search

Det er ikke nok at være journalist

Er det godt nok bare at være journalist? Svaret er nej.

En mail fra lederen af SDU’s journalistuddannelse landede i sidste uge i min inbox. Jeg havde pakket hjernen, hjertet samt computeren og var på vej til det fynske, da mailen tikkede ind. Jeg skulle møde SDU’s journaliststuderende senere i selskab med Nick Wrenn fra Facebook, Anders Krab-Johansen fra Berlingske Media, Lea Korsgaard fra Zetland, Ulrik Haagerup fra Constructive Institute og Erkan Özden fra DR.

Mailen satte nogle tanker i gang. Studielederen Peter Bro ville blot gøre opmærksom på, at de på SDU er interesseret i at finde ud af om og hvordan, det styrker en journalist at have andre uddannelser end bare den som journalist.

Hvis han havde spurgt mig for ti år siden, havde jeg klart svaret, at det vigtigste for en journalist er at være journalist. Af blodet, hjertet og hjernen. Det handler om at være nysgerrig, at kunne tilegne sig stof og gøre det fatteligt, retvisende og tilgængeligt. Være kritisk. Jeg kan huske, at det irriterede mig grusomt, dengang Arne Notkin åbent proklamerede, at de værter, han ansatte til Deadline SKULLE have en anden uddannelse end bare den rent journalistiske. Hvad h… var det for en elitær indstilling? Hvad kunne de egentlig bidrage med, som vi journalister ikke kunne? Sidenhen er jeg blevet klogere.

Når jeg kigger ud over medielandskabet og ser på dem, der nyskaber mest og samtidig har succes i vores fag, så har mange andre uddannelser end bare den journalistiske. Hollandske De Correspondent, som nu er på vej ind i USA, har en chefredaktør, som er filosof. Det lyder langhåret, tænker du nok, men det fantastiske ved Rob Wijnberg er blandt andet, at han formår at kombinere de evige spørgsmål (fra filosofien) med her-og-nu virkeligheden. Derfor løfter hans artikler os ud af de mentale spor, vi er så vant til at tænke i og peger på nye perspektiver og måder at handle på. Det sker, når man dygtigt formår at kombinere filosofien og journalistikken.

På The Guardian har journalist Joris Luyendijk dygtigt skrevet om City of London og finansverdenens aktører. Det kom der bogen “Swimming with Sharks” ud af. Tidligere har Luyendijk også skrevet provokerende og tankevækkende om, hvordan korrespondenter i verdens brændpunkter rapporterer gennem en farvet linse alt efter deres oprindelse, kultur og udsyn. Det blev til den anbefalelsesværdige bog “People Like Us” om journalistik fra Mellemøsten. Da jeg genlæste anmeldelsen af “Swimming With Sharks” her på journalisten.dk, kunne jeg se, at anmelder Brigitte Alfter fik øje på det samme unikke, som jeg også bemærker ved Luyendijk. Han stiller andre (bedre) spørgsmål og iagttager mere indsigtsfuldt folk via deres handlinger end klassiske journalister. Luyendijk er antropologen, som blev journalist.

Rutger Bregman turnerer lige nu verden rundt med sin meget sælgende bog, der argumenterer for værdien af borgerløn til arbejdsløse for at løfte dem ud af fattigdom og bryde med negative sociale mønstre. Når Bregmans bog er særligt interessant, er det fordi, den er mere end en fiks ide. Bregman trækker på historiske eksempler på borgerløn samt konklusioner fra sociologiske studier, hvor forskerne har uddelt løn til arbejdsløse og overvåget, hvordan det gik dem. Tilsat en dosis viden om, hvordan videnskabelige studier skal tolkes og formidles, retvisende. Rutger Bregman fortalte mig engang, at han endnu ikke er stødt på et emne, hvor han ikke har kunnet finde et eller andet relevant fortilfælde i historien, som kunne bruges til at trække nogle linjer, noget læring, nogle nye indsigtsfulde perspektiver. Bregman er uddannet historiker.

Selv baserer jeg hele mit nuværende arbejde på at blande nyhedsjournalistikken med psykologien. Jeg ville ikke være i stand til at se udviklingspotentialet, hvis ikke jeg havde brugt tid ovre i et andet fagområde. Det udvider simpelthen bevidstheden og flytter de mentale hegnspæle.

Så ja. Til Bro og andre: Notkin havde fat i noget, da han gik efter andre fagligheder. Selvfølgelig altid forudsat, at de evner at kommunikere og arbejde dygtigt journalistisk. Og nu jeg tænker over det, er Informations originale tænker Rune Lykkeberg ikke fra filosofi og litteraturvidenskab? Point made.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen