»Det er ikke Berlingske, der har bragt regeringen i krise. Det har regeringen selv gjort«

Der ligger halvanden måneds research bag de afsløringer, Berlingske og BT har lavet i #gyllegate. »Bag nogle af beregningerne kunne der ligge op til 13-15 rapporter,« fortæller Berlingskes graverchef  

Officielle beregninger fra regeringen, som eksperter kalder »vildledende«. Lidt for tætte relationer mellem et ministerium og en omstridt interesseorganisation. En borgerlig fløj i åben strid.

Mediernes dækning af regeringens landbrugspakke har været intens.

I alt har danske medier ifølge Infomedia lavet 3.800 artikler og indslag om miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens landbrugspakke de seneste tre uger. På sociale medier er brugen af hashtagget #gyllegate eksploderet.

Journalisten har talt med to af de medier, som satte gang i sagen.

Graverchef på Berlingske Lars Nørgaard Pedersen siger, at Berlingske allerede i begyndelsen af januar 2016 undrede sig over landbrugspakkens logik.

»Bundlinjen viste, at der ville blive udledt mindre kvælstof i alle årene fra 2016 til 2021. Vi havde en basic undren – hvordan kan det lade sig gøre, når man samtidig tillader mere gødning og afskaffer randzoner omkring søer og vandløb?« spørger han.

Knækkede regnskabet

I den første artikel 13. februar sagde forskere, at det videnskabelige grundlag for den nye landbrugspakke byggede på fordrejede tal.
Siden har Berlingske lavet omkring 30 artikler om kvælstofsagen.

»Vi dokumenterede, at der var store problemer med tallene, og allerede i de første artikler omtalte forskerne regeringens regnskab som vildledende, misvisende og kreativ bogføring. Rød blok reagerede meget offensivt. De Konservative har på det seneste kæmpet for en mere grøn profil. Og ministeren ville ikke undskylde. Jeg tror, at kombinationen af disse ting fik sagen til eksplodere,« siger han.

Hvad tror du, Berlingskes artikler har betydet for regeringskrisen?

»Det er ikke Berlingske, der har bragt regeringen i krise. Det har regeringen selv gjort. Men jeg tror, artiklerne har medvirket til, at politikere har fået øje på, hvad der præcist var galt med regnskabet,« forklarer han.

BT kom før Berlingske

Gravergruppen – især journalist Chris Kjær Jessen – har gravet i regeringens kvælstofregnskab.

»Bag nogle af beregningerne kunne der ligge op til 13-15 rapporter, som vi skulle ned og forstå. Vi forsøgte så at sige at rulle regnskabet baglæns,« siger Lars Nørgaard Pedersen.

En uge før Berlingskes første artikel – 8. februar 2016 – beskrev BT på forsiden de tætte bånd mellem fødevareministeren og interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.
Journalist Kaare Kronberg, der skrev artiklen, er overrasket over, at en lobbyisthistorie om grødeskæring og vandløbsvedligeholdelse baseret på en aktindsigt kunne sætte et så markant aftryk på nyhedsdagsordenen.

»Emnet er jo lidt nørdet,« siger han.

Artiklen 'Landmænd står bag miljøministerens nye plan' handlede om, at store dele af Miljø- og Fødevareministeriets kommissorium for den nye arbejdsgruppe ifølge BT mere eller mindre var kopieret fra et udkast formuleret af Bæredygtigt Landbrug.

Eva Kjer Hansen bekræftede i artiklen, at hun var “inspireret” af landbrugets lobbyister, men afviste, at det er et problem.

»Der var en relation, som nogen har kaldt en form for favorisering – det var i hvert fald et meget tæt samarbejde,« siger Kaare Kronberg.

Gik i gang ved årsskiftet

Det var nok ikke en typisk BT-historie, erkender han.

»Men det, som BT kan, er at bringe det ned i øjenhøjde. Så vi har for eksempel også været ude og besøge vandløb.«

Kaare Kronberg forklarer, at der gik halvanden måned, fra BT besluttede sig for at kigge nærmere på vandmiljøplanen, til den første artikel kom 8. februar 2016.

Berlingskes Lars Nørgaard Pedersen siger, at Berlingske overvejede at bringe den første historie i serien allerede søndag 7. februar. Dagen efter kørte BT deres historie.

»Der var vi flere, der tænkte: ”Åh, nej nu løber de fra os”. Men de skrev om Bæredygtigt Landbrugs rolle, ikke om beregningerne bag landbrugspakken. Mit bud er, at BT med fine artikler faktisk hjalp os, fordi avisen dygtigt kædede ministeren meget tæt sammen med landbruget,« siger Lars Nørgaard Pedersen.

BT's Kaare Kronberg er overrasket over, hvordan sagen er kommet til at rulle.

»Jeg havde aldrig kunnet gætte, at vi skulle have en så dramatisk dag, som vi havde på Christiansborg forleden. Det kom bag på mig,« siger Kaare Kronberg med henvisning til De Konservatives mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen og krisen i blå blok.