»Det er ikke Mecom, der beslutter hvordan vi sparer«

Chefredaktør Lisbeth Knudsen kalder fyringsrunde for »rettidig omhu« og afviser, at runden hænger sammen med et salg af Berlingske Media.

Chefredaktør Lisbeth Knudsen kalder fyringsrunde for »rettidig omhu« og afviser, at runden hænger sammen med et salg af Berlingske Media.

Berlingskes chefredaktør og koncernchef i Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, afviser, at den overraskende fyringsrunde hænger sammen med, at man vil trimme virksomheden inden et frasalg af Berlingske Media.

Det forklarer chefredaktør Lisbeth Knudsen i et interview med journalisten.dk. 

»Uanset hvilken ejer man har, om man er fondsejet eller har en finansiel investor, så vil den ejer lægge vægt på, at der er en sund økonomi i virksomheden, og at virksomheden giver overskud. Så uanset salgsproces eller ej, så er det rigtigt for Berlingske Media at gennemføre den proces nu. Så det har intet at gøre med, hvem man er ejet af.«

I forhold til nedskæringerne, hvordan kan det egentlig være, at Berlingske Media ikke har andre muligheder end at kaste sig ud i endnu en fyringsrunde?

»Man kan jo spørge, hvorfor JP, Ekstra Bladet, Børsen, Fynske Medier, der har gennemført besparelser, ikke har andre muligheder. Det er, fordi vi i mediebranchen er i en kæmpestor omstillingsproces, når det gælder vores annonceomsætning.«

Kraftigt skred i annonceomsætningen 

»Vi ser nogle meget kraftige skred i annonceomsætningen på mediemarkedet. Så vi er i præcis samme situation, som Jyllands Posten var, da de lavede en spareplan på 15 mio. Som Ekstra Bladet var det, da de lavede en spareplan på 15. Som Fynske Medier var det, da de lavede en på otte – og som Børsen var det, da de lavede en spareplan også.«

I lavede en spareplan i januar?

»Vi lavede en spareplan i januar, og vi havde en forventning til, at det ville være tilstrækkeligt til at kompensere for, hvad vi så i markedet på det tidspunkt. Vi har med rettidig omhu fokuseret på, at vi skal nå et positivt resultat for 2012. Og for at nå det, og med det vi har set i juli på annoncemarkedet, så tager vi hånd om nu at nedbringe vores omkostninger.«

»Jeg kan godt forstå, at tillidsfolkene selvfølgelig kritiserer det. Det er jo en del af deres opgave. Men jeg håber, at de har en forståelse for, at vi er en virksomhed, som i høj grad skal have en sund økonomi for også at sikre fremtiden. Den spareplan, vi har meldt ud, omfatter en række omstruktureringer og ændringer, som vi mener giver et fornuftigt perspektiv – også ind i fremtiden. En stor del af ændringerne omfatter omlægning af vores prepress-funktion. Andre dele af planen hænger også sammen med, at vi har kigget længere end kun lige til dagen i morgen.«

Publicist eller pengemand 

I forbindelse med rygterne om et salg har vi talt med medarbejdere i Berlingske Media. Den generelle reaktion på gulvet var, at de var skrupskideligeglade – undskyld jeg taler så grimt – med, om Berlingske Media blev solgt, faktisk måtte det hellere ske før end senere, for de vil hellere have en udgiver med publicistisk interesse, hvor de mener, at Mecom går direkte efter bundlinjen. Er det noget, du kan genkende – og har du det måske i virkeligheden på samme måde?

»Hvis ikke man havde et publicistisk hensyn eller et publicistisk udgangspunkt, så ville man ikke investere her. Vores kerneindtjening, det er jo lige præcis vores publicistiske opgave. Det er, at vi har nogle kvalitetsprodukter, som folk gider købe, læse og se på, det er kerneforretningen i Berlingske Media.«

Publicisme er kernevaren 

»Om man er finansiel investor eller medieinvestor, så er det publicistiske udgangspunkt grundlaget for den virksomhed, vi driver. Det, jeg prøver at sige, er, at det er et mærkeligt modsætningsforhold imellem nogle, som er finansielle investorer, og nogle, som er medieinvestorer, for under alle omstændigheder er det at udgive publicistiske produkter. Det er vores kernevare.«

DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, siger, at »hvis Mecom vil drive en publicistisk virksomhed, må de også have forståelse for, at den skal drives ud fra publicistiske præmisser. Det er fyringer bestemt ikke et udtryk for.«

»Mogens Blicher Bjerregård skal kigge på, at Berlingske Media beskæftiger over 700 danske journalister. Og at vi er en af Danmarks største medievirksomheder. Og at vi er markedsførende på dagbladsområdet, når det gælder den samlede markedsandel. Det betyder, at det ville være "absurd" for nu at bruge hans ord, at vi skadede det, som er grundforudsætningen for, at vi overhovedet tjener penge. I alle virksomheder, også Berlingske Medier, der er der områder, hvor man kan gøre tingene anderledes. Ændre arbejdsprocesser. Eller nedlægge sektioner eller opbygge nye sektioner. Og det er selvfølgelig ledelsens opgave at gøre det. Det er ikke Mecom, der beslutter, hvordan vores spareplan skal se ud. Så jeg må bare sige, at der kommer ikke til at ske en forringelse af vores journalistiske produkter ved denne her omlægning.«

Det kan godt se ud, som om det er gået hurtigt. Annoncedirektøren blev sparket ud i mandags, og nu kommer det her?

»Vi … jeg har besluttet at tage afsked med Søren Hyldgaard, vores annoncedirektør, efter at have kigget på de resultater, han havde opnået. Jeg tror, at der skulle nye øjne til. Det har Søren Hyldgaard også selv ærligt meldt ud omkring. Vi har kigget på tallene her i juli og august og kan se, at det er klart utilfredsstillende, og det er baggrunden for, at vi nu justerer omkostningerne.«

Det hænger simpelthen sammen?

»Reklamebranchen laver et indeks på reklameomsætningen. Der ligger dagbladene i indeks 88 på andet halvår. Det afspejler meget klart den situation, som vi kigger ind i nu. Hvis du gør det i et hus, der er så stort som vores, så er det altså rigtig mange millioner der er tale om. I forbindelse med sådan en nedjustering på annonceområdet.«

Det er så de 16 mio., I skal ud og hente nu?

»Ja.«

0 Kommentarer