»Det er ikke betaling at sende folk på højskoleophold!«

Forfatter og journalist Pernille Nørregaard kritiserer DRK's konkurrence om erotiske noveller for ikke at betale skribenterne for deres arbejde. Redaktionschef i DR Kultur: »Jeg vil vende det med vores jurister igen, så vi er sikre på, at vi ikke bryder nogen regler«

“Skrivetalenter med frække fantasier søges.”

Sådan lyder det på dr.dk, hvor DR efterlyser håbefulde skribenter til DRK’s konkurrence om erotiske noveller.

Men forfatter og journalist Pernille Nørregaard kritiserer DR for ikke at betale for novellerne. Reglerne er, at DR får fuld ret til at bruge alle indsendte noveller gratis frem til 18. oktober.

Vi forbeholder os retten til at bruge teksterne eller dele af dem (anonymt) på alle platforme,” lyder det i konkurrencen.

De tre bedste skribenter bliver i stedet for løn belønnet med en uges skriveophold på Vallekilde Højskole. De får også feedback fra juryen og får novellen trykt i magasinet Tidens Kvinder, skriver DR.

“Det er ikke betaling at sende folk på et højskoleophold. I hvilken anden branche ville vi synes, at det er okay, at betalingen for et stykke arbejde eller et produkt består i et kursus? Jeg har aldrig mødt en læge, en håndværker eller en supermarkedskæde, der vil opfatte et kursus som betaling for udført arbejde,” skriver Pernille Nørregaard i en e-mail som svar på Journalistens henvendelse.

Hun har selv udgivet 12 bøger, herunder ‘Få din bog ud!’ om at udgive bøger. Hun er tidligere medlem af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse (2012-2013) og FreelanceGruppens bestyrelse (2008-2011).

“Bør det virkelig gøre en forskel, om det er et ungt talent eller en professionel forfatter? Produktet er det samme. Og hvis juryen vælger en novelle som vinder, har den en vis kvalitet, og den kvalitet bør honoreres,” spørger hun.

Vi er ikke sultne ulve
Kåre Vedding Poulsen, redaktionschef i DR Kultur, er ikke enig i, at der er et problem med konkurrencen:

»Præmien er en faglig sparring med redaktører fra et forlag og en uges skrivekursus med alt betalt. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være mere attraktivt at vinde en pengepræmie. Vi giver folk mulighed for at vinde professionel sparring og muligheden for at komme i dialog med et forlag. Den slags forfattere, som vi appellerer til, er dem, som synes, det er attraktivt,« forklarer han.

Han forklarer, at DR ikke ønsker at frarøve skribenterne deres rettigheder, men at DR netop kun beholder rettighederne i en måned frem.

»Hvis man sender en tekst, har vi kun rettighederne i én måned. Vi sidder ikke som sultne ulve, der vil have folk til at udføre gratis arbejde. Med konkurrencen vil vi gerne forsøge at appellere til folk, som måske ikke har skrevet hundrede bøger. Nogle af teksterne bliver så valgt ud fra deres potentiale, men de bliver måske først publiceret efter deres skrivekursus, og der er de fri til at publicere, som de har lyst til.«

Publicerer uden betaling
Pernille Nørregaard kritiserer også, at alle andre end de tre vindere ender med at arbejde helt gratis for DR.

“Hvad med alle de andre, der sender noveller ind, og som DR lader publicere på alle deres platforme uden betaling? Normalt fungerer skrivekonkurrencer sådan, at en jury vælger vinderne, og kun disse offentliggøres. De øvrige deltagere beholder alle deres rettigheder til materialet. I nogle konkurrencer forbeholder mediet sig retten til at udgive andre end vinderne, men mod betaling,” skriver hun.

Men er det ikke en flot chance for unge talenter at få et skriveophold på Vallekilde?
“Jo, et skriveophold på Vallekilde er en rigtig fin præmie. Men det er udelukkende en præmie for at have skrevet en god tekst og have talent. Det er ikke betaling for rettighederne til teksten. Hvis DR vil have rettighederne  – og give dem videre til Tidens Kvinder – må de betale for dem med rigtige penge, som forfatteren selv kan forvalte,” mener Pernille Nørregaard.

Den kritik kan Kåre Vedding Poulsen dog ikke forstå. DR er ikke ude på at narre folk.

»De, der deltager, som ikke bliver valgt ud, bliver ikke publiceret. Vi har skrevet i formuleringen, at vi gerne vil have mulighed for at citere, men det er ikke meningen, at vi skal have rettighederne. Vi vil gerne have lov til at citere de værker, som bliver sendt ind, men her drejer det sig måske om en linje. Vi har ikke nogen interesse i at publicere alle de værker, som bliver sendt ind, eller i at få folk til at arbejde gratis. Det er ikke en konkurrence, som er lavet for at narre folk,« understreger han.

Sammenligner med BBC
Pernille Nørregaard henviser til BBC’s skrivekonkurrence “Writers Room”. Her opfordrer BBC også skrivetalenter – inden for især manuskripter – til at sende deres bedste værker ind. Formålet er først og fremmest at opdage talenterne, men BBC understreger på Writers Room’s hjemmeside, at hvis et manuskript bliver brugt, vil der først blive indgået en kontrakt med skribenten i henhold til BBC’s aftale med den britiske forfatterforening.

“Hvert år har de åbent for at indsende materiale, hvor alle kan pitche deres film- eller tv-ide ved at sende et manus ind. På baggrund af det udvælger BBC en stribe talenter, som de giver en mentor og arbejder med. De tager ikke forfatternes rettigheder uden honorering,” understreger Pernille Nørregaard.

BBC i England har også en talentkonkurrence, primært med manuskripter. Hvis de bruger indhold, som deltagerne har skrevet, bliver de lønnet. Hvorfor har DR ikke samme forpligtelse?
»Vi er i kontakt med forfatterforeningen om konkurrencen, for vi vil gerne overholde alle reglerne og vil gerne have styr på vores jura. Vi står på ingen måde stejlt på, at ingen skal honoreres. Så jeg vil vende det med vores jurister igen, så vi er sikre på, at vi ikke bryder nogen regler på området,« indrømmer Kåre Vedding Poulsen.

3 Kommentarer

Lotte Garbers
19. AUGUST 2014
Hej, det her mener jeg også
Hej, det her mener jeg også noget om, og det har jeg skrevet lige her: http://lottegarbers.dk/naar-verdner-stoeder-sammen/
Mathias Bay Lynggaard, formand, KaJ
10. AUGUST 2014
DR har faktisk oppet sig i
DR har faktisk oppet sig i denne sag. Imponerende, at man kan få et højskoleophold for en novelle, når man bliver aflønnet med madbilletter til kantinen og en taske som universitetspraktikant, der knokler på fuld tid for DR.
Martin Didriksen
8. AUGUST 2014
Kan hun ikke bare lade være
Kan hun ikke bare lade være med at deltage i konkurrencen hvis hun er så utilfreds med præmien?