de to studieledere jeg kender, - på SDU og DMJX, fordi den kvalificerer debatten. Bland dig endelig i debat om emnet, hvis den foregår på DMJX. Jeg skal lige understrege, at jeg selv først blev journalist og sidenhen byggede på. Det gav især mening efter nogle år i "ren journalistik". For man skal jo vide, hvad man er i, - inden man kan gøre sig tanker om, hvad der mangler og dermed hvad der med gavn kunne tilføres. Det vidste jeg ikke selv, da jeg kom ud fra DJH i 2000. - Og i fortsættelsen af denne klumme´s ånd, kunne der skrives en, som kun handlede om vores manglende forretningsudviklings-evner. Bedste hilsen - ,

26/09/2017 - 15:29

Lasse Lindquist

Jeg har sympati for de stadigt mere besnærende bånd, der bliver lagt på studerende i dag. Til eventuelt interesserede kan jeg anbefale RUC. Der er journalistik ikke hovedret og tilbehør, men blot en halvdel.

Personligt har jeg haft stor personlig og professionel glæde af et par år med samfundsvidenskabelig basisuddannelse og et par år med virksomhedsstudier som supplement til journalistikken.

Jeg ved ikke helt med studiordninger mv. på SDU, men hvis det er muligt kunne det måske være interessant at vælge en anden kandidatoverbygning end den, man vist kan tage i journalistik der?

Og så et spørgsmål: Er journalistuddannelsen på DMJX ikke en bachelor-uddannelse? Hvis ja, er det så ikke muligt at søge ind på en kandidatuddannelse, evt. via kvote 2?

26/09/2017 - 21:33

Ole Sanvig Knudsen

Det er helt sikkert meget rigtigt; faktuel viden om et fag betyder noget. Og så kan jeg som én, der har gennemført en 2/3 civilingeniøruddannelse stille fundere over, hvor lidt efterspørgsel på journalister med teknisk viden, der er i DK. Når nu teknikken på mange måder har så stor indvirken og indflydelse på vores dagligdag og de beslutninger, der træffes.

Men det er måske bare mig ...

27/09/2017 - 10:04

Cathrine Gyldensted

Lasse og Ole: Tak for fine inputs og kommentarer. Jeg er HELT enig! - Ang. dit spm Lasse: Så bliver jeg dig svar skyldig. Jeg mener ikke, at der er muligt - .. der er ikke kvoteoptag på DMJX men kun adgang via optagelsesprøve. Sådan var det ihvertfald i "min tid". Venligst -,

27/09/2017 - 10:32

Maya Zachariassen

Til Julie og andre DMJX'ere: jeg er tvm-studerende og bruger pt. mit syvende semester på udveksling - på KUA. Det er langt fra en hel uddannelse i noget andet, men giver i hvert fald noget indsigt i andre måder at tænke på - og andre ting at tænke over. Det er ikke noget studieordningen ligefrem reklamerer med, men det er nok den bedste mulighed vi har lige nu under lofter og reformer.

27/09/2017 - 22:01

Christian Brinck

Fint indlæg, Cathrine; journalistikken kan efter min opfattelse kun blive beriget af koblinger til andre fag. Men jeg synes ofte, at de klassiske eksempler, der bliver trukket frem, stammer fra traditionel akademia, oftest samfundsvidenskaberne og humaniora ( naturvidenskabelige koblinger synes lidt mere sjældne). Men hvad med journalister, der også er lærere, kokke, multimedie-designere, politibetjente eller postbude - det er da også spændende koblinger. Og vil være ligeså berigende for journalistikken.

Seneste jobopslag

Dokumentarkompagniet søger fotograf/klipper/visuel producer

dokumentarkompagniet
Ansøgningsfrist: 12.03

Chef for Koncernkommunikation og Presse i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Ansøgningsfrist: 06.03

Chef kommunikationskonsulent

Danske Bank
Ansøgningsfrist: 05.03

Teamleder til Kunder & Kommunikation i Landbrugsstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet, NaturErhvervsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 04.03

Graduate - Video Journalist, Corporate Communication

H. Lundbeck A/S
Ansøgningsfrist: 08.04

Erfaren kommunikationskonsulent til Vallensbæk Kommune

Vallensbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 11.03

Ny kommunikationschef til Det Danske Hus I Palæstina

DHIP - The Danish House in Palestine
Ansøgningsfrist: 15.03

Digital redaktør - barselsvikar

Danmarks Nationalbank
Ansøgningsfrist: 28.02

Presseansvarlig søges til Københavns Politi

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 28.02

Kommunikationsmedarbejder

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 05.03

Journalist

Dansk Socialrådgiverforening
Ansøgningsfrist: 28.02

Nyhedsjournalist til indlandsredaktion

JydskeVestkysten
Ansøgningsfrist: 01.03

Digital medieredigerende til Fagbladet 3F

3F
Ansøgningsfrist: 12.03

REDAKTIONEL ONLINE MANAGER

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 25.02

DIGITAL SOUSCHEF TIL REDAKTIONEN

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 25.02

Sjællandske Medier søger redaktør til Vordingborg

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 05.03

Dansk Socialrådgiverforening (DS) søger journalist til nyhedsbrev og fagblad

Dansk Socialrådgiverforening
Ansøgningsfrist: 28.02